Pagina 4 van 5

Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

Geplaatst: zo 01 aug 2021, 21:18
door Zwartgoud
Hoe je de distributie doet wordt niet in beeld gebracht. Heeft de schroevendraaier daar iets mee van doen? Heb je een 'dosing ring' die je in staat stelt fluks te roeren zonder morsen?

https://www.koffiepraat.nl/forum/viewto ... 10#p105123
Haha! Nee, die was voor het openschroeven van de chute. Distributie met een distributor en zojuist twee shots gedaan, waarbij ik aanvullend even met een cocktail prikker heb geroerd met een kartonnen bekertje (geïnspireerd door het YouTube-filmpje dat Keyser plaatste), dat had al meteen een positief effect, dus dank voor die tip(s)!

Weer een stapje verder :)

Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

Geplaatst: zo 01 aug 2021, 21:19
door Zwartgoud
Goedemorgen!

Ik gebruik het bij de ECM-machine meegeleverde filterbakje,
Ik zou ten spoedigste naar een IMS filterbakje gaan. Je doet nu zo je best, dan kun je maar beter ook heel goed materiaal gebruiken en niet hannesen met wat er zomaar werd meegeleverd.

Bijvoorbeeld deze

https://www.vanpommeren.nl/ims-competit ... ilterbakje
Hmm.. Toen ik het las besefte ik me ineens dat ik die ook direct bij aankoop van m'n vorige machine had aangeschaft, maar jammergenoeg mee heb ingeruild. Toch maar eens opnieuw bestellen inderdaad.

Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

Geplaatst: zo 01 aug 2021, 21:29
door fransg
Distributie met een distributor
welke precies en hoe doe je dat? Toch niet zo'n soort tamper met 'golvende' onderkant die het oppervlak een beetje gelijkstrijkt?

zojuist twee shots gedaan, waarbij ik aanvullend even met een cocktail prikker heb geroerd met een kartonnen bekertje (geïnspireerd door het YouTube-filmpje dat Keyser plaatste), dat had al meteen een positief effect, dus dank voor die tip(s)!
gaat de goeie kant op!

Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

Geplaatst: zo 01 aug 2021, 21:45
door Zwartgoud
Distributie met een distributor
welke precies en hoe doe je dat? Toch niet zo'n soort tamper met 'golvende' onderkant die het oppervlak een beetje gelijkstrijkt?
Ik kan even geen linkje vinden; ik zou de onderkant niet golvend noemend, eerder drie "schoepen". Ik ben er ook nog niet over uit of ik 'm blijf gebruiken, want ik vind het irritant dat 'ie de koffie in het midden al een beetje aandrukt. Ik verdeel de koffie dan liever zelf, zodat ik zie wat ik doe, i.p.v. zo'n black-box. Ben wel benieuwd waarom jij er geen fan van bent?


Tot slot ben ik nog wel benieuwd of er jou/jullie nog iets opvalt aan het maalgedeelte. Alle tips (waarvoor nogmaals dank) hebben voornamelijk betrekking op het (perfectioneren van) tampen, verdelen, voorkomen van channeling, et cetera. Al moet ik zeggen dat de laatste malingen allemaal zo tussen de 17.5 tot 18.0 zaten. Misschien is dat probleem (waar het eigenlijk allemaal mee begon) dus inmiddels opgelost a.g.v. het schoonmaken van de chute en het volledig vullen van de hopper... Anderzijds; één zwaluw maakt nog geen zomer, er is trouwens sowieso geen zomer, dus aangezien ik toch binnen blijf houd ik nog een tijdje kritisch in de gaten...

Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

Geplaatst: zo 01 aug 2021, 22:48
door fransg
ik zou de onderkant niet golvend noemend, eerder drie "schoepen".
Oké, inderdaad een ding dat helemaal niet distribueert...
Ben wel benieuwd waarom jij er geen fan van bent?
...maar slechts de bovenkant een beetje rond veegt en vlak legt.

Dan is het bekertje-cocktail-prikker-roeren de enige distributie en daar is nog verbetering haalbaar.

Tot slot ben ik nog wel benieuwd of er jou/jullie nog iets opvalt aan het maalgedeelte.
Ik zou zoals gezegd de chute elke keer even uitkwasten. Als je dat roostertje wil houden, dan weet je dat je altijd wat verschillen houdt in gewicht en altijd eventueel wat ouder maalsel er mee uitduwt. Hoeft geen drama te zijn, als er maar steeds evenveel in het juiste filterbakje wordt gedaan. Dan dus meestal 19g malen mikken (en 18-20 krijgen) en daarvan bijvoorbeeld exact 18g in het filterbakje.

Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

Geplaatst: ma 02 aug 2021, 09:32
door GuidovW
Espresso maken is een continue oefening in loslaten. :ugeek:
Dit zojuist met watervaste stift op een tegel in de wc geschreven. Afbeelding

:lol:

Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

Geplaatst: ma 02 aug 2021, 09:38
door GuidovW
Espresso maken is een continue oefening in loslaten. :ugeek:

Helemaal voor iemand die alles in de hand wil houden en 100% wil controleren… :idea:
Want er zijn teveel variabelen en natuurlijke veranderingen die je niet in de hand hebt, maar wel de extractie en smaak beïnvloeden.

(...)

Maar als je kunt beginnen met die 25 seconden los te laten en te sturen op ratio (b.v. starten met 1:2) en dan aanpassen naar smaak, maak je denk ik al een hele goede start.
Helemaal mee eens hoor :) Sterker nog; zo deed ik het eigenlijk tot voor kort alleen maar. Maar de resultaten waren toch te wisselend 5 van de tien shots 'ok', 2 à 3 geweldig, maar de resterende gewoon niet lekker. Dus dan toch maar even terug naar de basis om daarna weer los te laten (als ik dat dan nog kan/wil/durf :lol: ). Zo'n naked shot als in het laatste filmpje ziet er natuurlijk fantastisch uit, maar de realiteit is ook dat ik 's-ochtends gewoon een vlotte dubbele espresso wil en op tijd in de auto moet stappen :')

Soms is terug naar de basis idd nodig om verder te kunnen.

Tbh, 5 ok en 3 van de 10 geweldig is al bovengemiddeld, helemaal voor een starter.
Daar mag je jezelf een schouderklopje voor geven :!:
Het probleem van geweldige shots is dat alle andere altijd tegenvallen, terwijl ze misschien wel heel goed zijn.

Als je de basishandelingen onder de knie hebt, ziet 95% van je shots er uit zoals die in het filmpje.
En bij die laatste 5% weet je meestal wat je verkeerd hebt gedaan, maar soms kom je daar niet achter (ook dat is loslaten :P ).

Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

Geplaatst: do 05 aug 2021, 21:47
door CriMsoN81
Er zijn al heel veel tips genoemd, maar wellicht kan ik er nog een aan toevoegen. Ik ben de afgelopen maanden zelf ook weer terug naar de basis gegaan en kwam er achter dat er best wel wat ontwikkelingen van het distribueren en tampen zijn geweest die ik had gemist.

Zo viel me in je filmpje meteen op dat je na tampen nog een draai geeft. Dat deed ik ook altijd, vooral om even mooi af te vleien. Geeft ook een goed gevoel, staat profi, etc. So it worked for me! Niet dus… Dat draaien blijkt dus het risico op channeling te vergroten. Je kunt daarmee de uiterst breekbare puck beschadigen, waardoor t water er aan de buitenkanten doorheen vliegt, plaatselijk overextractie, terwijl binnenin onderextractie is. Resultaat kan dan een bakje met perfecte verhouding (recept) zijn en toch niet lekker.

Mijn eerste gedachte bij de eerste shot, waar Frans die foto van plaatste met voor de helft doorlopende koffie, terwijl de andere helft niet loopt, dat er wellicht scheef getampt is.

Onderstaande video op youtube leverde mij op dat ik niet meer draai aan t einde van mn tamp. (Hipster alert, ik hoop dat je ertegen kan…)
[youtube]https://youtu.be/SnieoHAGlds[/youtube]

En ohja, ik heb zo’n distributietool ook een tijdje geprobeerd, maar ouderwets roeren en een paar klopjes met mn hand en een lichte tik op de tampermat werken bij mij toch t best.

Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

Geplaatst: do 05 aug 2021, 21:55
door CriMsoN81
Oh en ten aanzien van even snel een lekker bakkie; Ik heb t idee dat al die lekkere, bijzondere, single origin, licht gebrande bijzondere bonen veel lastiger zijn om goed te zetten. Want veel gevoeliger voor temperatuur en andere variabelen die we deels wel en deels vaak niet kunnen controleren met onze thuis-setjes. daarom werken veel koffietentjes vaak ook met een mooie volle, wat donkerder blend die makkelijker te zetten zijn.

Nogmaals, dit is een idee dat ik heb. Hoor graag wat de anderen hier van vinden.

Kan namelijk helpen bij t zoeken naar de oplossingen voor de zoektocht van dit topic.

Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

Geplaatst: do 05 aug 2021, 22:13
door fransg
Goeie ideeën!