zettijd dubbele espresso

Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
jj79
Berichten: 3
Lid geworden op: di 18 mar 2008, 11:05

zettijd dubbele espresso

Berichtdoor jj79 » wo 19 mar 2008, 11:36

Beste lezers,

Overal op internet heb ik de zettijden van een enkele espresso gevonden, namelijk 25 tot 28 seconden. Gezien de werking van mijn Gaggia Classic, maak ik eigenlijk altijd dubbele espresso's. Wat is de ideal doorlooptijd (zodat ik kan klokken) voor een dubbele espresso/ristretto?

Grtz

Gebruikersavatar
Aadje
Berichten: 445
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 15:21

Re: zettijd dubbele espresso

Berichtdoor Aadje » wo 19 mar 2008, 11:52

25 tot 28 seconden, hetzelfde dus. Idealiter pas je alleen de maalgraad aan en blijft de rest hetzelfde.
Speedster | SuperJolly | et al.

Onno van Zanten
Berichten: 6
Lid geworden op: za 23 feb 2008, 21:09

Re: zettijd dubbele espresso

Berichtdoor Onno van Zanten » di 30 sep 2008, 15:54

Eigenlijk heeft iedere espresso blend z'n eigen doorlooptijd.. de een smaakt mooier wanneer hij eruit druppelt dan de ander...
La Marzocco Linea, Mahlkonig K30 Twin

http://www.twitter.com/onnovanzanten" onclick="window.open(this.href);return false;

Liesbeth Sleijster
Berichten: 12
Lid geworden op: di 29 jan 2008, 22:17
Contacteer:

Re: zettijd dubbele espresso

Berichtdoor Liesbeth Sleijster » di 30 sep 2008, 16:56

daarbij heeft een enkel gezette espresso een minder goede extractie dan een dubbele (kijk maar naar het filterbakje) dubbel gezet is de doorlooptijd tussen 20 en 30 sec. Dus kan ook bv 23 seconden zijn. ikzelf kom vrijwel nooit ad 28/30 sec. Gaat om de balans, dus veel proberen en proeven.
coffee consults-workshops-training & events

Joep
Berichten: 647
Lid geworden op: do 25 sep 2008, 19:06
Locatie: Eindhoven

Re: zettijd dubbele espresso

Berichtdoor Joep » wo 22 okt 2008, 17:57

25 tot 28 seconden, hetzelfde dus. Idealiter pas je alleen de maalgraad aan en blijft de rest hetzelfde.
Alléén de maalgraad? Dus voor een dubbele maal je grover om een dubbele waterhoeveelheid te krijgen in dezelfde tijd? En dan even hard tampen?
Kun je niet dezelfde maalgraad gebruiken en minder hard tampen?
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Gebruikersavatar
Aadje
Berichten: 445
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 15:21

Re: zettijd dubbele espresso

Berichtdoor Aadje » wo 22 okt 2008, 18:52

Een dubbele zit in een groter bakje met meer gaatjes, als je maalgraad goed is voor een enkele, is de kans vrij groot dattie ook goed staat voor een dubbele.
Speedster | SuperJolly | et al.

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5784
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: zettijd dubbele espresso

Berichtdoor Spironski » wo 22 okt 2008, 19:50

Maar even serieus: wie van jullie drinkt hier nu echt enkele espresso's? Dus zo'n vingerhoedje van 30cc?

Ikzelf drink eigenlijk altijd dubbele, of nog liever drie-dubbele macchiato ristretto's (tenminste, dat denk ik :? :D )
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Joep
Berichten: 647
Lid geworden op: do 25 sep 2008, 19:06
Locatie: Eindhoven

Re: zettijd dubbele espresso

Berichtdoor Joep » wo 22 okt 2008, 20:07

Ik heb mijn apparaat nog niet (gebruiksklaar), maar ik verwacht inderdaad vooral dubbele espresso's te gaan drinken, of cappuccino's (die zet je toch met een enkele?). Of die andere drankjes die ik nu nog niet echt ken :roll:
Dingen als macchiato enzo, waarbij ik altijd aan mokka denk om de een of andere reden :?
Binnenkort ben ik er klaar voor. De klopbak, tamper, motta opschuimkan, tamperstation en alles wat erbij hoort zijn besteld! (kan ik mijn spullen iig niet de schuld geven :P )
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Espressotopia

Re: zettijd dubbele espresso

Berichtdoor Espressotopia » wo 22 okt 2008, 20:25

Maar even serieus: wie van jullie drinkt hier nu echt enkele espresso's? Dus zo'n vingerhoedje van 30cc?

Ikzelf drink eigenlijk altijd dubbele, of nog liever drie-dubbele macchiato ristretto's (tenminste, dat denk ik :? :D )
Die drink ik zeke wel... vaak zelf met minder water. Maar des te meer koffie. Probeer maar eens een 10-15cc espresso te maken met 18g koffie. Honing op je tong!

Gebruikersavatar
Aadje
Berichten: 445
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 15:21

Re: zettijd dubbele espresso

Berichtdoor Aadje » wo 22 okt 2008, 22:32

10-15 cc met 18 gram koffie?! Dan drink je dus een ristretto met een brewratio (om eens met die term op tafel te komen) van boven de 140% . . . straf bakkie :o - Een 'normale' ristretto heeft een brewratio van 100%, een espresso 50%.

Ikzelf drink bijna altijd ristretti van een dubbel filterbakje; zo'n 30 tot 40 cc. Een redelijk gangbare ristretto dus.

Voor meer info over brewratios zie: dit artikel op HomeBarista of lees Scott Rao's boek.
Speedster | SuperJolly | et al.


Terug naar “Koffie technieken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron