Hi allemaal,
Net nieuw hier en benieuwd wat jullie van mijn huidige resultaten vinden. Zoals in 'Voorstellen' gezegd zet ik met een Domobar Junior HX, met een Macap m2m molen.
Al een tijdje schommel ik tussen de 17 en de 17,5 gr koffie (koop vaak Tre Forze of Cagliari bij Koffiecentrale) met een opbrengst van 35gr op twee kopjes (dus 1:2, 17,5 gr +/- per kopje). Resultaat is ongeveer gelijk in een reguliere double basket als in een VST 15gr. Ik weeg met een Brewista 2 scale. Domobar staat ingesteld op 1 bar boilerdruk en 9,5 tot 10 bar brew druk. Om tot de 1:2 te komen heb ik nu gemiddeld 25 seconden nodig, vanaf het moment van aanzetten. Ik startte de timer hiervoor altijd op het moment van de eerste druppel. Op die manier kom ik aanzienlijk lager uit de laatste tijd.
Sinds de laatste servicebeurt en een lagere druk (hij stond wat te hoog en de machine had echt service nodig) ben ik mijn mojo weer aan het opbouwen. Espresso is redelijk honingdik, maar nog iets te bitter. Eerste stroompje mag van mij donkerder. Is al meteen donker/middenbruin in plaats van echt donker.
Punt is dat ik de Macap m2m niet veel fijner krijg. Vanaf zero point zit ik op het tweede klikje. Eentje lager en het is zero point. Met deze hoeveelheid wordt mooi verdelen en gladstrijken al lastiger, omdat er zo weinig lucht tussenzit dat de koffie al te diep in het bakje komt. Dan zou ik omhoog moeten met aantal gr. Als ik met ristretto wil experimenteren moet ik voorbij zero point, wat niet echt de bedoeling is.
Ben benieuwd naar jullie reactie. Waar kan ik mee spelen om uit die patstelling van de maler te komen? Zie ik iets over het hoofd? Heb nu te weinig ruimte om te spelen.
Veel dank!
Waar sta ik nu
Ben je een moeilijk woord tegen gekomen of wil je meer weten over de techniek van het koffie maken, proeven of drinken? Ontdek het hier!
Re: Waar sta ik nu
Berichtdoor fransg » wo 22 jan 2020, 23:24
Goed bezig.
Heb je ook andere bonen van andere branders geprobeerd? Wat is de branddatum van de bonen die je nu hebt bijvoorbeeld? Heb je ook "single origin" bonen geprobeerd?
Heb je ook andere bonen van andere branders geprobeerd? Wat is de branddatum van de bonen die je nu hebt bijvoorbeeld? Heb je ook "single origin" bonen geprobeerd?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign