Melkschuim minder bij tweede kopje
Ben je een moeilijk woord tegen gekomen of wil je meer weten over de techniek van het koffie maken, proeven of drinken? Ontdek het hier!
Melkschuim minder bij tweede kopje
Berichtdoor ronald22 » zo 30 okt 2016, 23:21
Als ik klaar ben met de melk dan is de kwaliteit van het schuim mooier bij het eerste kopje. Wanneer ik het tweede kopje met melk schenk is deze veel dunner. Ik draai de melk in het kannetje zo goed als mogelijk dmv van het draaien van het kannetje.
Kennen jullie dit ook en wat zou ik het beste kunnen doen?
Kennen jullie dit ook en wat zou ik het beste kunnen doen?
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven
Re: Melkschuim minder bij tweede kopje
Berichtdoor Spironski » ma 31 okt 2016, 02:39
Soms roer ik de boel gewoon heel even door met een lepeltje. Als je nog een ander kannetje hebt zou je ook kunnen overgieten. Met het draaien van je melkkannetje draai je de melk wel rond, maar als er al een scheiding heeft plaatsgevonden tussen belletjes en melk, krijg je boven-beneden op die manier toch niet goed gemend.
Probeer de tijd tussen opschuimen en uitschenken zo kort mogelijk te houden.
Probeer de tijd tussen opschuimen en uitschenken zo kort mogelijk te houden.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Melkschuim minder bij tweede kopje
Berichtdoor ronald22 » ma 31 okt 2016, 09:02
Bedankt voor de tip
Het gebeurd zelfs met het espro toroid v2. Had er toch iets betere resultaten van verwacht maar dat kan aan mij liggen
Het gebeurd zelfs met het espro toroid v2. Had er toch iets betere resultaten van verwacht maar dat kan aan mij liggen
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven
Re: Melkschuim minder bij tweede kopje
Berichtdoor bobbee » ma 31 okt 2016, 09:06
Ja, je zuigt hoogstwaarschijnlijk teveel lucht in de melk in het begin. Eerder overgaan tot whirlen en de melk mixt beter. Ook wordt latte art dan makkelijker.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Melkschuim minder bij tweede kopje
Berichtdoor bobbee » ma 31 okt 2016, 09:32
Eerst even de stoomtip aan het oppervlak van de melk waardoor je lucht erin zuigt en dan de stoomtip verder in de melk zodat die gaat whirlen, spinnen, draaien, kolk vormen of hoe je het ook wilt noemen.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Melkschuim minder bij tweede kopje
Berichtdoor winkje » ma 31 okt 2016, 13:20
Hi,
Ik vermoed dat je bij je eerste kopje vooral het meest 'romige' deel uitschenkt zodat voor het kopje het meer 'melkige' deel overblijft. Bij 2 kopjes schenk ik vaak een eerste romige 'slokje' in een apart kopje / pitcher; netjes walsen, uitschenken. Voor 2e kopje het 'apart' gezette slokje weer terug in de pitcher met overige melk; opnieuw walsen en uitschenken. Zo krijg ik de 2 kopjes enigzins gelijkwaardig. Ik moest even oefenen op de hoeveelheid van het 'slokje' maar oefening baart kunst in deze...
Overigens wordt dit effect sterker naarmate je teveel lucht in je melk brengt (teveel stretchen) en er duidelijke een 'romig' deel en 'melkig' deel ontstaat in plaats van een egaal microfoam in de hele pitcher - wat je voor Latte art wilt wilt hebben.
Zoals Bobbee ook al opmerkt lijkt het erop dat je de melk teveel 'stretcht'. Voor latte art probeer ik maar ca 20% meer volume te krijgen.
