Sterke koffie??
Ben je een moeilijk woord tegen gekomen of wil je meer weten over de techniek van het koffie maken, proeven of drinken? Ontdek het hier!
Re: Sterke koffie??
Berichtdoor Espressotopia » wo 01 apr 2009, 01:40
Ik kan ook niks met de benaming sterk, het is een vraag die bij workshops vaak terugkomt. Dan laat ik een stroperige ristretto proeven en vraag ik of die als 'sterk' ervaren wordt. Grappig is dat juist zo'n sterk geconcerteerde koffie vaak niet als sterk, maar als zacht en romig wordt ervaren. Daarom: vraag altijd door en probeer te voorkomen dat je begrippen als vast gegeven ervaart. Het gaat er tenslotte niet om wat iets 'is', maar wat je perceptie ervan is.
Re: Sterke koffie??
Berichtdoor Spironski » wo 01 apr 2009, 02:25
"There is no spoon"!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Sterke koffie??
Berichtdoor Joep » wo 01 apr 2009, 10:20
Ja joh? Dat wist ik ook niet. Waardoor komt dit? En hoeveel minder dan?Tja, ik blijf ook altijd maar uitleggen dat er in een kop gewone koffie meer cafeïne zit dan in een dubbele espresso... "Doe maar een kop thee!" zeggen ze dan, en drinken er rustig twee van, terwijl ze dan ook al dezelfde hoeveelheid cafeïne binnen krijgen.
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60
Re: Sterke koffie??
Berichtdoor Spironski » wo 01 apr 2009, 11:45
In gewone filterkoffie e.d. is het water veel langer in contact met het koffiemaalsel dan bij espresso. Er worden bij deze laatste methode wel meer smaakstoffen, vaste stoffen en oliën uit de koffie geperst, maar het korte contact tussen water en maalsel zorgt er voor dat er minder cafeïne wordt geëxtraheerd. Bovendien worden voor espresso meestal Arabicabonen gebruikt, die ongeveer de helft van de cafeïne bevatten van Robustabonen .
In thee, maar ook in chocolade b.v., zit ook cafeïne (theïne), en dat is dus ook opwekkend.
Van e-gezondheid.be:
"Het cafeïnegehalte van de verschillende vormen van koffie (filter, espresso, oploskoffie,…) hangt af van de bereiding. Infusie maakt de cafeïne het meest oplosbaar. Hoe langer de koffie trekt, zoals de zogenaamde Amerikaanse koffies, hoe hoger dus het cafeïnegehalte.
Handmatig gezette filterkoffie (kopje van 60 ml): 60 mg cafeïne.
Automatisch gezette filterkoffie: 57 mg.
Espresso: 34 mg.
Instantkoffie: 26 mg.
Décaféiné: 5 à 10 mg.
Thee (kopje van 80 ml): 16 à 18 mg.
Cacao (200 ml): 10 à 20mg.
Cola (150 ml): 23 à 43 mg."
En hier wordt er ook wat over gezegd:
http://www.koffiecentrale.nl/nl/gezondh ... 1710E0B1BF" onclick="window.open(this.href);return false;
In thee, maar ook in chocolade b.v., zit ook cafeïne (theïne), en dat is dus ook opwekkend.
Van e-gezondheid.be:
"Het cafeïnegehalte van de verschillende vormen van koffie (filter, espresso, oploskoffie,…) hangt af van de bereiding. Infusie maakt de cafeïne het meest oplosbaar. Hoe langer de koffie trekt, zoals de zogenaamde Amerikaanse koffies, hoe hoger dus het cafeïnegehalte.
Handmatig gezette filterkoffie (kopje van 60 ml): 60 mg cafeïne.
Automatisch gezette filterkoffie: 57 mg.
Espresso: 34 mg.
Instantkoffie: 26 mg.
Décaféiné: 5 à 10 mg.
Thee (kopje van 80 ml): 16 à 18 mg.
Cacao (200 ml): 10 à 20mg.
Cola (150 ml): 23 à 43 mg."
En hier wordt er ook wat over gezegd:
http://www.koffiecentrale.nl/nl/gezondh ... 1710E0B1BF" onclick="window.open(this.href);return false;
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Sterke koffie??
Berichtdoor Martijn » wo 01 apr 2009, 12:40
Gisteren ook The Matrix gekeken...?"There is no spoon"!
Martijn Verhaeg - mountainbike clinic
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu
Re: Sterke koffie??
Berichtdoor Spironski » wo 01 apr 2009, 13:10
Uhuh, voor de -tigste keer! (vind het nog altijd de beste van de drie)Gisteren ook The Matrix gekeken...?"There is no spoon"!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Sterke koffie??
Berichtdoor Espressotopia » wo 01 apr 2009, 15:12
Bij mijn kopje ligt ook geen lepel.
Offtopic: Gave film inderdaad, maar dan vooral deel 1.
Offtopic: Gave film inderdaad, maar dan vooral deel 1.
Re: Sterke koffie??
Berichtdoor Spironski » wo 01 apr 2009, 18:19
Nog steeds off Topic: Interessant artikel! Geeft inderdaad aan waarom deel 1 zo goed is, en waarom deel 2 en 3 zo door het ijs zakken...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Sterke koffie??
Berichtdoor Diedra » di 06 sep 2011, 08:51
omdat je niet kan definieren wat er sterk is aan koffie
-------------------------------------------------------------------------------------------
best christmas gifts
brooches pins
buy Bracelet
-------------------------------------------------------------------------------------------
best christmas gifts
brooches pins
buy Bracelet
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign