Pavoni is een leuke instaphevel maar er is nog veel te krijgen wat aanzienlijk beter is. Grappig om een tijd mee te werken en vervolgens op iets beters over te stappen. Ik zie de Pavoni nog steeds als het niveau Silvia maar dan de hevelvariant. Met heel veel werk en moeite kunnen ze geweldige espresso maken maar er zijn talloze beter machines te krijgen.
"Technology alone is a poor substitute for craftmanship"
Deze quote van Richard Sachs ga ik jouw kul-statement van hierboven te lijf.
Dat
jij alleen kan presteren met machines van boven de twee ruggen wil niet zeggen dat 't heel veel werk en moeite kost om een geweldige espresso te maken met een La Pavoni, 't zegt alleen maar dat
jij dat niet in je mars hebt.
Geeft niet, er zijn ergere dingen maar vermoei ons niet telkens weer dit soort kletspraat. Het is nl. niet waar
Dat zegt degene die niet eens de moeite doet consistent espresso's te maken. Je doet al 3 jaar hetzelfde en ziet geen enkele noodzaak je nieuwe dingen aan te leren. Je weegt niks af en doet alles maar op de gok waardoor alle consistentie weg is. De hele wereld is het er toch wel over eens dat juist consistentie erg belangrijk is bij espresso. Dit heb je zelf aangegeven en stilstand is achteruitgang.
In mijn Strietman zit zelfs minder electronica dan in jou Pavoni dus je "Technology alone is a poor substitute for craftmanship" gaat eerder op voor jou Pavoni dan voor mijn Strietman. De Strietman is namelijk het schoolvoorbeeld van "craftmanship" en dat kun je van de Pavoni niet zeggen.
Ga eerst zelf maar eens leren wat het is om echt goede espresso te maken. Ik heb zelf een Pavoni gehad gedurende een half jaar en kon daar zeker goede espresso uit halen dus dat snap ik wel. Ik heb hem zelfs compleet gerestaureerd dus weet precies hoe zo'n ding in elkaar zit. Hij stond naast mijn Strietman en ik kan je vertellen dat dat toch echt een wereld van verschil is. Zo raad ik de Strietman ook niet aan aan iedereen omdat je er geen melk mee op kunt schuimen. Voor de meeste mensen is het maken van meerdere espresso's en een veelvoud aan cappuccino's ontzettend belangrijk en dan zijn de Strietman en Pavoni ongeschikt. Dat dat voor jou geen eis is betekent nog niet dat dat voor 90% van de rest van de bevolking wel belangrijk is. Het domweg aanprijzen van een Pavoni als geweldige machine is daarom ook complete onzin en niet reëel.
Handhevel blijft handhevel en die moet je onder de knie krijgen. Of dat nou een Pavoni, Strietman of andere handhevel is doet daar niks aan af. Dat een Pavoni voor de rest zeer onstabiel is doet niks af aan de kunde van de barista maar is het manco van de machine. Het is wereldwijd bekend dat een Pavoni niet de makkelijkste machine is en bij meerdere espresso's achter elkaar zwaar overhit. Dat jij niet beter weet is een ander verhaal en doet er niks aan af dat er betere machines zijn. Ga eerst zelf maar eens meer kennis op doen voordat anderen afbrand die wel de kennis hebben.
Geef dan eens bewijs van je superieure kennis en kunde en toon het volgende aan:
- Maak 4 espresso's achter elkaar zonder veel trucs om je machine niet te laten overhitten
- Laat je machine de hele dag aanstaan en zet op meerdere willekeurige momenten een espresso zonder oververhitting en trucs om hem terug te koelen
- Haal je portafilter binnen 20seconde na een espresso uit je Pavoni zonder er een bende van te maken
- Maak een espresso van 36gr met 18gr maalsel in 24s extractietijd zonder extra te pompen op de hevel
- Zet 9 bar aan druk op de puck zonder dat de machine begint te kantelen en je fratsen uit moet halen hem op zijn plek te houden
- Verwijder je douchescherm binnen 20s om hem schoon te maken en plaats hem makkelijk terug
- En zo kan ik nog wel even doorgaan
Dat alles is onmogelijk tenzij je de Pavoni van Frans hebt die in totaal evenveel als mijn Strietman heeft gekost. De Pavoni overhit, heeft een heel klein volume, gruwelijke last van portafilter sneeze, is instabiel en te licht en is gewoon een instapmachine. Dat zijn feiten en daar kun je niet omheen tenzij je je kop in het zand aan het steken bent. Hou dus maar op met mij af te branden want je bent zelf degene die overduidelijk de kennis mist.