Koeksel in de hoeken
-
- Berichten: 29
- Lid geworden op: do 28 okt 2021, 22:13
Koeksel in de hoeken
Berichtdoor Koffiedrap » zo 07 jan 2024, 21:51
Paar maanden geleden heb ik een nieuwe molen gekocht, een Mahlkonig x54 en rond die tijd als ik de koffie uit mijn filter klop dat een een ringvormige rand van koffie in de hoek van mijn portafilter blijft zitten die je met veel water eruit moet spoelen. Buiten dit krijg ik mijn koffie ook niet evenwichtig en smaakt hij zurig terwijl ik licht bitter lekkerder vind. Ik maal 17gr koffie in een 16gr bakje met ca. 36gr output in 30 sec. Met deze doorlooptijd verwacht ik een koffie die niet zurig moet zijn. Echter heb ik wel gemerkt dat mijn tamper iets te klein is voor het bakje of dit van invloed kan zijn weet ik niet.
Dit probleem licht dat aan mijn recept, molen of een te kleine tamper?
Re: Koeksel in de hoeken
Berichtdoor Rosanne » zo 07 jan 2024, 22:24
We hebben eerst wat meer info nodig om je goed te kunnen helpen.
Welke machine gebruik je?
Welke bonen gebruik je?
Wat is de branddatum van de bonen?
Ik gebruik zelf altijd 18 gr in, 30 gr uit in 30 seconde (1:1,7 ratio). De temperatuur die ik hierbij meestal gebruik op mijn Bianca is 95 graden.
-
- Berichten: 29
- Lid geworden op: do 28 okt 2021, 22:13
Re: Koeksel in de hoeken
Berichtdoor Koffiedrap » zo 07 jan 2024, 23:23
Ik gebruik bonen van branderij joost of kaldi, nooit problemen mee gehad en vind dit lekkere bonen die ik bij kaldicafe daar ook drink al smaakt ie daar beter, meer bitterzoet.Hoi!
We hebben eerst wat meer info nodig om je goed te kunnen helpen.
Welke machine gebruik je?
Welke bonen gebruik je?
Wat is de branddatum van de bonen?
Ik gebruik zelf altijd 18 gr in, 30 gr uit in 30 seconde (1:1,7 ratio). De temperatuur die ik hierbij meestal gebruik op mijn Bianca is 95 graden.
Machine die ik gebruik is VBM e61 dual boiler die ingesteld staat op 96°c
Re: Koeksel in de hoeken
Berichtdoor fransg » ma 08 jan 2024, 08:50
Ik kende die niet, even opgezocht, is er een van rond de €500, klopt?Paar maanden geleden heb ik een nieuwe molen gekocht, een Mahlkonig x54
Bij de Kaldi waar je koffie van de bonen die je koopt ook proeft hebben ze denk ik wel een veel betere maler.
Je gebruikt het Big Bang filterbakje, heb je ook andere filterbakjes gebruikt?en rond die tijd als ik de koffie uit mijn filter klop
Weet je of ze bij de Kaldi datzelfde filterbakje gebruiken?
Als je die bij hen lekkerder vind kun je zoveel mogelijk hun aanpak volgen.
Wat bedoel je, krijg je een slordige uitloop? Het Big Bang bakje kan ook lastig zijn.Buiten dit krijg ik mijn koffie ook niet evenwichtig
Meteen passende goeie tamper erbij halen.Echter heb ik wel gemerkt dat mijn tamper iets te klein is
Re: Koeksel in de hoeken
Berichtdoor Ypuh » ma 08 jan 2024, 10:23
Stop je niet teveel koffie in je bakje zodat er voldoende ruimte overblijft om te vullen met water?
Na het legen spoel ik mijn bakje standaard even af onder de kraan die naast de prullenbak staat. Heb geen uitklopbak, dus de puck valt er sowieso uit zonder al teveel kracht (één zwiepende beweging is voldoende). Zal er eens opletten hoeveel er daadwerkelijk blijft hangen.
Koeksel in de hoeken
Berichtdoor omeCo » ma 08 jan 2024, 12:15
Ik heb nu een maatje groter, voor 21 tot 23 gram en nu past het wel.
Verder hebben de Big Bang bakjes loodrechte wanden. Mijn andere bakjes zijn aan de bovenzijde altijd net iets breder dan bij de bodem. Door die rechte vorm wil de puck er minder makkelijk uit.
Met mijn andere bakjes hoef ik de filterhouder maar op z’n kop te houden en dan valt de puck er in z’n geheel uit. Bij de Big Bang moet ik een stevige tik geven om de puck los te krijgen. Het is me dan inmiddels ook wel duidelijk waar de naam Big Bang op slaat….
Tenslotte; meer bonen in het mandje dan er volgens de fabrikant in past is mijns inziens sowieso vragen om problemen met de extractie.
-
- Berichten: 29
- Lid geworden op: do 28 okt 2021, 22:13
Re: Koeksel in de hoeken
Berichtdoor Koffiedrap » ma 08 jan 2024, 12:25
waarschijnlijk wel, zij gebruiken de grote broer van mijn mahlkonigIk kende die niet, even opgezocht, is er een van rond de €500, klopt?
Bij de Kaldi waar je koffie van de bonen die je koopt ook proeft hebben ze denk ik wel een veel betere maler.
ik gebruikte tot vorige week de originele VBM bakje die hetzelfde probleem gaf.Je gebruikt het Big Bang filterbakje, heb je ook andere filterbakjes gebruikt?
Weet je of ze bij de Kaldi datzelfde filterbakje gebruiken?
Als je die bij hen lekkerder vind kun je zoveel mogelijk hun aanpak volgen.
Bij kaldi gebruiken ze La Marzocco met een filterhouder met een uitloop die volgens hun beter de temperatuur vasthoud, zelf gebruik ik een naakte houder.
Het stroomt er prachtig uit beter dan het oude vbm bakje. Je ziet hem buiten starten en mooi gelijkmatig naar het midden trekken zonder spuiten. enkel is de smaak niet evenwichtig.Wat bedoel je, krijg je een slordige uitloop? Het Big Bang bakje kan ook lastig zijn.
ga ik volgende maand bestellen.Meteen passende goeie tamper erbij halen.
zojuist mijn oude filterhouder met uitloop gebruikt en 1gr meer gedoseerd (18gr) en hij kwam er nu mooi zonder resten eruit en de smaak was ook beter. Ergens op een Engelstalige forum las ik ook dat moderne molens sowieso wat zuurder zijn om de zogenaamde fruit/citrus smaken te generen of dit waar is durf ik niet te zeggen.
-
- Berichten: 29
- Lid geworden op: do 28 okt 2021, 22:13
Re: Koeksel in de hoeken
Berichtdoor Koffiedrap » ma 08 jan 2024, 12:28
ik had dit probleem ook met mijn oude VBM bakje. Heb intussen 18gr er in gedaan ipv 17 in mijn BigBang 21.5mm en het kwam er al en stuk beter uit.Het Big Bang bakje kan heel goed de boosdoener zijn. Ik doseer altijd 18 gram en dat past niet in het bakje waar volgens IMS 18 tot 20 gram medium gebrande bonen in zou moeten passen (zie onderstaand overzicht)
Ik heb nu een maatje groter, voor 21 tot 23 gram en nu past het wel.
Verder hebben de Big Bang bakjes loodrechte wanden. Mijn andere bakjes zijn aan de bovenzijde altijd net iets breder dan bij de bodem. Door die rechte vorm wil de puck er minder makkelijk uit.
Met mijn andere bakjes hoef ik de filterhouder maar op z’n kop te houden en dan valt de puck er in z’n geheel uit. Bij de Big Bang moet ik een stevige tik geven om de puck los te krijgen. Het is me dan inmiddels ook wel duidelijk waar de naam Big Bang op slaat….
Tenslotte; meer bonen in het mandje dan er volgens de fabrikant in past is mijns inziens sowieso vragen om problemen met de extractie.
Re: Koeksel in de hoeken
Berichtdoor omeCo » ma 08 jan 2024, 12:48
Ik vind het oprecht knap dat je 18 gram gemalen koffie in het 21.5 mm bakje krijgt. En dan hebben we het over een medium gebrande boon?ik had dit probleem ook met mijn oude VBM bakje. Heb intussen 18gr er in gedaan ipv 17 in mijn BigBang 21.5mm en het kwam er al en stuk beter uit.Het Big Bang bakje kan heel goed de boosdoener zijn. Ik doseer altijd 18 gram en dat past niet in het bakje waar volgens IMS 18 tot 20 gram medium gebrande bonen in zou moeten passen (zie onderstaand overzicht)
Ik heb nu een maatje groter, voor 21 tot 23 gram en nu past het wel.
Verder hebben de Big Bang bakjes loodrechte wanden. Mijn andere bakjes zijn aan de bovenzijde altijd net iets breder dan bij de bodem. Door die rechte vorm wil de puck er minder makkelijk uit.
Met mijn andere bakjes hoef ik de filterhouder maar op z’n kop te houden en dan valt de puck er in z’n geheel uit. Bij de Big Bang moet ik een stevige tik geven om de puck los te krijgen. Het is me dan inmiddels ook wel duidelijk waar de naam Big Bang op slaat….
Tenslotte; meer bonen in het mandje dan er volgens de fabrikant in past is mijns inziens sowieso vragen om problemen met de extractie.
Het lijkt me dat je na afloop de afdruk van het douchescherm in de puck ziet. En dat is niet de bedoeling.
Re: Koeksel in de hoeken
Berichtdoor Ypuh » ma 08 jan 2024, 13:41
Als het water niet de kans krijgt om een gelijkmatige laag te vormen voordat er 9 bar op komt te staan, dan zal de extractie ook niet evenredig zijn en krijg je dus harde en zachte stukken in je puck (en een vieze smaak).
Terug naar “Koffie technieken”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.