SCA-water maken
Ben je een moeilijk woord tegen gekomen of wil je meer weten over de techniek van het koffie maken, proeven of drinken? Ontdek het hier!
- gilleko B.
- Berichten: 5645
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: SCA-water maken
Berichtdoor gilleko B. » vr 24 jun 2022, 11:07
Ik weet niet.of het vergelijkbaar is, maar met Zerowater filterysteem kan je alles eruit tot factor 0 eruit filteren en kan je via vloeibare substanties het water naar genoegen samenstellen. Wel een werk iedere keer. Dus ik filter het water 2 keer via BWT kunnen en filters.
️
️
Re: SCA-water maken
Berichtdoor ErikW » vr 24 jun 2022, 11:21
Het CDS is een kortere weg dan eerst echt alles er uithalen en dan weer toevoegen.
Daarom spreekt het me wel aan.
Verder vind ik het fijn dat er echt naar een referentie wordt toegewerkt dus de standaardisering.
Het uitsluiten van alle factoren die fouten kunnen veroorzaken in het proces.
Ik heb daarom ook de Cube Tamp voor de standaard aan-tamp-druk.
Alleen bewust sommige zaken variëren zoals de boon en maling, zetdruk temperatuur en tijden.
Water-prep, puck-prep etc mogen voor mij standaard zijn.
Daarom spreekt het me wel aan.
Verder vind ik het fijn dat er echt naar een referentie wordt toegewerkt dus de standaardisering.
Het uitsluiten van alle factoren die fouten kunnen veroorzaken in het proces.
Ik heb daarom ook de Cube Tamp voor de standaard aan-tamp-druk.
Alleen bewust sommige zaken variëren zoals de boon en maling, zetdruk temperatuur en tijden.
Water-prep, puck-prep etc mogen voor mij standaard zijn.
Re: SCA-water maken
Berichtdoor fransg » vr 24 jun 2022, 11:48
Ik juich het zeker toe als iemand anders dat gaat doen en documenteren!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: SCA-water maken
Berichtdoor Joste » vr 24 jun 2022, 14:42
Ik ook, maar het gaat me te ver en ik vraag me af of ik het ga proeven. Het water hier ben ik tevreden over. En na een dubbele filtering met BWT kan en mbv Oscar onthardingzakken vind ik het wel genoeg.
Puck prep vind ik eerlijk gezegd ook al gepriegel op de vierkante mm. Goed tampen moet voldoende zijn, na keuze goede bonen en goede maling.
Maar daarom lees ik het nog wel met interesse hoor.
Puck prep vind ik eerlijk gezegd ook al gepriegel op de vierkante mm. Goed tampen moet voldoende zijn, na keuze goede bonen en goede maling.
Maar daarom lees ik het nog wel met interesse hoor.
Rocket Cellini Evoluzione V2, Eureka Mignon
Re: SCA-water maken
Berichtdoor bobbee » vr 24 jun 2022, 15:40
Denk dat het net als met koffie is, eerst drinkt men zonder argwaan vieze koffie vaak jarenlang een dan komt het fenomeen vers gebrande koffie op het pas wat resulteert in een goede machine en een maler die nog meer de smaak ten goede komt. Nu water, ik denk dat als men water kan maken wat voor nog lekkerdere koffie kan zorgen er ook geen weg meer terug is eenmaal geproefd...
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: SCA-water maken
Berichtdoor ErikW » vr 24 jun 2022, 16:47
Deze link van een Zwitsers blog (ook veel leuke andere onderwerpen!) gaat ook over 2 waters mengen.
Het is m.i. NIET hetzelfde als het SCA-water maar lijkt erop.
Voor filter-koffie ander water dan voor espresso.
CSA werkt met de watercalculator naar het SCA-doel.
Het Zwitserse doel is bepaalde hardheid/alkaliteit.
Ik snap het nog niet helemaal.
https://www.kaffeemacher.ch/blog/kaffeewasser/
Het is m.i. NIET hetzelfde als het SCA-water maar lijkt erop.
Voor filter-koffie ander water dan voor espresso.
CSA werkt met de watercalculator naar het SCA-doel.
Het Zwitserse doel is bepaalde hardheid/alkaliteit.
Ik snap het nog niet helemaal.
https://www.kaffeemacher.ch/blog/kaffeewasser/
Re: SCA-water maken
Berichtdoor fransg » vr 24 jun 2022, 16:51
https://londiniumespresso.com/blog/news ... so-machineThe best water for your Espresso machine
BY REISS GUNSON ON WEDNESDAY, 13 MAY 2009 02:13
We have been researching the impact of different bottled waters on (i) the taste of coffee, and (ii) its impact on espresso machines.
We discovered that like many things in life it is a trade-off between the two objectives, i.e. the kind of water you need for great coffee is at odds with the kind you need to ensure no limescale forms in your espresso machine.
Using a water with the lowest ‘dry residue’ value (expressed in mg/L) you can find will indeed ensure you never see scale in your machine, but unfortunately it will also make your coffee taste overly ‘bright’ and ‘harsh’.
It is complicated by the fact that the bottled waters on the market tend to fall into one of two extremes; mineral waters with very high TDS values, and typically very hard, and the ‘arctic’ waters with very low TDS values, very low alkalinity and typically a pH of less than 7 (i.e. acidic).
The key parameters and their target values are:
pH = 7.0
Total dissolved solids(TDS), often stated as ‘dry residue@180C’ = 120-130 mg/L
Hardness = 70-80 mg/L
Alkalinity = 50mg/L
You will soon find yourself saying; “great, most helpful, but I can not find all of these values on the side of the bottle”.
This will always be the case for the ‘Hardness’ and ‘Alkalinity’ values as they need to be derived and we will show you how to do that below, can frequently be the case for ‘pH’, and is sometimes the case for the ‘dry residue’ value. If necessary visit the manufacturer’s website, or drop them an email asking for the data.
The next step is to understand why these values are important to coffee preparation
pH
A value from 1 (strong acid) to 14 (strong alkali), with a value of 7 being ‘neutral’. It is not a linear scale, but a logarithmic one, like the Richter scale for seismic activity, so even small movements away from the neutral value of 7 quickly become quite acidic or alkali.
Alkaline water can result in dull, chalky, flat coffee. Acidic water creates bright, imbalanced coffee. You want to use water that is ‘neutral’ for the preparation of coffee.
TDS
As the name implies it measures the solids dissolved in the water. If too many solids are already dissolved in the water it becomes a weaker solvent and will not extract enough solubles from your coffee. Coffee made with water that has a very high TDS value will taste dull and cloudy. Conversely, water with a very low TDS value produces coffee with edgy, unrefined flavours and exaggerated brightness as the water is a very strong solvent.
Hardness
The formation of limescale in your espresso machine is primarily due to the presence of calcium and magnesium ions in the water, measured as ‘hardness’. For this reason it is possible to have a high TDS value, combined with a low ‘hardness’ value, and limescale will not readily form in your espresso machine.
Hard water does not result in a poor cup of coffee, but it will scale your boiler quickly. Water with a hardness above 90mg/L will always be reduced to a hardness of about 90mg/L as any hardness above this value precipitates out upon boiling and deposits on the inside of your boiler.
Alkalinity
Alkalinity measures a solution’s ability to buffer an acid, or its ability to resist becoming more acidic.
It is important to understand that it is quite different to ‘alkaline’ which is a solution with a pH between 7.01 and 14.
Water with high alkalinity neutralises coffee acids, resulting in less acidic coffee. If alkalinity is too low the coffee will be overly bright and acidic.
How to calculate the alkalinity and hardness values
Bottled waters typically disclose their minerals as mg/L or ppm, rather than mg/L CaCO3 equivalents.
To calculate the alkalinity, multiply the bicarbonate mg/L value stated on the bottle by 0.82.
To calculate the hardness, multiply the calcium mg/L value stated on the bottle by 2.5, and the magnesium mg/L value stated on the bottle by 4.2, then add the two resultants together.
Note: boiler corrosion
Acidic water with low alkalinity can potentially cause corrosion in the boiler of your espresso machine.
Worked example:
Brand: Volvic
pH: 7.0
Dry residue @ 180C: 130mg/L
Chlorides: 13.5mg/L
Calcium: 11.5mg/L
Nitrates: 6.3mg/L
Magnesium: 8.0mg/L
Sulphates: 8.1mg/L
Sodium: 11.6mg/L
Bicarbonates: 71.0mg/L
Potassium: 6.2mg/L
Silica: 31.7mg/L
So, pH = 7, good
TDS/dry residue = 130, good
Hardness = (Calcium x 2.5) (Magnesium x 4.2) = (11.5×2.5) (8.0×4.2) = 28.75 + 33.60 = 62.35, about right
Alkalinity = (Bicarbonate x 0.82) = (71.0×0.82) = 58.22, about right
Finding a bottled water that is suitable is surprisingly difficult, as detailed in the table below;
PLEASE click on the above table to enlarge it, so that it becomes legible
I trust this blog has assisted you in your pursuit for espresso nirvana and the protection of your espresso machine.
If you have any questions please get in touch & we will do our best to find the answer for you.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: SCA-water maken
Berichtdoor fransg » vr 24 jun 2022, 16:51
Ik zou weleens Volvic waterflessen willen kopen en die proberen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: SCA-water maken
Berichtdoor ErikW » vr 24 jun 2022, 17:10
Dank Frans!
Heel duidelijk dat je voor zowel je machine als voor je smaak toch op zijn minst zal moeten gaan meten/rekenen om te weten of je goed zit of dat je iets moet gaan doen aan je water !
In ieder geval water niet zomaar laten lopen . . .
Heel duidelijk dat je voor zowel je machine als voor je smaak toch op zijn minst zal moeten gaan meten/rekenen om te weten of je goed zit of dat je iets moet gaan doen aan je water !
In ieder geval water niet zomaar laten lopen . . .
Re: SCA-water maken
Berichtdoor ErikW » vr 24 jun 2022, 17:21
Het SCA-water standaard advies uit 2009:
http://www.scaa.org/PDF/resources/water-standards.pdf
Met TDS gaan ze tot 150mg/L en dat is al hoger.
Met de Ca-hardheid zitten ze net ietsje lager.
Alkalinity duidelijk lager.
Reiss versus SCA in 2009
http://www.scaa.org/PDF/resources/water-standards.pdf
Met TDS gaan ze tot 150mg/L en dat is al hoger.
Met de Ca-hardheid zitten ze net ietsje lager.
Alkalinity duidelijk lager.
Reiss versus SCA in 2009
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign