baristapro / IMS / VST / ... Bomen en bos

Pimmedoris
Berichten: 28
Lid geworden op: za 21 apr 2018, 08:23

baristapro / IMS / VST / ... Bomen en bos

Berichtdoor Pimmedoris » za 15 jun 2019, 22:36

Dag allemaal,
Op dit moment gebruik ik nog het standaard 14gr filterbakje wat bij mijn Bezzera Giulia kwam. Nu lees ik her en der wat over betere resultaten met filterbakjes van IMS of VST, maar ik raak zo'n beetje de weg kwijt... Bij IMS zie ik al dat ze verschillende vormen hebben (vlak of bol aan de onderkant), verschillende gatpatronen, coatings, ridged of ridgless etc. En dat is nog maar 1 merk...
Als ik dan op webshops kijk staat het meeste van die info er vervolgens ook weer niet bij (bijvoorbeeld https://www.baristasite.com/nl/ims-prec ... asket.html)

Wat zou ik nu moeten hebben voor mijn (e61)? Wat ga ik van alle opties merken?

Als er nog tips zijn voor de beste webshop voor dit soort dingen hou ik me aanbevolen. Ik wil ook nog een Brewista Smartscale kopen, dus liefst een webshop waar ze deze allebei hebben ;)

Alvast bedankt!

Pti
Berichten: 2190
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: baristapro / IMS / VST / ... Bomen en bos

Berichtdoor Pti » zo 16 jun 2019, 21:02

Ik wilde al eerder op dit draadje reageren maar kwam er niet aan toe dus hier mijn "take" op prisicie bakjes.

TLDR; Er is een variabele om te controleren, het maakt je espresso niet beter, het is geen must maar wel een prettig middel.

Het is niet persé zo dat je betere resultaten gaat boeken met een precisie filterbakje. Sterker nog, de bakjes vragen vaak om een fijnere maling, betere verdeling en hebben een lage vergevingsgezindheid. Je kunt wel zeggen dat ze elke zwakte in je maler en barista techniek juist bloot leggen. Is dat iets slechts? Nee juist helemaal niet. Want iemand die net de stap maakt van een getuite naar een bodemloze filterdrager maakt precies hetzelfde mee, maar als je het eenmaal onder de knie hebt elimineer je een variabele.

De standaard filterbakjes die meegeleverd worden met een espressomachine zijn zeker niet onbruikbaar. Bij het ene merk zijn ze beter dan bij de andere fabrikant maar échte goeie bakjes zijn er maar weinig.
Sommige redenen daarvoor zijn duidelijker dan de andere. Gaatjes van ongelijke grootte, het patroon niet mooi recht of algeheel matige afwerking zijn de makkelijk te spotten afwijkingen. Ook hebben ze altijd een groef voor de retentieveer. Maar de grootste ergernis vind ik dat je eigenlijk niet weet voor hoe veel gram die verdomde filterbakjes nou eigenlijk gemaakt zijn.

Als je wel eens geprobeerd hebt om met het standaard dubbele bakje, waar bij een klassieke 14grbedoeld wordt een espresso te zetten. Dan heb je vast gezien dat je eigenlijk extreem fijn moet malen, zowat zo fijn als Turkse koffie en dat is bij heel veel espressoroasts helemaal niet wenselijk. Als je namelijk "gewoon" espresso maalt en voldoende headspace tussen de puck en het douchescherm laat zul je bij nawegen zien dat je zomaar 18 gram of zelfs meer in het bakje stopt voor een mooie extractie.

Heel veel mensen overdoseren hun standaard bakje en er is wat theorie over waarom dat dan niet hoort maar dan wordt het misschien wel een erg lang verhaal. Het lange verhaal kort is dat het bakje nu eenmaal gemaakt is voor een bepaalde hoeveelheid. De gaatjes, de grootje ervan en het patroon kunnen er voor zorgen dat jij de beste extractie uit je koffie haalt. Daar zit veel onderzoekswerk in en de fabricage van zo'n uitdoktert filterbakje is échte pricisiewerk. Dit zie je terug in de prijs van zo'n precisie bakjes maar als je zo'n ding vastpakt en goed bekijkt zie je wel dat het ook echt vakwerk is.

Vakwerk hoeft daarentegen niet persé duur, zelf ben ik een grote fan van de 14gr high quality (EPHQ14) ridgelessbakjes van espressoparts.com. Meer daarover lees je hier: https://www.espressoparts.com/espresso- ... ter-basket
Waarbij ik wel meteen moet toegeven, deze bakjes moet je als uitzondering op de andere precisie bakjes wél overdoseren. Dit bakje is (denk ik) door zijn ronde bodem erg vergevingsgezind de afwerking is zeer mooi en de prijs kwaliteit verhouding daardoor is super.

Dan terug naar de bakjes van VST en IMS. Deze bakjes bieden je een vast gegeven. Ze zijn gemaakt voor gramage X en je doseert ze dan ook maximaal met X+/-1gram. De bakjes bepalen dus je recept.
Nu weet ik van mijzelf dat ik twee soorten espresso lekker vindt. Voor lichte, moderne en fruitige koffies doseer ik hoog (18G) en hou ik de brewratio relatief kort.
Voor klassieke wat donkerder gebrande centrals waar we hier thuis zomaar een pondje van in de week wegwerken doseer ik laag (15gr) en hanteer ik brew ratios van bijna 1op3.
Waarom ik die koffies op die twee manieren benader is voor elke fanatiekeling hier op het forum hopelijk gesneden koek. Voor het eerste recept gebruik ik een 17Strada bakje (VST) welke ik +1 opdoseer.
Voor het tweede gebruikte ik voorheen een 15gr KvdW bakje (IMS) welke zoek raakte maar kortgeleden door FransG is vervangen door een 15gr ridgeless VST bakje. Frans via deze weg nogmaals bedankt hiervoor en mijn ervaring is dat de twee in gebruik elkaar niet of nauwelijks ontlopen.

Een laatste onderwerp om aan te snijden is misschien de retentieveer. Sommige mensen vullen hun bakje los van de filterdrager, je kunt dan het beste de veer uit je filterdrager verwijderen of een ridgeless bakje kiezen. Je hebt dan geen harde click bij het terugplaatsen van het bakje in de filterdrager welke afhankelijk van je machine vrij makkelijk kan zorgen voor channeling en andere ellende. Dan heb je nog het kamp van mensen die denken dat die 0,5mm uitsparing het tampen of de uitzetting van de puck in de weg zit. Ik denk persoonlijk dat die mensen dat vooral roepen om de aanschaf van hun dure tamper te rechtvaardigen of simpelweg omdat hun favoriete internetguru het stelt. Ik heb zelf nog nooit data gezien die het verschil in extractie aantoont.
Een positieve noot over het richeltje is zelfs dat het een beginnend barista nog kan helpen om aan een goede rechte tamp-beweging te werken. De verschillende problemen voortkomend uit een scheve tamp zijn immers overduidelijk en makkelijk te verbeteren.

Het is dus al met al wel heel fijn om met zulke precisie bakjes te werken, en dat is echt niet alleen maar omdat wij als koffienerd houden van meten, wegen en ander precisiewerk. Als je ooit je bakje kwijtraakt en in een diep dal terecht komt, kun je het bakje makkelijk vervangen door een (vrijwel) identiek exemplaar en hoef je jezelf niet helemaal opnieuw te ontplooien. Ook kun je makkelijker recepten uitwisselen met collega thuisbaristas als ze net zo'n zelfde bakje hebben als jij.

Dus kijk gewoon naar hoe jij typisch je espresso zet, hoeveel gram koffie gebruik je in de regel en hoe zet je je espresso. Het is ieder voor zich of je het z'n geld waard vindt, maar als je voor honderden vaak zelfs duizenden euro's aan espressomachine hebt staan mag €30-€40 voor een filterbakje niet de drempel zijn.
Bijlagen
IMG_20190616_210542.jpg
17gr Strada 15 GR VST 14gr EPHQ

HanR
Berichten: 1094
Lid geworden op: do 17 apr 2014, 20:39
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: baristapro / IMS / VST / ... Bomen en bos

Berichtdoor HanR » zo 16 jun 2019, 21:26

Amen!

Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk


Gebruikersavatar
martinierius
Berichten: 296
Lid geworden op: do 16 okt 2014, 09:41

Re: baristapro / IMS / VST / ... Bomen en bos

Berichtdoor martinierius » zo 16 jun 2019, 22:05

Ben ik dan verkeerd bezig als ik bij lichtgebrandde koffie lager doseer, fijner maal, langer laat lopen (bvb 1:3@45s) en bij klassiek geroosterd hoger doseer, grover maal, harder ramp en korter laat lopen(bvb 1:2@27s)?
Edit: vind het wel heel interessant, in elk geval bedankt voor de uiteenzetting
Laatst gewijzigd door martinierius op zo 16 jun 2019, 22:05, 1 keer totaal gewijzigd.
DE1+ || KINU M47,M68 || Niche || Aeropress || Aergrind || Chemex || Kalita 185 || Behmor 1600 PLUS

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 7827
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: baristapro / IMS / VST / ... Bomen en bos

Berichtdoor fransg » zo 16 jun 2019, 22:17

Goede uiteenzetting Pti, die zou wel bij de 'vaste collectie' tips voor de beginner in de Nederlandsche Canon kunnen worden aangehaakt.
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza Forté - COMPAK R120-> GRRR - Mignon XL - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

Pti
Berichten: 2190
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: baristapro / IMS / VST / ... Bomen en bos

Berichtdoor Pti » zo 16 jun 2019, 22:49

Ben ik dan verkeerd bezig als ik bij lichtgebrandde koffie lager doseer, fijner maal, langer laat lopen (bvb 1:3@45s) en bij klassiek geroosterd hoger doseer, grover maal, harder ramp en korter laat lopen(bvb 1:2@27s)?
Edit: vind het wel heel interessant, in elk geval bedankt voor de uiteenzetting
The proof of the pudding is in the eating. Zolang als je koffie maakt zoals jij hem lekker vind doe je helemaal niets verkeerd!

Pimmedoris
Berichten: 28
Lid geworden op: za 21 apr 2018, 08:23

Re: baristapro / IMS / VST / ... Bomen en bos

Berichtdoor Pimmedoris » di 18 jun 2019, 22:35

Wauw Pti, Dank voor de enorme uiteenzetting! :o
Op mijn Bezzera bakje staat aan de buitenkant 14gr, welke ik dus standaard doseer op 18gr.
Ik wil nu dus eigenlijk wel eens zo'n precisiebakje proberen om te kijken of het verschil maakt of niet. Het blijft natuurlijk wel de hobby he, dus dat mag best geld kosten. Al zitten de grote kosten idd niet in een filterbakje :lol:
Retentieveer... Tja, het lijkt mij onhandig als je je portafilter leegklopt en je filterbakje tussen de oude koffie ligt... Of gaat dit niet zo snel?

Ik zal gewoon eens zo'n bakje bestellen en me verder niet te druk maken over ronde of rechte onderkant en gatenpatroon ed.

Thanks!

Pti
Berichten: 2190
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: baristapro / IMS / VST / ... Bomen en bos

Berichtdoor Pti » di 18 jun 2019, 22:49

Wauw Pti, Dank voor de enorme uiteenzetting! :o
Op mijn Bezzera bakje staat aan de buitenkant 14gr, welke ik dus standaard doseer op 18gr.
Ik wil nu dus eigenlijk wel eens zo'n precisiebakje proberen om te kijken of het verschil maakt of niet. Het blijft natuurlijk wel de hobby he, dus dat mag best geld kosten. Al zitten de grote kosten idd niet in een filterbakje :lol:
Retentieveer... Tja, het lijkt mij onhandig als je je portafilter leegklopt en je filterbakje tussen de oude koffie ligt... Of gaat dit niet zo snel?

Ik zal gewoon eens zo'n bakje bestellen en me verder niet te druk maken over ronde of rechte onderkant en gatenpatroon ed.
Thanks!
Ook zonder groef blijf het bakje prima klemmen in de retentieveer, je bent 'm niet zomaar kwijt.

Gebruikersavatar
gilleko B.
Berichten: 1272
Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42

Re: baristapro / IMS / VST / ... Bomen en bos

Berichtdoor gilleko B. » wo 19 jun 2019, 07:56

Ik wilde al eerder op dit draadje reageren maar kwam er niet aan toe dus hier mijn "take" op prisicie bakjes.

TLDR; Er is een variabele om te controleren, het maakt je espresso niet beter, het is geen must maar wel een prettig middel.

Het is niet persé zo dat je betere resultaten gaat boeken met een precisie filterbakje. Sterker nog, de bakjes vragen vaak om een fijnere maling, betere verdeling en hebben een lage vergevingsgezindheid. Je kunt wel zeggen dat ze elke zwakte in je maler en barista techniek juist bloot leggen. Is dat iets slechts? Nee juist helemaal niet. Want iemand die net de stap maakt van een getuite naar een bodemloze filterdrager maakt precies hetzelfde mee, maar als je het eenmaal onder de knie hebt elimineer je een variabele.

De standaard filterbakjes die meegeleverd worden met een espressomachine zijn zeker niet onbruikbaar. Bij het ene merk zijn ze beter dan bij de andere fabrikant maar échte goeie bakjes zijn er maar weinig.
Sommige redenen daarvoor zijn duidelijker dan de andere. Gaatjes van ongelijke grootte, het patroon niet mooi recht of algeheel matige afwerking zijn de makkelijk te spotten afwijkingen. Ook hebben ze altijd een groef voor de retentieveer. Maar de grootste ergernis vind ik dat je eigenlijk niet weet voor hoe veel gram die verdomde filterbakjes nou eigenlijk gemaakt zijn.

Als je wel eens geprobeerd hebt om met het standaard dubbele bakje, waar bij een klassieke 14grbedoeld wordt een espresso te zetten. Dan heb je vast gezien dat je eigenlijk extreem fijn moet malen, zowat zo fijn als Turkse koffie en dat is bij heel veel espressoroasts helemaal niet wenselijk. Als je namelijk "gewoon" espresso maalt en voldoende headspace tussen de puck en het douchescherm laat zul je bij nawegen zien dat je zomaar 18 gram of zelfs meer in het bakje stopt voor een mooie extractie.

Heel veel mensen overdoseren hun standaard bakje en er is wat theorie over waarom dat dan niet hoort maar dan wordt het misschien wel een erg lang verhaal. Het lange verhaal kort is dat het bakje nu eenmaal gemaakt is voor een bepaalde hoeveelheid. De gaatjes, de grootje ervan en het patroon kunnen er voor zorgen dat jij de beste extractie uit je koffie haalt. Daar zit veel onderzoekswerk in en de fabricage van zo'n uitdoktert filterbakje is échte pricisiewerk. Dit zie je terug in de prijs van zo'n precisie bakjes maar als je zo'n ding vastpakt en goed bekijkt zie je wel dat het ook echt vakwerk is.

Vakwerk hoeft daarentegen niet persé duur, zelf ben ik een grote fan van de 14gr high quality (EPHQ14) ridgelessbakjes van espressoparts.com. Meer daarover lees je hier: https://www.espressoparts.com/espresso- ... ter-basket
Waarbij ik wel meteen moet toegeven, deze bakjes moet je als uitzondering op de andere precisie bakjes wél overdoseren. Dit bakje is (denk ik) door zijn ronde bodem erg vergevingsgezind de afwerking is zeer mooi en de prijs kwaliteit verhouding daardoor is super.

Dan terug naar de bakjes van VST en IMS. Deze bakjes bieden je een vast gegeven. Ze zijn gemaakt voor gramage X en je doseert ze dan ook maximaal met X+/-1gram. De bakjes bepalen dus je recept.
Nu weet ik van mijzelf dat ik twee soorten espresso lekker vindt. Voor lichte, moderne en fruitige koffies doseer ik hoog (18G) en hou ik de brewratio relatief kort.
Voor klassieke wat donkerder gebrande centrals waar we hier thuis zomaar een pondje van in de week wegwerken doseer ik laag (15gr) en hanteer ik brew ratios van bijna 1op3.
Waarom ik die koffies op die twee manieren benader is voor elke fanatiekeling hier op het forum hopelijk gesneden koek. Voor het eerste recept gebruik ik een 17Strada bakje (VST) welke ik +1 opdoseer.
Voor het tweede gebruikte ik voorheen een 15gr KvdW bakje (IMS) welke zoek raakte maar kortgeleden door FransG is vervangen door een 15gr ridgeless VST bakje. Frans via deze weg nogmaals bedankt hiervoor en mijn ervaring is dat de twee in gebruik elkaar niet of nauwelijks ontlopen.

Een laatste onderwerp om aan te snijden is misschien de retentieveer. Sommige mensen vullen hun bakje los van de filterdrager, je kunt dan het beste de veer uit je filterdrager verwijderen of een ridgeless bakje kiezen. Je hebt dan geen harde click bij het terugplaatsen van het bakje in de filterdrager welke afhankelijk van je machine vrij makkelijk kan zorgen voor channeling en andere ellende. Dan heb je nog het kamp van mensen die denken dat die 0,5mm uitsparing het tampen of de uitzetting van de puck in de weg zit. Ik denk persoonlijk dat die mensen dat vooral roepen om de aanschaf van hun dure tamper te rechtvaardigen of simpelweg omdat hun favoriete internetguru het stelt. Ik heb zelf nog nooit data gezien die het verschil in extractie aantoont.
Een positieve noot over het richeltje is zelfs dat het een beginnend barista nog kan helpen om aan een goede rechte tamp-beweging te werken. De verschillende problemen voortkomend uit een scheve tamp zijn immers overduidelijk en makkelijk te verbeteren.

Het is dus al met al wel heel fijn om met zulke precisie bakjes te werken, en dat is echt niet alleen maar omdat wij als koffienerd houden van meten, wegen en ander precisiewerk. Als je ooit je bakje kwijtraakt en in een diep dal terecht komt, kun je het bakje makkelijk vervangen door een (vrijwel) identiek exemplaar en hoef je jezelf niet helemaal opnieuw te ontplooien. Ook kun je makkelijker recepten uitwisselen met collega thuisbaristas als ze net zo'n zelfde bakje hebben als jij.

Dus kijk gewoon naar hoe jij typisch je espresso zet, hoeveel gram koffie gebruik je in de regel en hoe zet je je espresso. Het is ieder voor zich of je het z'n geld waard vindt, maar als je voor honderden vaak zelfs duizenden euro's aan espressomachine hebt staan mag €30-€40 voor een filterbakje niet de drempel zijn.
Topuiteenzetting!

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk


Gebruikersavatar
Marcje
Berichten: 1030
Lid geworden op: wo 17 aug 2016, 20:42
Locatie: Waalre

Re: baristapro / IMS / VST / ... Bomen en bos

Berichtdoor Marcje » wo 19 jun 2019, 10:30

Ik gebruik VST en EPHQ bakjes. Ik proef wel nuanceverschillen, maar ben niet zo’n freak dat ik de ene wel lekker vind en de andere niet. De EPHQ is wat ‘zachter’ voor m’n gevoel, maar krijg met beiden een prima bakkie. We drinken in de regel medium gebrande zuid amerikanen...
dus...


Terug naar “Accessoires”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron