Als dit nu een succes blijkt te worden kan Weber wellicht een exotisch vormgegeven bonenpieker ontwerpen waarbij een verstreken periode tussen iedere boon ingesteld kan worden, naast de kracht waarmee de boon het apparaat verlaat.
️
Slow vs fast feeding
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
- gilleko B.
- Berichten: 5654
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: Slow vs fast feeding
Berichtdoor omeCo » vr 23 feb 2024, 19:31
Ik ben er nu even ‘serieus’ mee aan de slag gegaan en neem nu even pauze voor ik weer een, hopelijk laatste, slok neem.
Het volgende vond plaats: de start was telkens 18 gram Ethiopië.
De Sculptor 078s op standje 1,8 leverde het volgende maalsel op:
[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/202402 ... 10d97e.jpg[/IMG]
Vervolgens leidde dit in 27 seconden tot een espresso van 40 gram. Lekker.
De tweede ronde werden de boontjes, zelfde maalstand, beetje bij beetje aan de Sculptor gevoerd. Dat leverde het volgende maalsel op:
[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/202402 ... b8f2ba.jpg[/IMG]
Hiermee werd in 12 seconden 40 gram espresso gezet. Bij het neerhalen van de hevel, stroomde de koffie al het kopje in! Gek genoeg was de espresso drinkbaar. Niet zuur, wel wat slapjes,
Het derde experiment: de Sculptor op stand 0,8 bracht in 14 seconden 40 gram koffie voort. Aardige crema, wel zuur.
Helaas geen foto van het maalsel gemaakt.
In de pijplijn zit nog iets met maalstand 0,4. Maar daar moet ik eerst moed voor verzamelen
Het volgende vond plaats: de start was telkens 18 gram Ethiopië.
De Sculptor 078s op standje 1,8 leverde het volgende maalsel op:
[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/202402 ... 10d97e.jpg[/IMG]
Vervolgens leidde dit in 27 seconden tot een espresso van 40 gram. Lekker.
De tweede ronde werden de boontjes, zelfde maalstand, beetje bij beetje aan de Sculptor gevoerd. Dat leverde het volgende maalsel op:
[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/202402 ... b8f2ba.jpg[/IMG]
Hiermee werd in 12 seconden 40 gram espresso gezet. Bij het neerhalen van de hevel, stroomde de koffie al het kopje in! Gek genoeg was de espresso drinkbaar. Niet zuur, wel wat slapjes,
Het derde experiment: de Sculptor op stand 0,8 bracht in 14 seconden 40 gram koffie voort. Aardige crema, wel zuur.
Helaas geen foto van het maalsel gemaakt.
In de pijplijn zit nog iets met maalstand 0,4. Maar daar moet ik eerst moed voor verzamelen
Re: Slow vs fast feeding
Berichtdoor fransg » vr 23 feb 2024, 19:48
Dank!Ik ben er nu even ‘serieus’ mee aan de slag gegaan
Ik kon niet veel wijs worden van de foto's van de hoopjes maalsel. Wat was jouw indruk ervan?
Het lijkt erop dat de maalschijven zo zijn ontworpen dat ze optimaal werken wanneer er gedurende enige tijd (gebroken) boontjes opeengeperst zitten tussen de maalkaken en dat de extractie niet per se lekkerder wordt als die dringende druk er niet is.
Ik heb momenteel erg lekkere boontjes en wil daar niet veel van verspillen. Ik heb de Honne een stuk fijner afgesteld en de bonen beetje bij beetje erin gestrooid.
Het viel me op dat de maler heel weinig geluid maakte, niet de bekende herrie van bonen die en masse kraken.
Bleek dat de bonen braaf rondjes draaiden boven maalschijven die vrijwel dicht stonden.
Terug grover gezet en de 18g bonen vlogen er weer naar behoren doorheen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Slow vs fast feeding
Berichtdoor omeCo » vr 23 feb 2024, 20:01
De langzaam toegediende boontjes gaven een minder statisch maalsel en de vliesjes waren groter en meer gelijk van formaat. Het ziet er in het echt compleet anders uit!Dank!Ik ben er nu even ‘serieus’ mee aan de slag gegaan
Ik kon niet veel wijs worden van de foto's van de hoopjes maalsel. Wat was jouw indruk ervan?
Het lijkt erop dat de maalschijven zo zijn ontworpen dat ze optimaal werken wanneer er gedurende enige tijd (gebroken) boontjes opeengeperst zitten tussen de maalkaken en dat de extractie niet per se lekkerder wordt als die dringende druk er niet is.
Ik heb momenteel erg lekkere boontjes en wil daar niet veel van verspillen. Ik heb de Honne een stuk fijner afgesteld en de bonen beetje bij beetje erin gestrooid.
Het viel me op dat de maler heel weinig geluid maakte, niet de bekende herrie van bonen die en masse kraken.
Bleek dat de bonen braaf rondjes draaiden boven maalschijven die vrijwel dicht stonden.
Terug grover gezet en de 18g bonen vlogen er weer naar behoren doorheen.
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign