Limoncello
Ben je een moeilijk woord tegen gekomen of wil je meer weten over de techniek van het koffie maken, proeven of drinken? Ontdek het hier!
Re: Limoncello
Berichtdoor Joep » do 29 nov 2012, 14:28
Ik zou zeggen roeren en bottelen. Misschien daarna nog even een weekje tot rust laten komen, maar daar heb ik niet genoeg verstand van of dat nodig is..
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60
Re: Limoncello
Berichtdoor @3aan » do 29 nov 2012, 17:23
Roeren en borrelen klinkt beter.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Limoncello
Berichtdoor GCB12 » vr 30 nov 2012, 13:09
Ik heb er tot nu toe 700ml water bijgevoegd. Eerst gekookt en laten afkoelen natuurlijk. Geroerd, gebottled en het ligt weer in de vriezer. Ben benieuwd!
Inderdaad: erbij kan altijd nog, vandaar eerst maar eens 700.
Mijn dank is groot!
Inderdaad: erbij kan altijd nog, vandaar eerst maar eens 700.
Mijn dank is groot!
- CoffeeMonster
- Berichten: 5
- Lid geworden op: za 30 mar 2013, 12:16
Re: Limoncello
Berichtdoor CoffeeMonster » di 02 apr 2013, 10:09
Hee, wat een leuk idee. Wist niet dat je dat zo makkelijk zelf kan maken.
Er gaat niks boven een lekker bakkie!
- MarcoVenezia
- Berichten: 139
- Lid geworden op: ma 06 feb 2012, 09:52
Re: Limoncello
Berichtdoor MarcoVenezia » wo 03 apr 2013, 13:48
leuk verhaal, deze blijf ik ook even volgen!
Re: Limoncello
Berichtdoor GCB12 » wo 03 apr 2013, 14:09
Ah, ik zie dat ik helemaal ben vergeten te updaten.
Nadat ik de laatste 700ml (gekookt en weer afgekoeld) water heb toegevoegd heb ik er niets meer aan gedaan.
Resultaat: overheerlijke Limoncello die op perfecte sterkte was (check de foto: http://instagram.com/p/SphziVyqoP/). Iedereen die ik heb laten proeven (zelfs mijn Napolitaanse moeder) was meer dan enthousiast.
Helaas is alles nu alweer op... Ik ga binnenkort weer nieuwe maken, maar het is even wachten op de juiste citroenen bij de groenteman.
Belangrijke dingen die ik geleerd heb:
1.Suikerwater niet te lang laten inkoken. Dan verdampt er teveel water en moet je later weer bijvoegen om juiste alcohol percentage te krijgen
2. Je kan de limoncello dus zo sterk maken als je zelf wilt. Gewoon gekookt (en weer afgekoeld) water bijvoegen, roeren en bottlen.
3. Ik heb de limoncello gefilterd door een dubbelgevouwen theedoek te plaatsen in zo'n ijzeren vergiet (met fijne/kleine gaatjes) en dat ging prima.
Hieronder het gebruikte recept.
LIMONCELLO
Volgens origineel Italiaans recept.
Ingrediënten:
1L alcohol 95%
10 biologische onbespoten citroenen (deze zijn meestal half geel en half groenig).
1.2KG suiker
1.5L water
De alcohol is in NL niet te krijgen voor een normale prijs (70€ p/L). In Italië kost een fles iets van 14€. Je kan het ook kopen in Duitsland en België.
Stappenplan:
1. citroenen wassen en schillen met een dunschiller. Zorg dat je alleen de schil hebt zonder het witte gedeelte aan de binnenkant.
2. neem 750ml alcohol en voeg daarbij de kleingesneden stukjes citroenschil. Hermetisch afsluiten en voor een hele maand wegzetten op een donkere plek. Af en toe even omschudden.
3. na een maand ga je het suikerwater maken. Neem een pan en voeg de suiker en het water toe. Na 7-10min op een hoog vuur moet de suiker opgelost zijn en kan je het vuur uitzetten. Af laten koelen. Als je het te lang laat koken dan wordt het te stroperig en laat je alle water verdampen. Dit zal resulteren in een sterkere limoncello.
4. na het afkoelen kan je het suikerwater en de alcohol met de schillen samenvoegen in een grotere pot/fles. Voeg nu ook de rest van de alcohol toe (250ml). Dit laat je ook voor zeker 3-4 weken staan op een donkere plek.
5. na 3-4 weken moet je de limoncello eerst filteren (filterdoek bijvoorbeeld) voordat je de limoncello kan bottelen in schoongespoelde flessen.
6. zet de flessen in de vriezer evenals een paar glaasjes. Enjoy!
Met 1L alcohol zal je ongeveer 3L limoncello moeten kunnen maken. Dan heb je een limoncello van zo'n 33% afhankelijk van hoeveel water je toevoegt en hoe lang je het suikerwater laat inkoken.
Nadat ik de laatste 700ml (gekookt en weer afgekoeld) water heb toegevoegd heb ik er niets meer aan gedaan.
Resultaat: overheerlijke Limoncello die op perfecte sterkte was (check de foto: http://instagram.com/p/SphziVyqoP/). Iedereen die ik heb laten proeven (zelfs mijn Napolitaanse moeder) was meer dan enthousiast.
Helaas is alles nu alweer op... Ik ga binnenkort weer nieuwe maken, maar het is even wachten op de juiste citroenen bij de groenteman.
Belangrijke dingen die ik geleerd heb:
1.Suikerwater niet te lang laten inkoken. Dan verdampt er teveel water en moet je later weer bijvoegen om juiste alcohol percentage te krijgen
2. Je kan de limoncello dus zo sterk maken als je zelf wilt. Gewoon gekookt (en weer afgekoeld) water bijvoegen, roeren en bottlen.
3. Ik heb de limoncello gefilterd door een dubbelgevouwen theedoek te plaatsen in zo'n ijzeren vergiet (met fijne/kleine gaatjes) en dat ging prima.
Hieronder het gebruikte recept.
LIMONCELLO
Volgens origineel Italiaans recept.
Ingrediënten:
1L alcohol 95%
10 biologische onbespoten citroenen (deze zijn meestal half geel en half groenig).
1.2KG suiker
1.5L water
De alcohol is in NL niet te krijgen voor een normale prijs (70€ p/L). In Italië kost een fles iets van 14€. Je kan het ook kopen in Duitsland en België.
Stappenplan:
1. citroenen wassen en schillen met een dunschiller. Zorg dat je alleen de schil hebt zonder het witte gedeelte aan de binnenkant.
2. neem 750ml alcohol en voeg daarbij de kleingesneden stukjes citroenschil. Hermetisch afsluiten en voor een hele maand wegzetten op een donkere plek. Af en toe even omschudden.
3. na een maand ga je het suikerwater maken. Neem een pan en voeg de suiker en het water toe. Na 7-10min op een hoog vuur moet de suiker opgelost zijn en kan je het vuur uitzetten. Af laten koelen. Als je het te lang laat koken dan wordt het te stroperig en laat je alle water verdampen. Dit zal resulteren in een sterkere limoncello.
4. na het afkoelen kan je het suikerwater en de alcohol met de schillen samenvoegen in een grotere pot/fles. Voeg nu ook de rest van de alcohol toe (250ml). Dit laat je ook voor zeker 3-4 weken staan op een donkere plek.
5. na 3-4 weken moet je de limoncello eerst filteren (filterdoek bijvoorbeeld) voordat je de limoncello kan bottelen in schoongespoelde flessen.
6. zet de flessen in de vriezer evenals een paar glaasjes. Enjoy!
Met 1L alcohol zal je ongeveer 3L limoncello moeten kunnen maken. Dan heb je een limoncello van zo'n 33% afhankelijk van hoeveel water je toevoegt en hoe lang je het suikerwater laat inkoken.
Re: Limoncello
Berichtdoor Joep » wo 03 apr 2013, 17:09
Over 2 weken gaan m'n ouders naar Toscane en nemen ze voor mij drie flessen mee terug
Ik ga voor Limoncello, en ga ook proberen met grapefruitschil en sinaasappelschil drankjes te maken.
Dit keer wél op tijd voor de zomer.
Ik ga voor Limoncello, en ga ook proberen met grapefruitschil en sinaasappelschil drankjes te maken.
Dit keer wél op tijd voor de zomer.
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60
- MarcoVenezia
- Berichten: 139
- Lid geworden op: ma 06 feb 2012, 09:52
Re: Limoncello
Berichtdoor MarcoVenezia » ma 29 apr 2013, 22:12
Mijn eerste batch moet over 3 weken klaar zijn...
Ik houd jullie op de hoogte
Ik houd jullie op de hoogte
Re: Limoncello
Berichtdoor Joep » di 30 apr 2013, 13:15
Mijn ouders komen over een paar dagen terug uit Florence dus ik kan ook weer aan de slag
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign