Bedankt voor de reacties! Inmiddels zijn we 2-3 maanden verder en zit het begin van de leercurve erop. Enerzijds wil ik 'eindelijk' zeggen, maar anderzijds ook een leuke om mee te maken. Het is in ieder geval een hobby waar ik het nodige plezier aan beleef en dat hopelijk nog jaren mag doen.
Een paar van mijn eerste ervaringen:
- Er zijn best veel variabelen waar je rekening mee moet houden en dit duurt een paar weken voor je ze onder de knie hebt
- Een weegschaal en timer maken het leven een stuk makkelijker, zeker aan het begin
- Smaak ontwikkelt zich redelijk snel tot het punt dat het altijd wel iets te verbeteren valt
- Grootste uitdaging is consistentie
- Een goede boon maakt het een stuk makkelijker om altijd drinkbare koffie te produceren
- Eenmaal lekkere koffie geproefd te hebben, drink je ook veel vaker mindere lekkere koffie
Qua espressomachine ben ik erg te spreken over de Rocket. Voordeel was dat ik hem als 2e hands van een mede-forumlid over heb kunnen nemen waardoor de afstelling vanaf dag 1 goed was. Inmiddels kan ik me ook wel vinden in de reacties dat een machine -eenmaal goed afgesteld- niet per se het verschil maakt. De Evo R voelt ook wel (te) luxe aan, maar de extra opties zoals PID, drukmeters, temperatuur sensor maken het leven wel lekker makkelijk.
De Specialita maler was ik in eerste instantie wat minder tevreden over. Met 18gram in zo'n 18-20 seconden vond ik deze nogal langzaam. In
dit topic ben ik op onderzoek uitgegaan en een setje nieuwe maalschijven deed wonderen, maar ondertussen had ik al een Mignon XL besteld die er nu nog staat. Daarnaast was de smaak ook niet perfect wat vooral lag aan de supermarktbonen die ik had om uit te proberen, dit is een zinloze tijdsbesteding geweest. De Initio Mild budget bonen van Fascino waren al beter om het proces onder de knie te krijgen met meer consistentie en mooiere kop te produceren, maar de smaak bleef tegenvallen (bitter, weinig accenten). Eenmaal begonnen aan de Yellow Bourbon (nog steeds niet helemaal mijn voorkeur, maar wel een smaakvollere espresso) en nu de
Onyx Blend van Brandzaak en ik zit op het niveau dat eigenlijk iedere kop een succes is. Het lukt nu ook om binnen 1-2 minuten een fijne cappuccino klaar te hebben, al is het met 5 gasten over de vloer nog wel een uitdaging
.
Leuke is nu ook om te kunnen spelen met de variabelen; wat doet een iets langere doorlooptijd, 5 gram meer output, iets hogere temperatuur, aanpassing in je puck prep etc. De laatste aanschaf was een IMS filterbakje met een (na de maler aangepast te hebben) mooiere doorloop en de koffie soms niet meer alle kanten opspoot.
Ergens wel blij dat de initiƫle leercurve er nu een beetje op zit en je wat meer aandacht kunt besteden aan het finetunen, herkennen van smaken en uitproberen van verschillende bonen. Het hielp dat ik al die tijd thuiswerk en dus iedere dag mocht genieten van een goede bak, maar wat koffie betreft kijk ik niet echt meer uit terug naar kantoor te gaan
.