Tijd om het koffie gebeuren naar een hoger plan te tillen.
Re: Tijd om het koffie gebeuren naar een hoger plan te tillen.
Berichtdoor Erik82 » zo 08 jul 2018, 13:24
Dat kan ook want je hebt er niks aan. Een naked is natuurlijk nog veel beter. Gewoon uitboren dat ding .
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Veel slowkoffie spul
Re: Tijd om het koffie gebeuren naar een hoger plan te tillen.
Berichtdoor fransg » zo 08 jul 2018, 14:04
Mooi!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
-
- Berichten: 59
- Lid geworden op: di 23 feb 2016, 16:28
Re: Tijd om het koffie gebeuren naar een hoger plan te tillen.
Berichtdoor Leuvenaar230 » zo 08 jul 2018, 16:22
Als je met het reservoir gaat werken kun je er wel voor kiezen je eigen water te maken, maar het is gedoe. Fleswater van Volvic doet het ook prima, maar wees voorzichtig met gebruik van bron- of mineraalwater.
Waarom voorzichtig zijn met het gebruik van bron- of mineraalwater? Er is een winkel die mij adviseerde dat wel te gebruiken (nog niet gedaan).
La Marzocco beveelt Acqua Panna aan omwille van de samenstelling. Ik kap het er nu al 14 dagen in en ben er tot dusver heel tevreden van.
Evian, vittel en andere grote merken hebben te veel droogrest.
La Marzocco Linea Mini • Eureka Atom Specialty 75 molen • Bonen Koffie Onan (Leuven - België)
Re: Tijd om het koffie gebeuren naar een hoger plan te tillen.
Berichtdoor HanR » zo 08 jul 2018, 16:44
Geen beter kraanwater dan in Nederland.
Enkele regio's uitgezonderd. Daar speelt dan bovendien een te hoog chloride gehalte in het water een rol.
Enkele regio's uitgezonderd. Daar speelt dan bovendien een te hoog chloride gehalte in het water een rol.
Re: Tijd om het koffie gebeuren naar een hoger plan te tillen.
Berichtdoor nono » do 12 jul 2018, 17:51
Vandaag een koffiemolen aangeschaft, een Quamar M80E.
En ik moet zeggen dat het afstellen niet meevalt. Een enkele bakkie is redelijk gelukt, ongeveer 30ml in 25 seconden.
Maar bij een dubbele loopt hij wel erg snel door, dan komt er ruim 90ml uit in 25 seconden, bij dezelfde maalfijnheid.
Iemand een idee wat ik hier fout doe?
Edit:
Wat is eigenlijk de beste maat tamper voor een Rocket koffiezetter? Ik heb nu een 57mm tamper maar dat lijkt mij wat aan de kleine kant. Na het aandrukken blijft er nog een randje koffie tussen de tamper en het filter bakje zitten. of is dat normaal?
En ik zie nu dat er tampers is 57mm, 57,5mm en 58mm zijn te krijgen.
En ik moet zeggen dat het afstellen niet meevalt. Een enkele bakkie is redelijk gelukt, ongeveer 30ml in 25 seconden.
Maar bij een dubbele loopt hij wel erg snel door, dan komt er ruim 90ml uit in 25 seconden, bij dezelfde maalfijnheid.
Iemand een idee wat ik hier fout doe?
Edit:
Wat is eigenlijk de beste maat tamper voor een Rocket koffiezetter? Ik heb nu een 57mm tamper maar dat lijkt mij wat aan de kleine kant. Na het aandrukken blijft er nog een randje koffie tussen de tamper en het filter bakje zitten. of is dat normaal?
En ik zie nu dat er tampers is 57mm, 57,5mm en 58mm zijn te krijgen.
Re: Tijd om het koffie gebeuren naar een hoger plan te tillen.
Berichtdoor fransg » do 12 jul 2018, 18:37
Welke bonen gebruikt, van welke brander, hoe vers?
Welk filterbakje exact, welk gewicht precies gedoseerd?
Welk filterbakje exact, welk gewicht precies gedoseerd?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Tijd om het koffie gebeuren naar een hoger plan te tillen.
Berichtdoor nono » do 12 jul 2018, 19:58
De bonnen die we nu hebben zijn Tiktak – Mountain High Geen idee wanneer deze zijn gebrand.
De filterbakjes zijn vermoedelijk de bakjes die standaard bij de Rocket zijn geleverd. En het maalsel wegen heb ik nog niet gedaan.
De filterbakjes zijn vermoedelijk de bakjes die standaard bij de Rocket zijn geleverd. En het maalsel wegen heb ik nog niet gedaan.
Re: Tijd om het koffie gebeuren naar een hoger plan te tillen.
Berichtdoor Erik82 » do 12 jul 2018, 20:08
Je tamper is sowieso te klein en dat gaat problemen geven. Alle prosumer en professionele machines zijn 58mm.
Als je de branddatum niet weet dan zit daar al een probleem. Zo te zien is het oude zooi waar je niks aan hebt. Sowieso behoeft het dubbele filterbakje een hele andere maalgraad dan de enkele. Vergeet het enkele filterbakje en werk alleen met de dubbele met 16gr koffie en 32gr espresso in 25-35s.
Als je de branddatum niet weet dan zit daar al een probleem. Zo te zien is het oude zooi waar je niks aan hebt. Sowieso behoeft het dubbele filterbakje een hele andere maalgraad dan de enkele. Vergeet het enkele filterbakje en werk alleen met de dubbele met 16gr koffie en 32gr espresso in 25-35s.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Veel slowkoffie spul
Re: Tijd om het koffie gebeuren naar een hoger plan te tillen.
Berichtdoor nono » vr 13 jul 2018, 17:19
Dat vermoeden had ik al, er is een nieuwe tamper van 58mm onderweg.Je tamper is sowieso te klein en dat gaat problemen geven. Alle prosumer en professionele machines zijn 58mm.
Hier begrijp ik even niet wat je precies bedoeld?Als je de branddatum niet weet dan zit daar al een probleem. Zo te zien is het oude zooi waar je niks aan hebt. Sowieso behoeft het dubbele filterbakje een hele andere maalgraad dan de enkele. Vergeet het enkele filterbakje en werk alleen met de dubbele met 16gr koffie en 32gr espresso in 25-35s.
Voortaan alleen nog maar het dubbele filterbakje gebruiken, en daar dan 16 gram koffie in voor een enkele espresso ( dus ver onder de rand) en voor een dubbele espresso (of 2 enkele) 32 gram koffie gebruiken?
Re: Tijd om het koffie gebeuren naar een hoger plan te tillen.
Berichtdoor Erik82 » vr 13 jul 2018, 19:33
Het principe van enkele en dubbele moet je even vergeten en hoeveelheden in volume ook (ml). We rekenen in brew ratio en dat is (gram maalsel / gram espresso) * 100. Als je 16gr maalsel en 32gr espresso (1:2) neemt heb je een goed beginpunt met een brew ratio van 50%. Een dubbele is al niet veel en het enkele filterbakje is lastig dus vergeet dat. In het dubbele bakje zet je dus gewoon 1 espresso. Zie de tabel onderaan met link naar de bron.
Als je de dichte portafilters gebruikt gewoon het dubbele bakje in degene met de enkele uitloop doen. Een naked portafilter is helemaal geweldig om je techniek op orde te krijgen. Vervolgens mikken op 25-35s als startpunt en gaan.
Zorg wel dat je je maalsel weegt tot op 0,1gr want consistentie is belangrijk en helpt je om alles sneller onder controle te krijgen. Als je je maler iets afstelt duurt het 15gr voordat die verandering ook echt stabiel is. Je eerste espresso na afstellen is dus nog niet representatief voor degene daarna. Zorg dan ook dat je niet elke espresso bij gaat stellen want dan blijf je bezig. Kleine veranderingen in maalgraad geven vaak al vrij grote veranderingen in de doorlooptijd.
https://www.home-barista.com/tips/brewi ... t2402.html
Als je de dichte portafilters gebruikt gewoon het dubbele bakje in degene met de enkele uitloop doen. Een naked portafilter is helemaal geweldig om je techniek op orde te krijgen. Vervolgens mikken op 25-35s als startpunt en gaan.
Zorg wel dat je je maalsel weegt tot op 0,1gr want consistentie is belangrijk en helpt je om alles sneller onder controle te krijgen. Als je je maler iets afstelt duurt het 15gr voordat die verandering ook echt stabiel is. Je eerste espresso na afstellen is dus nog niet representatief voor degene daarna. Zorg dan ook dat je niet elke espresso bij gaat stellen want dan blijf je bezig. Kleine veranderingen in maalgraad geven vaak al vrij grote veranderingen in de doorlooptijd.
https://www.home-barista.com/tips/brewi ... t2402.html
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Veel slowkoffie spul
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 19 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign