Dit werkt niet. Hiermee zorg je dus dat je minder tegendruk hebt op de puck en dus de doorloop versnelt. Water moet ergens heen en met een maximale OPV stand van 12 bar moet je relatief gezien minder tegendruk op de puck hebben om dit te realiseren. Hiermee krijg je dus een shot die te snel doorloopt. Alle druk boven de 9 bar moet ergens naartoe. Als dat niet via het OPV is gaat dat dus via de puck en beïnvloed dat de uitloop.Dan verander je de maalgraad toch totdat ie op 9 bar staat?
Bij een espresso proberen we de flow te beperken. Bij een te grove maling wordt tevens de smaak minder. Beperken betekent dat je eigenlijk net iets boven of op de maximale druk aan het werken bent. Om het maximum van 11 bar op 9 bar te krijgen betekent dus dat je 2 bar extra door de puck drukt. De vibratiepomp levert ongeveer 15 bar waarvan een gedeelte wordt afgevoerd door het OPV en de rest via de puck. Verder is het systeem gesloten.