Espresso techniek verbeteren.
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Re: Espresso techniek verbeteren.
Berichtdoor Jochen_P » vr 03 feb 2017, 15:47
Je leest vaak over 17-19g in het filterbakje, maar niet elke machine heeft dezelfde grootte van filterbakje. Ik weet niet hoe groot het filterbakje van een Silvia is maar ik zou niet teveel afwijken van het opgegeven gewicht, maximum +1g. Heb dezelfde ervaring met mijn filterbakje van mijn Lelit.
Probeer eens 15g, wat fijner te malen en niet te hard tampen.
Leuke filmpjes ->
https://www.youtube.com/watch?v=EJ56hGzao9Y" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=SnieoHAGlds" onclick="window.open(this.href);return false;
Probeer eens 15g, wat fijner te malen en niet te hard tampen.
Leuke filmpjes ->
https://www.youtube.com/watch?v=EJ56hGzao9Y" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=SnieoHAGlds" onclick="window.open(this.href);return false;
Laatst gewijzigd door Jochen_P op vr 03 feb 2017, 16:09, 3 keer totaal gewijzigd.
_____________________________________________________________________________________________
Lelit PL41EM
Eureka Olympus Hi-speed
Lelit PL41EM
Eureka Olympus Hi-speed
Re: Espresso techniek verbeteren.
Berichtdoor seels » vr 03 feb 2017, 16:05
Ik heb een 14gr bakje, doseer nu 16 soms 16,5 gram bij 16,5 is het dus mislukt. Mss een naar 15 gaan? Heb een vst bakje van 18gr maar wordt afgeraden om dit als "beginner" te gebruiken.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: Espresso techniek verbeteren.
Berichtdoor Jochen_P » vr 03 feb 2017, 16:12
15-15,5g vind ik ideaal bij mij, is ook een 14g bakje.
_____________________________________________________________________________________________
Lelit PL41EM
Eureka Olympus Hi-speed
Lelit PL41EM
Eureka Olympus Hi-speed
Re: Espresso techniek verbeteren.
Berichtdoor Erik82 » vr 03 feb 2017, 16:17
Er valt niks zinnigs over de bakjes te zeggen en al helemaal niet hoeveel er in kan. Donker gebrande bonen nemen veel meer volume in beslag dan licht gebrande bonen. Met donker gebrande bonen kan er wellicht maar 14gr in en met licht gebrand 16,5 want zo groot kan dat verschil zijn.
In het standaard filterbakje zou je kunnen beginnen met 15gr en dan weer de test met het muntje doen. Dat is de enige manier om uit te vinden wat mogelijk is. Uiteindelijk weet je precies tot hoever je tamper in het bakje moet vallen om genoeg ruimte te hebben en dan gaat het vanzelf. Wellicht ging het met de VST ook mis omdat je daar dezelfde fout maakte. Dat is nu uitproberen maar de basis moet zijn dat je ruimte boven de puck hebt voor een goede extractie.
In het standaard filterbakje zou je kunnen beginnen met 15gr en dan weer de test met het muntje doen. Dat is de enige manier om uit te vinden wat mogelijk is. Uiteindelijk weet je precies tot hoever je tamper in het bakje moet vallen om genoeg ruimte te hebben en dan gaat het vanzelf. Wellicht ging het met de VST ook mis omdat je daar dezelfde fout maakte. Dat is nu uitproberen maar de basis moet zijn dat je ruimte boven de puck hebt voor een goede extractie.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Veel slowkoffie spul
Re: Espresso techniek verbeteren.
Berichtdoor HanR » zo 19 mar 2017, 21:42
Wat versta je onder tampen. In tegenstelling tot het begin tamp ik nauwelijks meer.
Ik gebruik de tamper eerder om het maalsel glad en zo egaal mogelijk te verdelen.
Ik gebruik standaard 18,5 gram in een filterbakje dat door de fabrikant wordt omschreven als "microholes 14gram). Een kwaliteit beter dan standaard bakjes, maar oppervlak van de gaatjes is niet bekend en niet gecalibreerd.
Ik gebruik de tamper eerder om het maalsel glad en zo egaal mogelijk te verdelen.
Ik gebruik standaard 18,5 gram in een filterbakje dat door de fabrikant wordt omschreven als "microholes 14gram). Een kwaliteit beter dan standaard bakjes, maar oppervlak van de gaatjes is niet bekend en niet gecalibreerd.
Re: Espresso techniek verbeteren.
Berichtdoor seels » zo 19 mar 2017, 21:55
Aah.
Tampen is bij mij lichtjes aandrukken en een draai om te "polijsten". Oefen niet al te veel druk uit. Gebruik de hq bakje die standaard bij de profitec bij zat.
Zou een ocd of consorten iets zijn om nog mee te experimenteren?
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Tampen is bij mij lichtjes aandrukken en een draai om te "polijsten". Oefen niet al te veel druk uit. Gebruik de hq bakje die standaard bij de profitec bij zat.
Zou een ocd of consorten iets zijn om nog mee te experimenteren?
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: Espresso techniek verbeteren.
Berichtdoor Bert Pit » ma 03 apr 2017, 10:05
Ik ben nu een jaar of 6 met espresso bezig en heb altijd behoorlijk stevig aangedrukt. Er werd mij verteld dat dit met 25Kg moet. Dit om channeling te voorkomen. Channeling ontstaat als er een of meerdere gaatjes ontstaan in de puck waar het water makkelijk doorheen loopt. Hierdoor krijg je weinig extractie, wat resulteer is een waterige espresso. Ook het kloppen na het aandrukken kan channeling veroorzaken omdat de puck breekt. Niet kloppen dus.
Mijn routine is dus:
- malen, ik maal in twee stappen 2 doses van circa 8 gram
- verdelen en licht aandrukken met de vingers, hierdoor voel je of de verdeling correct is.
- tampen met 25 Kg
- losse koffie van de filterhouder verwijderen
starten maar.
Een handigheidje is dat mijn tamper circa 6 mm dik is. Dat is precies de ruimte die nodig is onder de douche. Mocht ik teveel gemalen hebben dat zie ik dat direct doordat de tamper tijdens het aandrukken boven de rand van mijn filterbakje uitkomt. Als dat zo is "rommel" ik er wat koffie uit en druk opnieuw aan.
Mijn routine is dus:
- malen, ik maal in twee stappen 2 doses van circa 8 gram
- verdelen en licht aandrukken met de vingers, hierdoor voel je of de verdeling correct is.
- tampen met 25 Kg
- losse koffie van de filterhouder verwijderen
starten maar.
Een handigheidje is dat mijn tamper circa 6 mm dik is. Dat is precies de ruimte die nodig is onder de douche. Mocht ik teveel gemalen hebben dat zie ik dat direct doordat de tamper tijdens het aandrukken boven de rand van mijn filterbakje uitkomt. Als dat zo is "rommel" ik er wat koffie uit en druk opnieuw aan.
Bezzera BZ7 PID, Eureka Atom.
Re: Espresso techniek verbeteren.
Berichtdoor fransg » ma 03 apr 2017, 10:15
Vooral indien je oude koffie gebruikt kan het nodig zijn om zo hard aan te drukken, maar vers maalsel van verse bonen uit een goeie maler heeft dat niet nodig.Ik ben nu een jaar of 6 met espresso bezig en heb altijd behoorlijk stevig aangedrukt. Er werd mij verteld dat dit met 25Kg moet.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 17 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign