Sterke koffie??

Ben je een moeilijk woord tegen gekomen of wil je meer weten over de techniek van het koffie maken, proeven of drinken? Ontdek het hier!
Espressotopia

Re: Sterke koffie??

Berichtdoor Espressotopia » wo 01 apr 2009, 01:40

Ik kan ook niks met de benaming sterk, het is een vraag die bij workshops vaak terugkomt. Dan laat ik een stroperige ristretto proeven en vraag ik of die als 'sterk' ervaren wordt. Grappig is dat juist zo'n sterk geconcerteerde koffie vaak niet als sterk, maar als zacht en romig wordt ervaren. Daarom: vraag altijd door en probeer te voorkomen dat je begrippen als vast gegeven ervaart. Het gaat er tenslotte niet om wat iets 'is', maar wat je perceptie ervan is.

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5781
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Sterke koffie??

Berichtdoor Spironski » wo 01 apr 2009, 02:25

"There is no spoon"! ;)
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Joep
Berichten: 647
Lid geworden op: do 25 sep 2008, 19:06
Locatie: Eindhoven

Re: Sterke koffie??

Berichtdoor Joep » wo 01 apr 2009, 10:20

Tja, ik blijf ook altijd maar uitleggen dat er in een kop gewone koffie meer cafeïne zit dan in een dubbele espresso... "Doe maar een kop thee!" zeggen ze dan, en drinken er rustig twee van, terwijl ze dan ook al dezelfde hoeveelheid cafeïne binnen krijgen.
Ja joh? Dat wist ik ook niet. Waardoor komt dit? En hoeveel minder dan?
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5781
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Sterke koffie??

Berichtdoor Spironski » wo 01 apr 2009, 11:45

In gewone filterkoffie e.d. is het water veel langer in contact met het koffiemaalsel dan bij espresso. Er worden bij deze laatste methode wel meer smaakstoffen, vaste stoffen en oliën uit de koffie geperst, maar het korte contact tussen water en maalsel zorgt er voor dat er minder cafeïne wordt geëxtraheerd. Bovendien worden voor espresso meestal Arabicabonen gebruikt, die ongeveer de helft van de cafeïne bevatten van Robustabonen .
In thee, maar ook in chocolade b.v., zit ook cafeïne (theïne), en dat is dus ook opwekkend.

Van e-gezondheid.be:
"Het cafeïnegehalte van de verschillende vormen van koffie (filter, espresso, oploskoffie,…) hangt af van de bereiding. Infusie maakt de cafeïne het meest oplosbaar. Hoe langer de koffie trekt, zoals de zogenaamde Amerikaanse koffies, hoe hoger dus het cafeïnegehalte.

Handmatig gezette filterkoffie (kopje van 60 ml): 60 mg cafeïne.
Automatisch gezette filterkoffie: 57 mg.
Espresso: 34 mg.
Instantkoffie: 26 mg.
Décaféiné: 5 à 10 mg.
Thee (kopje van 80 ml): 16 à 18 mg.
Cacao (200 ml): 10 à 20mg.
Cola (150 ml): 23 à 43 mg.
"

En hier wordt er ook wat over gezegd:
http://www.koffiecentrale.nl/nl/gezondh ... 1710E0B1BF" onclick="window.open(this.href);return false;
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Gebruikersavatar
Martijn
Berichten: 702
Lid geworden op: zo 30 dec 2007, 11:28
Locatie: Den Bosch
Contacteer:

Re: Sterke koffie??

Berichtdoor Martijn » wo 01 apr 2009, 12:40

"There is no spoon"! ;)
Gisteren ook The Matrix gekeken...?
Martijn Verhaeg - mountainbike clinic
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu

Joep
Berichten: 647
Lid geworden op: do 25 sep 2008, 19:06
Locatie: Eindhoven

Re: Sterke koffie??

Berichtdoor Joep » wo 01 apr 2009, 12:42

Goh, weer wat geleerd! Thanks
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5781
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Sterke koffie??

Berichtdoor Spironski » wo 01 apr 2009, 13:10

"There is no spoon"! ;)
Gisteren ook The Matrix gekeken...?
Uhuh, voor de -tigste keer! (vind het nog altijd de beste van de drie)
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Espressotopia

Re: Sterke koffie??

Berichtdoor Espressotopia » wo 01 apr 2009, 15:12

Bij mijn kopje ligt ook geen lepel.
Offtopic: Gave film inderdaad, maar dan vooral deel 1.

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5781
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Sterke koffie??

Berichtdoor Spironski » wo 01 apr 2009, 18:19

Nog steeds off Topic: Interessant artikel! Geeft inderdaad aan waarom deel 1 zo goed is, en waarom deel 2 en 3 zo door het ijs zakken...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Diedra
Berichten: 1
Lid geworden op: di 06 sep 2011, 08:11

Re: Sterke koffie??

Berichtdoor Diedra » di 06 sep 2011, 08:51

omdat je niet kan definieren wat er sterk is aan koffie






-------------------------------------------------------------------------------------------

best christmas gifts
brooches pins
buy Bracelet


Terug naar “Varia”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten

cron