Aillio
Re: Aillio
Berichtdoor nicholas » za 28 okt 2017, 00:54
Vandaag de bullet besteld. Hopelijk vallen de invoerkosten mee...
Londinium-Eureka75e-ECM Giotto-Mazzer Major-Fiorenzato T80-
Re: Aillio
Berichtdoor nicholas » zo 03 dec 2017, 19:43
Londinium-Eureka75e-ECM Giotto-Mazzer Major-Fiorenzato T80-
Re: Aillio
Berichtdoor nicholas » zo 03 dec 2017, 20:30
Iemand die weet waar ik profielen kan vinden te gebruiken met roast time?
Londinium-Eureka75e-ECM Giotto-Mazzer Major-Fiorenzato T80-
Re: Aillio
Berichtdoor kilo » ma 04 dec 2017, 09:42
Gefeliciteerd. Ben benieuwd naar je ervaringen.
Profielen vind je o.a. Op de Facebook groep
Aillio Bullet R1 owners group.
Hier staan veel profielen op ter inspiratie. Zou ik snel lid van worden.
Je kan ze op dit moment echter nog niet kopiëren in roast-time voor zover ik weet. Het bestandsformat is niet bruikbaar. Maar omdat elke brander toch weer een beetje van de andere verschilt en de bedrijfsomstandigheden ook verschillen zal het letterlijk kopiëren denk ik nooit goed werken.
Er is ook een eigen forum van Aillio,
https://community.roast.world/" onclick="window.open(this.href);return false;
Daar gebeurt nog niet zoveel
Tenslotte is er nog
http://coffeenavigated.net/roasting-coffee/" onclick="window.open(this.href);return false;
Leerzame site over het branden met de bullet
Profielen vind je o.a. Op de Facebook groep
Aillio Bullet R1 owners group.
Hier staan veel profielen op ter inspiratie. Zou ik snel lid van worden.
Je kan ze op dit moment echter nog niet kopiëren in roast-time voor zover ik weet. Het bestandsformat is niet bruikbaar. Maar omdat elke brander toch weer een beetje van de andere verschilt en de bedrijfsomstandigheden ook verschillen zal het letterlijk kopiëren denk ik nooit goed werken.
Er is ook een eigen forum van Aillio,
https://community.roast.world/" onclick="window.open(this.href);return false;
Daar gebeurt nog niet zoveel
Tenslotte is er nog
http://coffeenavigated.net/roasting-coffee/" onclick="window.open(this.href);return false;
Leerzame site over het branden met de bullet
Vesuvius Evo Leva || Lelit Bianca || Cafelat Robot ||Aillio Bullet R1 || KINU M47|| Niche Zero
Re: Aillio
Berichtdoor bgiebels » ma 04 dec 2017, 12:46
Nicholas, welkom bij de Aillio club !
Ik haak even in op het verhaal van kilo. Hoe bruikbaar is het profiel van iemand anders? De machine verschilt, het profiel van elke boon is anders en ook de hoeveelheid bonen is bepalend voor je profiel. Het beste (en leukste!) is om eerst wat te experimenteren en dan pas je profiel op te slaan. Ikzelf heb iets van 5 boonsoorten en ca. 20 brandprofielen. Full City, Full City +, etc. Voorverwarmen op 160 graden (bij ca. 350 gr bonen) of 170 (bij meer dan 500 gr) en ga zo maar door. Het is goed te zien dat rond de FC je bonen exotherm worden, je ziet de ROR in dat gebied omhoog gaan. Ik probeer altijd de ROR niet meer dan 10 te laten worden rond de FC. Ook probeer ik de temperatuur zoveel mogelijk met de P-waarde te regelen, als je te veel fan (F) gebruikt schijn je meer aromatische stoffen te verliezen.
Succes met branden !
Ik haak even in op het verhaal van kilo. Hoe bruikbaar is het profiel van iemand anders? De machine verschilt, het profiel van elke boon is anders en ook de hoeveelheid bonen is bepalend voor je profiel. Het beste (en leukste!) is om eerst wat te experimenteren en dan pas je profiel op te slaan. Ikzelf heb iets van 5 boonsoorten en ca. 20 brandprofielen. Full City, Full City +, etc. Voorverwarmen op 160 graden (bij ca. 350 gr bonen) of 170 (bij meer dan 500 gr) en ga zo maar door. Het is goed te zien dat rond de FC je bonen exotherm worden, je ziet de ROR in dat gebied omhoog gaan. Ik probeer altijd de ROR niet meer dan 10 te laten worden rond de FC. Ook probeer ik de temperatuur zoveel mogelijk met de P-waarde te regelen, als je te veel fan (F) gebruikt schijn je meer aromatische stoffen te verliezen.
Succes met branden !
Vibiemme Junior 2B, Quamar maler, Gene Cafe, Aillio Bullet R1.
Re: Aillio
Berichtdoor nicholas » ma 04 dec 2017, 15:40
Bedankt voor de info! Intussen al heel wat gelezen en na het inlopen een eerste keer zelf iets geprobeerd. Leek me goed te gaan tot inderdaad bij FC de ROR plots de lucht inschoot, zoals goed te zien is op m'n grafiek. Volgende keer probeer ik sneller FC te anticiperen door vroeger met de P lager te gaan.
Het is m'n eerste brander dus het duurt nog een tijdje voor ik er iets nuttigs over kan zeggen maar tot nu toe kan ik er alleen maar positief over zijn
Het is m'n eerste brander dus het duurt nog een tijdje voor ik er iets nuttigs over kan zeggen maar tot nu toe kan ik er alleen maar positief over zijn
Londinium-Eureka75e-ECM Giotto-Mazzer Major-Fiorenzato T80-
Re: Aillio
Berichtdoor fransg » ma 04 dec 2017, 16:18
Die uitschieter valt wel mee, zo te zien. Volgende keer iets eerder energie verminderen en/of luchtstroom vergroten. Je ving het nu zo te zien nogal ijverig op waardoor de RoR wel erg hard zakte en de boontjes op het laatst niet veel 'push' meer kregen in hun ontwikkeling, tenminste, als ik naar de grafiek kijk.
Ik voeg een grafiekje bij van de branding die ik zojuist deed.
Ik voeg een grafiekje bij van de branding die ik zojuist deed.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Aillio
Berichtdoor bgiebels » za 30 dec 2017, 11:56
Zelf merk ik ook dat de ROR omhoog gaat bij de FC. In het begin probeerde ik als een gek die piek te temperen, maar tegenwoordig heb ik zoiets van: laat maar kraken die bonen. Volgens mij komen er dan lekker veel smaakstoffen vrij, maar dat is zuiver intuïtief. Je ROR moet natuurlijk niet richting de 20 gaan in dat gebied, maar voor mijn gevoel kan het geen kwaad als de ROR iets stijgt. Ik krijg hiermee een mooiere 'nastijging', waardoor hij niet te vlak wordt in het laatste deel. Ik probeer te temperen met alleen de power. Alleen als het echt te hard gaat zet ik de fan wat harder. Ik heb wel eens gelezen dat door te hoog fangebruik er aromatische stoffen verloren gaan. Maar volgens Pti schijnen de meningen daarover verdeeld te zijn. Nog even over de stijging na de FC: met name zuidamerikaanse bonen neigen door te schieten naar mijn mening. Hoe ervaren anderen dit met zuidamerikaanse bonen?
Vibiemme Junior 2B, Quamar maler, Gene Cafe, Aillio Bullet R1.
Re: Aillio
Berichtdoor Erik82 » za 30 dec 2017, 13:26
Belangrijkste punt is na de eerste krak. Die sterkere ROR bij eerste krak komt puur omdat ze dan extothermisch worden. Na eerste krak wordt het weer endothermisch en dat is waar velen de mist mee ingaan en het laten stallen. Ze schroeven de ROR teveel terug op eerste krak en ineens valt de boel dood. Zolang je maar niet in 1 minuut tijd eerste krak door gaat schieten maar hem wel kan rekken zit je wel goed met de ontwikkeling.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Veel slowkoffie spul
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign