Peru Microlot
Alles wat je wilt weten of vertellen over het zelf branden van koffie. Tips & tricks zijn van harte welkom!
- FrancisPavoni
- Berichten: 338
- Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23
Peru Microlot
Berichtdoor FrancisPavoni » za 24 mar 2018, 19:26
Gister ontvangen en vandaag de eerste testbranding met de zelfbouw-fluid-bed-brander.. Iets te lang doorgebrand volgens mij maar ik ben benieuwd.
- FrancisPavoni
- Berichten: 338
- Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23
Re: Peru Microlot
Berichtdoor FrancisPavoni » za 24 mar 2018, 19:35
Nog wat statistieken:
In: 250 gr
Uit: 213 gr (verlies 14.8%)
Dichtheid: 717 gr/l
Omgevingstemperatuur: 20.4C
Hardware: zelfbouw fluid-bed roaster met TC4 aansturing
In: 250 gr
Uit: 213 gr (verlies 14.8%)
Dichtheid: 717 gr/l
Omgevingstemperatuur: 20.4C
Hardware: zelfbouw fluid-bed roaster met TC4 aansturing
Re: Peru Microlot
Berichtdoor fransg » za 24 mar 2018, 21:11
ziet er grotendeels netjes uit, in de laatste fase is de ontwikkeling wel af en toe stilgevallen -- ik houd graag minimaal 3ºC/min stijging aan, dus niet de 0 raken maar in het ergste geval de 3 aantikken in de RoR.
Je hebt de smoothing (denk ik) wel overdreven hoog gezet waardoor je een sterk geflatteerd beeld krijgt, dat ziet er wel smeuïg uit maar er is aan te zien dat je veel schommelingen hebt 'verstopt' en daar heb je voor jezelf niet veel aan.
de cijfers die je noemt kun je 'vanzelf' rechts in beeld krijgen, dat is duidelijker
plaats eens foto's van je brander?
support je Artisan ook met een donatie?
Je hebt de smoothing (denk ik) wel overdreven hoog gezet waardoor je een sterk geflatteerd beeld krijgt, dat ziet er wel smeuïg uit maar er is aan te zien dat je veel schommelingen hebt 'verstopt' en daar heb je voor jezelf niet veel aan.
de cijfers die je noemt kun je 'vanzelf' rechts in beeld krijgen, dat is duidelijker
plaats eens foto's van je brander?
support je Artisan ook met een donatie?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
- FrancisPavoni
- Berichten: 338
- Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23
Re: Peru Microlot
Berichtdoor FrancisPavoni » za 24 mar 2018, 22:37
Ik heb vaker dat de ror inzakt. Vaak zit de heater dan al op 99% dus het enige wat ik kan aanpassen is de ventilator/airflow. Het moet echter wel fluid blijven...
Het zou natuurlijk kunnen dat de sensor wat minder goed werkt omdat de bonen lichter worden en langs de sensor vliegen.
Ik zal morgen wat foto's maken en posten in een nieuw topic opdat deze ruisvrij blijft.
Het zou natuurlijk kunnen dat de sensor wat minder goed werkt omdat de bonen lichter worden en langs de sensor vliegen.
Ik zal morgen wat foto's maken en posten in een nieuw topic opdat deze ruisvrij blijft.
- FrancisPavoni
- Berichten: 338
- Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23
Re: Peru Microlot
Berichtdoor FrancisPavoni » do 29 mar 2018, 22:50
Deze inmiddels geproefd en vooral de aangename zuren vallen op.
Ik dacht dat ik te ver door was gegaan met branden maar van enige bitterheid was niks te merken. Integendeel zelfs: de afdronk was erg zacht en fruitig.
Ik heb hem trouwens getest als espresso,.
Ik dacht dat ik te ver door was gegaan met branden maar van enige bitterheid was niks te merken. Integendeel zelfs: de afdronk was erg zacht en fruitig.
Ik heb hem trouwens getest als espresso,.
Re: Peru Microlot
Berichtdoor Pti » vr 30 mar 2018, 08:30
Dit zijn mooie eerste berichten, heb je ook die mooie zwarte thee (bergamot) achtige geur al geroken?
- FrancisPavoni
- Berichten: 338
- Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23
Re: Peru Microlot
Berichtdoor FrancisPavoni » vr 30 mar 2018, 10:59
Ja klopt. Ik heb de koffie met meerdere mensen geproefd en we zeiden inderdaad dat hij "iets theeachtigs" had.
Branding kan ongetwijfeld nog beter en ook de zetwijze is voor verbetering/experimentatie vatbaar, maar nu al erg aangenaam.
Branding kan ongetwijfeld nog beter en ook de zetwijze is voor verbetering/experimentatie vatbaar, maar nu al erg aangenaam.
Re: Peru Microlot
Berichtdoor fransg » zo 01 apr 2018, 16:55
Vandaag heb ik m'n eerste batch ervan gebrand.
De bonen hadden volgens mijn Wile metertje een vochtigheid van 8.2% en ik heb opgezocht welke recent gebrande voorraad daar in de buurt zat. De Ethiopië Kochere hadden 8.5% dus de laatste volledige batch daarvan heb ik als achtergrond gelaaien.
De bonen warmden een fractie langzamer op, wat ook aan (koude paasdag) omgevingstemp kan liggen natuurlijk en DE werd 20s later bereikt.
Ik hield de airflow wat langer rond de 35% en begon pas na 5 minuten deze steeds wat (automatisch) te verhogen, in de aanloop naar FC liet ik de energie naar de verwarmingselementen (automatisch) iets verlagen en FC begon wat eerder dan verwacht met een flink hoorbare storm van gekraak in de bonenmassa.
Extra airflow om de 'piek' eraf te fluiten maar wel kort genoeg om niet de hele ontwikkelings-energie weg te toeteren en pas tegen de eerste tekenen van SC weer max airflow en energie op nul zodat de laatste halve minuut op restwarmte werd afgestookt.
De eind-temp die in de achtergrond stond was nog niet bereikt maar de ontwikkelfase was al voorbij 3 minuten wat bij de profielen hier doorgaans voldoende is en al was de AUC iets lager dan de voorziene 400, de geur was er wel degelijk dus heb ik de branding beëindigd op 14:16 min
Vochtigheid in de gebrande bonen 2.8%, gewichtsverlies 14.4%, en met kleur Tonino #92 vrijwel 'on target' waar ik mik op #95 en alles goed is van 90 en 100 waarbij 85 vaak ook best mooi kan zijn en 105 doorgaans ook diegene blij maakt die van de lichtere brandingen houdt.
Vol vertrouwen dus!
De bonen hadden volgens mijn Wile metertje een vochtigheid van 8.2% en ik heb opgezocht welke recent gebrande voorraad daar in de buurt zat. De Ethiopië Kochere hadden 8.5% dus de laatste volledige batch daarvan heb ik als achtergrond gelaaien.
De bonen warmden een fractie langzamer op, wat ook aan (koude paasdag) omgevingstemp kan liggen natuurlijk en DE werd 20s later bereikt.
Ik hield de airflow wat langer rond de 35% en begon pas na 5 minuten deze steeds wat (automatisch) te verhogen, in de aanloop naar FC liet ik de energie naar de verwarmingselementen (automatisch) iets verlagen en FC begon wat eerder dan verwacht met een flink hoorbare storm van gekraak in de bonenmassa.
Extra airflow om de 'piek' eraf te fluiten maar wel kort genoeg om niet de hele ontwikkelings-energie weg te toeteren en pas tegen de eerste tekenen van SC weer max airflow en energie op nul zodat de laatste halve minuut op restwarmte werd afgestookt.
De eind-temp die in de achtergrond stond was nog niet bereikt maar de ontwikkelfase was al voorbij 3 minuten wat bij de profielen hier doorgaans voldoende is en al was de AUC iets lager dan de voorziene 400, de geur was er wel degelijk dus heb ik de branding beëindigd op 14:16 min
Vochtigheid in de gebrande bonen 2.8%, gewichtsverlies 14.4%, en met kleur Tonino #92 vrijwel 'on target' waar ik mik op #95 en alles goed is van 90 en 100 waarbij 85 vaak ook best mooi kan zijn en 105 doorgaans ook diegene blij maakt die van de lichtere brandingen houdt.
Vol vertrouwen dus!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign