Ik gebruik 18 gram, dat levert ongeveer 40 gram espresso op. Dat is dus ongeveer 1:2,2.
Sommige bonen doseer ik iets minder waardoor de ratio wat verandert.
Met de portafilter met de dubbele uitloop maak ik er soms een dubbele espresso van in 1 kopje, soms twee espresso's, soms als 1 of 2 long blacks.
Met de enkelkops-portafilter gebruik ik 8 gram, en haal ik het kopje weg als ik rond de 18 gram zit.
Edit:
met de Europiccola is het uiteraard anders: dan is het 12 gram in, en na pre infusie één keer de hendel naar beneden duwen. Ik heb eigenlijk nooit gewogen in al die jaren bedenk ik me nu. Is altijd raak. Toch eens doen van de week.
Edit2:
Het blijkt ~12 gram in, ongeveer 27 gram uit te zijn. Maar wel altijd op het oog, dus wijkt waarschijnlijk steeds af
Espresso recepten
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
-
- Berichten: 5
- Lid geworden op: vr 04 aug 2023, 22:15
Re: Espresso recepten
Berichtdoor Ivo_de_Pivo » vr 25 aug 2023, 20:57
Beetje verlate reactie op dit topic, maar zag laatst een filmpje van Lance Hedrick, volgens mij deze: [youtube] https://youtu.be/6DWa3xqnWUs?si=P0nWYh3RCk-4NzNN[/youtube]
Hij geeft aan:
- donkere bonen 1:2 ratio
- medium bonen 1:2,5 ratio
- licht gebrande bonen 1:3 ratio
Mijn eigen ervaring met medium gebrande bonen: smaak is minder zuur en meer gebalanceerd met de 1:2,5 ratio.
Donker en licht nog niet getest.
Wanneer je met ratio werkt zou het niet uit moeten maken of je 16 gram, 18 gram of 20 gram koffie gebruikt. Je hebt alleen een andere hoeveelheid koffie?
Hij geeft aan:
- donkere bonen 1:2 ratio
- medium bonen 1:2,5 ratio
- licht gebrande bonen 1:3 ratio
Mijn eigen ervaring met medium gebrande bonen: smaak is minder zuur en meer gebalanceerd met de 1:2,5 ratio.
Donker en licht nog niet getest.
Wanneer je met ratio werkt zou het niet uit moeten maken of je 16 gram, 18 gram of 20 gram koffie gebruikt. Je hebt alleen een andere hoeveelheid koffie?
Mahlkönig Home X54, ECM Synchronika met flow control.
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign