Lungo of americano of ...
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
-
- Berichten: 148
- Lid geworden op: vr 29 mei 2009, 08:55
- Locatie: Groningen
Lungo of americano of ...
Berichtdoor koffiedikkertje » di 26 nov 2019, 19:41
Ik vraag mij af of je in plaats van een americano of een lungo het gewoon zo kan doen in een e61. Een gewone kop koffie heeft een brewing rate van 1:15. Dus als je een kopje hebt van 120 ml en een portafilter waar je 8 gram koffie in doet dan heb je toch een gewone bak?. Of zit ik ernaast?
Re: Lungo of americano of ...
Berichtdoor Keyser » di 26 nov 2019, 20:07
De zetmethode heeft ook invloed op de extractie denk ik. Met hoge druk dezelfde hoeveelheid water door de koffie heen drukken of opschenken met bijvoorbeeld v60 geeft wel verschil neem ik aan.
Je krijgt denk ik ook te maken met over en onder extractie.
Je krijgt denk ik ook te maken met over en onder extractie.
Re: Lungo of americano of ...
Berichtdoor HanR » di 26 nov 2019, 20:35
Heren, dit is een beetje vragen naar de bekende weg. De opmerking dat over- of onderextractie waarschijnlijk een rol speelt is natuurlijk helemaal juist. Dit effect is merkbaar bij iedere zetmethode.
Juist om die reden is de Lungo strikt genomen een mislukte espresso.
Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk
Juist om die reden is de Lungo strikt genomen een mislukte espresso.
Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk
-
- Berichten: 148
- Lid geworden op: vr 29 mei 2009, 08:55
- Locatie: Groningen
Re: Lungo of americano of ...
Berichtdoor koffiedikkertje » di 26 nov 2019, 20:39
Mee eens. Maar daar heb ik het niet over.
Re: Lungo of americano of ...
Berichtdoor Keyser » di 26 nov 2019, 20:52
Wat bedoel je dan?Mee eens. Maar daar heb ik het niet over.
Hoe ik je vraag begrijp is dat je vraagt of je met 8 gram koffie in je filterdrager en 120ml water hetzelfde effect uit een e61 krijgt als een normale bak koffie.
Mijn antwoord daarop is nee, omdat de zetmethode anders is dan filterkoffie. Het proces heeft effect op de smaak.
Wanneer ik lees dat recepten op v60 zo'n 2-3 minuten kunnen duren met bloomen etc. Dan kan je je afvragen wat er gebeurd wanneer je uit de e61 in minder tijd die 120 ml water erdoor drukt. De uitkomst moet dan anders zijn.
Re: Lungo of americano of ...
Berichtdoor Keyser » di 26 nov 2019, 21:05
Ik begrijp dat het leest als een open deur, maar wat ik bedoel is dat iedere methode zijn eigen receptuur heeft, omdat de extractie anders is. Wanneer je die recepten gaat gebruiken in een andere methode dan krijg je over of onder extractie. Ik dacht daarmee zijn vraag te hebben beantwoord.Heren, dit is een beetje vragen naar de bekende weg. De opmerking dat over- of onderextractie waarschijnlijk een rol speelt is natuurlijk helemaal juist. Dit effect is merkbaar bij iedere zetmethode.
Juist om die reden is de Lungo strikt genomen een mislukte espresso.
Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk
Maar goed ik ben ik nog relatief nieuw in deze hobby. Het kan zijn dat ik het zelf nog niet goed begrijp.
-
- Berichten: 148
- Lid geworden op: vr 29 mei 2009, 08:55
- Locatie: Groningen
Re: Lungo of americano of ...
Berichtdoor koffiedikkertje » di 26 nov 2019, 21:43
Je antwoord geeft in ieder geval een goed antwoord op mijn vraag, bedankt.
-
- Berichten: 31
- Lid geworden op: di 28 feb 2017, 11:55
- Locatie: Brugge
Re: Lungo of americano of ...
Berichtdoor Christof.DHondt » vr 07 aug 2020, 19:51
Verdomme en ik drink dat hier al jaren een lungo. Nu niet meer!Heren, dit is een beetje vragen naar de bekende weg. De opmerking dat over- of onderextractie waarschijnlijk een rol speelt is natuurlijk helemaal juist. Dit effect is merkbaar bij iedere zetmethode.
Juist om die reden is de Lungo strikt genomen een mislukte espresso.
Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk
Verstuurd vanaf mijn GM1903 met Tapatalk
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign