Er zijn al heel veel tips genoemd, maar wellicht kan ik er nog een aan toevoegen. Ik ben de afgelopen maanden zelf ook weer terug naar de basis gegaan en kwam er achter dat er best wel wat ontwikkelingen van het distribueren en tampen zijn geweest die ik had gemist.
Zo viel me in je filmpje meteen op dat je na tampen nog een draai geeft. Dat deed ik ook altijd, vooral om even mooi af te vleien. Geeft ook een goed gevoel, staat profi, etc. So it worked for me! Niet dus… Dat draaien blijkt dus het risico op channeling te vergroten. Je kunt daarmee de uiterst breekbare puck beschadigen, waardoor t water er aan de buitenkanten doorheen vliegt, plaatselijk overextractie, terwijl binnenin onderextractie is. Resultaat kan dan een bakje met perfecte verhouding (recept) zijn en toch niet lekker.
Mijn eerste gedachte bij de eerste shot, waar Frans die foto van plaatste met voor de helft doorlopende koffie, terwijl de andere helft niet loopt, dat er wellicht scheef getampt is.
Onderstaande video op youtube leverde mij op dat ik niet meer draai aan t einde van mn tamp. (Hipster alert, ik hoop dat je ertegen kan…)
[youtube]
https://youtu.be/SnieoHAGlds[/youtube]
En ohja, ik heb zo’n distributietool ook een tijdje geprobeerd, maar ouderwets roeren en een paar klopjes met mn hand en een lichte tik op de tampermat werken bij mij toch t best.