Arabica vs. Robusta

Ben je een moeilijk woord tegen gekomen of wil je meer weten over de techniek van het koffie maken, proeven of drinken? Ontdek het hier!
Gebruikersavatar
Martijn
Beheerder
Berichten: 700
Lid geworden op: zo 30 dec 2007, 11:28
Locatie: Den Bosch
Contacteer:

Arabica vs. Robusta

Berichtdoor Martijn » zo 30 dec 2007, 15:25

Arabica en Robusta zijn natuurlijk veel gehoorde termen als het over koffie gaat... maar wat is nu het verschil?

Coffea Arabic – Arabica koffie
Van oorsprong komt Arabica-koffie uit het Ethiopisch massief. Van daaruit werd hij naar de
Arabische landen verspreid. Het is een tetraploïde en zelffertiele plant, die ongesnoeid ongeveer 5 m hoog kan worden.
In 1690 werd de plant, waarschijnlijk afkomstig uit Jemen, door de Nederlanders ingevoerd op Java en in 1699 opnieuw. In 1706 werd vanuit Java een plant overgebracht naar de Amsterdamse Botanische Tuinen, die bloeide en bessen gaf. In 1713 stuurde de toenmalige burgemeester van Amsterdam nazaten van deze plant naar koning Lodewijk XIV in Parijs, die daar verder werden verzorgd door Jussieu. Ook werden er in 1718 planten vanuit Amsterdam verstuurd naar Suriname van waaruit ze in 1722 door de Fransen werden verspreid over Frans-Guyana. Vanuit Frans-Guyana vond in 1727 verdere verspreiding plaats naar Brazilië. Nakomelingen van de Parijse plant kwamen rond 1720 in Martinique terecht en van daaruit in 1730 op Jamaica.
De Arabica-koffie is vanuit deze introducties verder verspreid naar het Caraïbische gebied, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika.
Aan het eind van de zeventiende eeuw werd de Arabica-koffie ook ingevoerd in India en Ceylon. In 1740 kwamen Amsterdamse nakomelingen op de Filipijnen en in 1825 op Hawaii terecht. De Fransen namen de plant mee naar hun Afrikaanse kolonies. Ook is via de Edinburgse Botanische Tuin een nakomeling van de Amsterdamse plant in 1878 in Nyasaland terecht gekomen, van waaruit zij omstreeks 1900 verder naar Oeganda werd verspreid.
Brazilië en Colombia zijn de belangrijkste producenten van Arabica-koffie. Daarnaast zijn Mexico, El Salvador, Guatemala en Costa Rica belangrijke koffieproducenten.

Afbeelding

Coffea Canephora – Robusta koffie
Robusta-koffie is goedkoper te produceren dan Arabica. Deze koffie wordt veel gebruikt voor het maken van koffiepoeder. De bonen bevatten 2 - 2,5 % cafeïne (ongeveer 2 keer zoveel als Arabica). Baganda en andere Oegandese stammen teelden koffie lang voor de ontdekking door Europese ontdekkingsreizigers en gebruikten de koffiebonen om er op te kauwen. Ook werden de bessen gekookt en gedroogd. Daarnaast werden de twee bonen uit een bes gebruikt voor de ceremonie van bloedbroederschap.
Robusta-koffie groeide van oorsprong in Afrika rondom de evenaar tussen 10° Noord- en Zuiderbreedte van de Westkust tot Oeganda. Bij een natuurlijke groei wordt een kleine boom gevormd. Voor de teelt van de bonen wordt er echter sterk gesnoeid om de boom meer in een struikvorm te krijgen en te houden.
In 1900 stuurde Linden vanuit Brussel 150 planten naar Java. De planten bleken daar zeer goed te groeien en resistent te zijn tegen Hemileia vastatrix en al snel breidde de koffieteelt met Robusta-aanplant zich op Java sterk uit. Sinds 1900 is de Robusta- koffie over de hele wereld verspreid; belangrijke teeltgebieden liggen nu in tropisch Afrika en Azië. Belangrijke productiegebieden zijn Ivoorkust, Angola, Oeganda, Congo, Madagaskar, Vietnam en Indonesië.

Bron: Wikipedia
Martijn Verhaeg - webdesigner in Den Bosch
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu

Gebruikersavatar
Sebastiaan007
Berichten: 130
Lid geworden op: wo 09 apr 2008, 19:41
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Arabica vs. Robusta

Berichtdoor Sebastiaan007 » wo 09 apr 2008, 21:57

Een Italiaan zegt over een 100% arabica:
"iet ies a caffè for sissy boys!"

Dus! :)
Maar wat hij ermee bedoelt is dat je met een beetje robusta erin veel meer smaak behoudt als je er bijvoorbeeld melk in doet.
I barista, do you?
Izzo Alex Duetto - Macap M4 Digitaal - Compak K10 WBC -Xpressivo Barista tamper

Tim Vogt
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 23 jun 2008, 00:08

Re: Arabica vs. Robusta

Berichtdoor Tim Vogt » do 26 jun 2008, 08:52

Een Italiaanse espresso heeft voor een breed smaakprofiel bij voorkeur een top blend uit diverse soorten. En zoals bij het dirigeren van een Symphonie orkest. Is het geluid van het instrument belangrijker dan de persoonlijke voorkeur voor en instrument. Oftewel Singel origin is vergelijkbaar met een solo artiest.
En een blend met een Symphonie orkest.

Bron: coffeetasters.org
My workbench: Machine Wega Atlas 2,Grimac Ten 2 groep,Grimac Twenty 2 ele Cma molen, Mazzer Mini, Casadio Simontainiously Grinder/ wanna have a Mistal and polish all day..


Terug naar “Varia”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron