Doorlooptijd stabiel houden
Re: Doorlooptijd stabiel houden
Berichtdoor bobbee » ma 14 aug 2017, 10:42
Ik pak meestal 89 graden, ik heb de knop van de ketel vervangen voor een thermometer. Soms kook ik water in de waterkoker en soms gewoon op het gasfornuis tot gewenste temperatuur. De 1 beweert eerst te moeten koken en anderen hoor je er niet over. Ik proef geen wezenlijk verschil dus hou mijn eigen weg aan: ik doe wat mij het beste uitkomt. Zo spoel ik ook de fikters van de V60 of Kalita niet meer voor. Ze zijn dusdanig dun dat ik geen papier proef. Van de V60 zijn 2 soorten in omloop waarvan ik begrepen heb dat de soort die in de Benelux wordt geproduceerd en verkocht wordt per 100 in plastic zak de dunne goede filters zijn. Die per 50 in kartonnen doosje zijn dikker schijnt... Ik heb die zelf nooit gehad. Maar het is maar dat je het weet toch. Kalita is altijd dun en er zijn wedstrijden geweest waar gewonnen werdt met een ongespoelde kalita filter.
Hoop meer info dan temp, hoop dat je er wat aan hebt. [img]//uploads.tapatalk-cdn.com/201708 ... 9747a2.jpg[/img][img]//uploads.tapatalk-cdn.com/201708 ... 3f2a1f.jpg[/img]
Hoop meer info dan temp, hoop dat je er wat aan hebt. [img]//uploads.tapatalk-cdn.com/201708 ... 9747a2.jpg[/img][img]//uploads.tapatalk-cdn.com/201708 ... 3f2a1f.jpg[/img]
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Doorlooptijd stabiel houden
Berichtdoor @3aan » ma 14 aug 2017, 13:41
Mooi!
Dan kan ik mijn waterkoker op 85 zetten die loopt na het afslaan nog een graad of vijf door, dan overgooien in de opschenkketel, waterkoker is minder handig, ga de boontjes van Frans lekker licht branden en dan in de Conische, tot over een week.
Verstuurd vanaf mijn SM-T700 met Tapatalk
Dan kan ik mijn waterkoker op 85 zetten die loopt na het afslaan nog een graad of vijf door, dan overgooien in de opschenkketel, waterkoker is minder handig, ga de boontjes van Frans lekker licht branden en dan in de Conische, tot over een week.
Verstuurd vanaf mijn SM-T700 met Tapatalk
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Doorlooptijd stabiel houden
Berichtdoor merken » ma 14 aug 2017, 15:15
Ik vroeg mij toch nog 1 ding af en hoop dat jullie mij daar antwoord op kunnen geven:
Ik hoor in ieder geval wel dat je manier van opschenken veel invloed heeft.
Hoe kan ik dan beoordelen of ik iets fout doe qua opschenken of dat ik de maalgraad moet aanpassen?
Ik hoor in ieder geval wel dat je manier van opschenken veel invloed heeft.
Hoe kan ik dan beoordelen of ik iets fout doe qua opschenken of dat ik de maalgraad moet aanpassen?
Re: Doorlooptijd stabiel houden
Berichtdoor bobbee » ma 14 aug 2017, 15:22
Experimenteren, probeer verschillende manieren en natuurlijk proeven! De smaak is leidend. Ik ben zelf bij goede zaken waar bekend is dat ze goede filterkoffie maken langs gegaan om te proeven wat hun eruit halen. Als een soort maatstaf. En dan maar gaan experimenteren en proberen de smaak te sturen.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Doorlooptijd stabiel houden
Berichtdoor bobbee » ma 14 aug 2017, 18:03
Altijd blijven vragen
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Doorlooptijd stabiel houden
Berichtdoor joostvdb » ma 14 aug 2017, 20:48
Ik heb een melkthermometer door een van de gaatjes in het deksel gestoken waardoor het meetpunt circa 2 cm boven de bodem zit.
Mijn uitgangspunt is 16,5 gram koffie / 265 gram water / 85-90 C / doorlooptijd circa 2:30 min.
Alles afhankelijk van de smaak die ik bij de boon het lekkerst vind. Over het algemeen drink ik hem vrij licht.
* Ik verwarm het water tot 85-90 C op gas.
* Weegschaal / timer op nul
* 0:00 - 0:30 minuten: bloomen met 33-35 gram water
* 0:30 - 1:40 minuten: totaal 265 gram water opschenken
* 2:20 - 2:40 minuten: koffie moet doorgelopen zijn.
Mijn uitgangspunt is 16,5 gram koffie / 265 gram water / 85-90 C / doorlooptijd circa 2:30 min.
Alles afhankelijk van de smaak die ik bij de boon het lekkerst vind. Over het algemeen drink ik hem vrij licht.
* Ik verwarm het water tot 85-90 C op gas.
* Weegschaal / timer op nul
* 0:00 - 0:30 minuten: bloomen met 33-35 gram water
* 0:30 - 1:40 minuten: totaal 265 gram water opschenken
* 2:20 - 2:40 minuten: koffie moet doorgelopen zijn.
Mahlgut MG-1 #zwart - Knock Feldgrind - Hario V60-01 glass & kettle - Aeropress
Re: Doorlooptijd stabiel houden
Berichtdoor Thijn » di 15 aug 2017, 00:47
Ik heb ook lang vragen gehad over de temperatuur van het water voor mijn V60. Dit filmpje vond ik wel verhelderend. Inmiddels laat ik het water altijd 1,5 minuut afkoelen nadat het kookt en begin ik met opschenken. https://www.youtube.com/watch?v=C7vOvzREc24
Re: Doorlooptijd stabiel houden
Berichtdoor R&B » di 15 aug 2017, 08:07
Dit is misschien ook wel een handige link:
https://baristahustle.com/blogs/barista ... ee-compass
"Please note, this compass doesn’t care about brewing temperature. Just use boiling water"
https://baristahustle.com/blogs/barista ... ee-compass
"Please note, this compass doesn’t care about brewing temperature. Just use boiling water"
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30
Re: RE: Re: Doorlooptijd stabiel houden
Berichtdoor bobbee » di 15 aug 2017, 09:20
Hij schrijft het er niet bij maar ik weet wel dat mr. Matt er vanuit gaat dat je het kokende water overgiet in een opschenkketel waardoor het op of rond de 90 graden komt.Dit is misschien ook wel een handige link:
https://baristahustle.com/blogs/barista ... ee-compass
"Please note, this compass doesn’t care about brewing temperature. Just use boiling water"
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Terug naar “Alles voor beginners”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign