To tik or not to tik
To tik or not to tik
Berichtdoor Moniek » ma 19 mei 2008, 14:38
Tijdens een training had ik laatst een discussie of je nu moet tikken (dus de tik na de eerste lichte tamp en voor de tamp met de zoveel kilo, 9-20). Voorstanders riepen dat dit nodig is om de losse koffie die je na de 1e tamp met draai naar de zijkant hebt geduwd weer naar het midden te krijgen. Tegenstanders riepen channeling, channeling, channeling! Als je te hard tikt kan de koek inderdaad scheuren, maar een zacht tikje kan geen kwaad. Maar is het nodig?
Testen dus, verschil in doorloop? Niet zo op het oog. Verschil in smaak, ook al niet. Minder mooi koekje na extractie? Een beetje, niet dramatisch.
Tot tik or not to tik, that's the question..
- Sebastiaan007
- Berichten: 130
- Lid geworden op: wo 09 apr 2008, 19:41
- Locatie: Utrecht
- Contacteer:
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Sebastiaan007 » ma 19 mei 2008, 19:04
En het is persoonlijk natuurlijk.
Channeling roepen is leuk en aardig maar als je een kopje espresso zet en de gehele hoeveelheid in het kopje is binnen 10 seconden (moet het ff laten rusten) 1 temperatuur van boven tot bodem, dan is er gewoon geen channeling geweest.
Maarrr, je blijft altijd voor en tegenstanders hebben.
Ik tamp altijd, niet heel hard, maar wel stevig, en ook 2 keer, een keer zacht met een licht tikje (als je het hard doet heeft de eerste keer al geen nut gehad) en de tweede keer wat harder.
Channeling? niet bij deze jongen!
Izzo Alex Duetto - Macap M4 Digitaal - Compak K10 WBC -Xpressivo Barista tamper
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Jasper » di 20 mei 2008, 12:36
Zie de perfect passende tamper, is dat nou zo'n Reg Barber?
Als kind was ik al dol op koffiekoppen!
- NorthSeaGlass
- Berichten: 55
- Lid geworden op: ma 14 jan 2008, 09:09
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor NorthSeaGlass » di 20 mei 2008, 14:05
- Sebastiaan007
- Berichten: 130
- Lid geworden op: wo 09 apr 2008, 19:41
- Locatie: Utrecht
- Contacteer:
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Sebastiaan007 » di 20 mei 2008, 14:49
Ja je mist hem een alu tamper aan de rechterkant van de machine, 53MM zal ik er maar ff bij zeggen, standaard voor deze broeikopMis ik iets??? Ik zie geen stamper...
Ps. tof petje, moeten we hier ook doen hihi
Izzo Alex Duetto - Macap M4 Digitaal - Compak K10 WBC -Xpressivo Barista tamper
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Spironski » di 20 mei 2008, 19:32
Maar wat is er nu eigenlijk zo erg aan eventueel dat beetje maalsel aan de rand van de filter? Ja het zou gaan wervelen, maar dan nog?
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Aadje » di 20 mei 2008, 20:15
-
- Berichten: 8
- Lid geworden op: do 27 mar 2008, 08:03
- Contacteer:
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor roberto bergami » di 20 mei 2008, 23:15
Verder merk ik wel micro cracks door te hard te tikken. Dus rustig aan of kies die espresso lab met een rubberen kop. Ik geloof dat ook Bumper er zo eentje heeft.
Let wel op ; een veel gemaakte fout, dat je tikt terwijl je de portafilter in de lucht hebt hangen, anders komen je overtollige coffee grounds niet van de zijkant van je basket los.
Een draai volgend op je krachtigste drukpunt helpt om goed vlak te tampen. Geeft je op een of andere manier een beter gevoel van eenheid met de materialen.
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Spironski » wo 21 mei 2008, 02:12
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Moniek » wo 21 mei 2008, 08:58
Tampen met tik gaf het minst goede resultaat, dwz ongelijke extractie. Alleen tampen zorgde voor wisselende resultaten, waarbij we duidelijk zagen hoe snel we "scheef" zaten. Boeiend .
Terug naar “Koffie technieken”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 18 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.