Groet, Vincent
Ik vermoed dat je bij je eerste kopje vooral het meest 'romige' deel uitschenkt zodat voor het kopje het meer 'melkige' deel overblijft. Bij 2 kopjes schenk ik vaak een eerste romige 'slokje' in een apart kopje / pitcher; netjes walsen, uitschenken. Voor 2e kopje het 'apart' gezette slokje weer terug in de pitcher met overige melk; opnieuw walsen en uitschenken. Zo krijg ik de 2 kopjes enigzins gelijkwaardig. Ik moest even oefenen op de hoeveelheid van het 'slokje' maar oefening baart kunst in deze...
Overigens wordt dit effect sterker naarmate je teveel lucht in je melk brengt (teveel stretchen) en er duidelijke een 'romig' deel en 'melkig' deel ontstaat in plaats van een egaal microfoam in de hele pitcher - wat je voor Latte art wilt wilt hebben.
Zoals Bobbee ook al opmerkt lijkt het erop dat je de melk teveel 'stretcht'. Voor latte art probeer ik maar ca 20% meer volume te krijgen.
Groet, Vincent
Re: RE: Re: Melkschuim minder bij tweede kopje
Berichtdoor ronald22 » ma 31 okt 2016, 14:42
Bedankt voor de tips.Hi,
Ik vermoed dat je bij je eerste kopje vooral het meest 'romige' deel uitschenkt zodat voor het kopje het meer 'melkige' deel overblijft. Bij 2 kopjes schenk ik vaak een eerste romige 'slokje' in een apart kopje / pitcher; netjes walsen, uitschenken. Voor 2e kopje het 'apart' gezette slokje weer terug in de pitcher met overige melk; opnieuw walsen en uitschenken. Zo krijg ik de 2 kopjes enigzins gelijkwaardig. Ik moest even oefenen op de hoeveelheid van het 'slokje' maar oefening baart kunst in deze...
Overigens wordt dit effect sterker naarmate je teveel lucht in je melk brengt (teveel stretchen) en er duidelijke een 'romig' deel en 'melkig' deel ontstaat in plaats van een egaal microfoam in de hele pitcher - wat je voor Latte art wilt wilt hebben.
Zoals Bobbee ook al opmerkt lijkt het erop dat je de melk teveel 'stretcht'. Voor latte art probeer ik maar ca 20% meer volume te krijgen.
Groet, Vincent
@Vincent
Dus voor het tweede kopje ga je de melk, waarvan het eerste slokje heb toegevoegd in het kannetje, opnieuw schuimen?
Verstuurd vanaf mijn MotoG3 met Tapatalk
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven
Re: Melkschuim minder bij tweede kopje
Berichtdoor winkje » ma 31 okt 2016, 16:07
Hi,
Niet opnieuw 'schuimen' ! - alleen apart gehouden 'slokje' toevoegen in je pitcher, walsen en weer in het 2e kopje uitschenken. Ik ga er dan wel vanuit dat je beide koffie dan al (tegelijkertijd) hebt gezet zodat je qua melk schenken in een keer door kunt.
Mocht je 'kopje na kopje' qua koffie willen werken, dan zou ik steeds opnieuw de melk prepareren in een kleinere pitcher. Is trager maar ook overzichtelijker. Qua 'uitserveren' zet je alleen geen 2 koffie tegelijk op tafel......
Groet, Vincent
Niet opnieuw 'schuimen' ! - alleen apart gehouden 'slokje' toevoegen in je pitcher, walsen en weer in het 2e kopje uitschenken. Ik ga er dan wel vanuit dat je beide koffie dan al (tegelijkertijd) hebt gezet zodat je qua melk schenken in een keer door kunt.
Mocht je 'kopje na kopje' qua koffie willen werken, dan zou ik steeds opnieuw de melk prepareren in een kleinere pitcher. Is trager maar ook overzichtelijker. Qua 'uitserveren' zet je alleen geen 2 koffie tegelijk op tafel......
Groet, Vincent
Re: Melkschuim minder bij tweede kopje
Berichtdoor ronald22 » ma 31 okt 2016, 16:33
Ik begrijp het. Bedankt voor de tip. Ik gooide het eerste altijd weg omdat dit te dik was
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign