Dit advies is goud! Een kilo koffie is helemaal niet veel, zeker wanneer je net begint en nog niet heel vaardig bent in het afstellen van de espresso.Koop rustig 1kg en vries die niet in, maar geniet van de ontwikkeling van de smaak en de doorloop, van wanneer ze nog net te vers zijn, tot de espresso heel mooi begint te smaken, de ontplooiing van de mooie smaken als het te-verse eraf is en de extractie niet meer lastig is maar zonder moeite mooi loopt, en dan gedurende de weken daarna dat de bonen, als het goed is, wel milder worden van smaak maar toch rijk van complexiteit, tot ze uiteindelijk nog wel plezierig eindigen maar ook wat afvlakken. Sommige bonen zijn juist na een maand nog wonderbaarlijk en het zou zonde zijn dat mis te lopen door allerlei rare invries-fratsen.Nu nog even over het invriezen van bonen, is dit aan te raden.Stel ik koop 1 kilo verse bonen
Nieuw en gelijk al wat vragen
Leuk dat je komt kijken op Koffiepraat.nl! Gebruik dit forum om je voor te stellen. Wie ben je, wat doe je, wat zijn je interesses enzovoorts!
Re: Nieuw en gelijk al wat vragen
Berichtdoor Pti » vr 17 jan 2020, 18:21
Re: Nieuw en gelijk al wat vragen
Berichtdoor bobbee » vr 17 jan 2020, 18:23
Ja, sluit ik mij ook bij aan.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Nieuw en gelijk al wat vragen
Berichtdoor mr Blanc » vr 17 jan 2020, 18:36
Fair enough! En je moet t zeker een keer proberen om idd alle facetten te proberen! Thanks idd goed advies!
Lelit MaraX - Sculptor 078S - Specialita Mat Zwart
Re: Nieuw en gelijk al wat vragen
Berichtdoor mr Blanc » zo 19 jan 2020, 15:38
Jullie advies opgevolgd. Begonnen met een halve kilo Brazillia Dulce van Schot (rotterdam) is een bourbon boon en ziet er erg licht gebrand uit!Koop rustig 1kg en vries die niet in, maar geniet van de ontwikkeling van de smaak en de doorloop, van wanneer ze nog net te vers zijn, tot de espresso heel mooi begint te smaken, de ontplooiing van de mooie smaken als het te-verse eraf is en de extractie niet meer lastig is maar zonder moeite mooi loopt, en dan gedurende de weken daarna dat de bonen, als het goed is, wel milder worden van smaak maar toch rijk van complexiteit, tot ze uiteindelijk nog wel plezierig eindigen maar ook wat afvlakken. Sommige bonen zijn juist na een maand nog wonderbaarlijk en het zou zonde zijn dat mis te lopen door allerlei rare invries-fratsen.Nu nog even over het invriezen van bonen, is dit aan te raden.Stel ik koop 1 kilo verse bonen
Eerste shot begint mooi meer crema etc maar shot blijft er erg waterig uitzien (ben donker gebrand gewend dusver) ook smaakt t totaal niet! heb al meerdere settings van de molen geprobeerd van minder grof (totaal 20sec) word t echt waterig en zuur tot stuk fijner (totaal 50sec) maar krijg een rare bittere/zure smaak maar niets in de buurt van wat ik gewend ben van espresso’s!
Wat doe ik fout en hoe kan ik t beste starten en wat moet ik verwachten. De smaak zou walnoten/chocola zijn maar zowel de bonen ruiken niet zo en wat ik er dus uitkrijg ook verre van!
Zal zeker aan mij liggen maar snap niet hoe ik t goed kan krijgen. Bedankt voor de hulp!
Lelit MaraX - Sculptor 078S - Specialita Mat Zwart
Re: Nieuw en gelijk al wat vragen
Berichtdoor Pti » zo 19 jan 2020, 17:29
Gooi je temperatuur eens een graad of twee naar boven. Mik -als de brander geen recept meegeeft- op 1:2 a 1:2.5 met 18 in en 36 tot 42 gram uit.
Oh en check op YouTube de laatste 3 filmpjes uit de serie dialing in your espresso gemaakt door door James Hoffman
Oh en check op YouTube de laatste 3 filmpjes uit de serie dialing in your espresso gemaakt door door James Hoffman
Terug naar “Stel je voor / jouw set-up”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign