https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/11/he ... =in-byline
Ik kan het moeilijk begrijpen.
️
Grovere maling sterkere koffie
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
- gilleko B.
- Berichten: 5652
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Grovere maling sterkere koffie
Berichtdoor gilleko B. » do 11 mei 2023, 18:01
Laatst gewijzigd door gilleko B. op do 11 mei 2023, 18:01, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Grovere maling sterkere koffie
Berichtdoor HanR » do 11 mei 2023, 18:31
Nog een strijdigheid: een maalsel met een meer homogene grootteverdeling dus minder fines, zou van het beschreven effect minder last hebben. Als je deze redenering doortrekt (no pun intended), zou filterkoffie gemiddeld meer body hebben dan espresso.
Een tweede punt waar ik benieuwd naar ben is wat het druk- en temperatuurverloop dan nog voor invloed heeft.
Een tweede punt waar ik benieuwd naar ben is wat het druk- en temperatuurverloop dan nog voor invloed heeft.
- gilleko B.
- Berichten: 5652
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: Grovere maling sterkere koffie
Berichtdoor gilleko B. » do 11 mei 2023, 19:42
Het artikel komt op mij ietwat strikt onbegrijpelijk over. Lijkt lijnrecht te staan waar wij hier op het forum elkaar in positieve zin bekogelen. Ik begrijp het nog steeds niet.
️
️
Re: Grovere maling sterkere koffie
Berichtdoor fransg » do 11 mei 2023, 20:44
Ik denk dat de onderzoekers zelf ook wat in de war zijn want ook deze journalist kon het niet goed samenvatten:
https://dailycoffeenews.com/2023/05/10/ ... -espresso/
fijner gemalen, maar hoe exact gezet, op welke druk, met welk type machine, wat was dan de extractie in percentage, hoe precies gemeten etc...
als het slecht gemalen is (wat is "fijner" exact) dan is er wellicht veel meer channeling geweest etc.
https://dailycoffeenews.com/2023/05/10/ ... -espresso/
fijner gemalen, maar hoe exact gezet, op welke druk, met welk type machine, wat was dan de extractie in percentage, hoe precies gemeten etc...
als het slecht gemalen is (wat is "fijner" exact) dan is er wellicht veel meer channeling geweest etc.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Grovere maling sterkere koffie
Berichtdoor fob » vr 12 mei 2023, 21:34
De krantenartikelen verwijzen naar dit artikel. Als ik het goed begrijp is hun "two pathway model of an espresso coffee bed" gewoon een model voor het fenomeen "channeling". Met een zeer beperkt aantal metingen en slechts drie variabelen (gewicht van het shot, doorlooptijd en "grind setting") proberen de auteurs te toetsen of een wiskundig model bij de meetgegevens past. Dit is zogenaamd "curve fitting", en is zeker geen bewijs voor hun hypothese.
Ook suggereert het krantenartikel dat hoe fijner de maling is, hoe slapper de koffie. Maar er is geen lineair verband: een fijnere maling geeft meer extractie, tot een zeker optimum waarna de extractie juist vermindert of eigenlijk onevenwichtig wordt met zowel over- als onderextractie. In onderstaand figuur is dat bij maalstand 1.7:
Het model is inderdaad vrij rudimentair en kijkt alleen grofweg naar de relatie tussen extractie en maalgraad. De extractie wordt herleid uit het gewicht en niet gemeten met een refractometer en de maalgraad zegt natuurlijk niets over de partikelgrootte of verdeling daarvan.
Als je trouwens geïnteresseerd bent in de relatie tussen extractie en maalgraad vind ik de uitleg van James Hoffmann wel informatief. Maar vermoedelijk kent iedereen hier zijn video's al wel.
Ook suggereert het krantenartikel dat hoe fijner de maling is, hoe slapper de koffie. Maar er is geen lineair verband: een fijnere maling geeft meer extractie, tot een zeker optimum waarna de extractie juist vermindert of eigenlijk onevenwichtig wordt met zowel over- als onderextractie. In onderstaand figuur is dat bij maalstand 1.7:
Het model is inderdaad vrij rudimentair en kijkt alleen grofweg naar de relatie tussen extractie en maalgraad. De extractie wordt herleid uit het gewicht en niet gemeten met een refractometer en de maalgraad zegt natuurlijk niets over de partikelgrootte of verdeling daarvan.
Als je trouwens geïnteresseerd bent in de relatie tussen extractie en maalgraad vind ik de uitleg van James Hoffmann wel informatief. Maar vermoedelijk kent iedereen hier zijn video's al wel.
Quickmill 820 met 9 bar OPV en precisie filterbakje mod - Quamar T80 met single dose bellows en doserless mod - V60 - Aeropress - Handpresso - I-Roast 2 met verlaagd vermogen mod
Re: Grovere maling sterkere koffie
Berichtdoor fransg » vr 12 mei 2023, 21:39
Dankje voor het uitpluizen hiervan!
Mooi voorbeeld van hoe een "opmerkelijke conclusie" over een product dat we "allemaal gebruiken" zomaar heel veel aandacht kan trekken van journalisten die er niet de helft van snappen.
Mooi voorbeeld van hoe een "opmerkelijke conclusie" over een product dat we "allemaal gebruiken" zomaar heel veel aandacht kan trekken van journalisten die er niet de helft van snappen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign