Handleiding voor beginners

Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5784
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor Spironski » ma 14 mar 2011, 19:31

De FF staat inderdaad bekend om z'n uiterlijk, niet bepaald omdat het zo'n goed apparaat zou zijn. Vroeger waren ze vrij slecht, maar ik geloof dat ze tegenwoordig in elk geval redelijk zijn.

Bedenk je dat het espresso apparaat maar één van de minder belangrijke delen van je hele set up is hè? Belangrijker dan welk espresso apparaat, is welke maler je koopt. Zonder goede maler en verse bonen is espresso onbegonnen werk, dus budgetteer dat zeker!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Koen
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 14 mar 2011, 18:48

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor Koen » ma 14 mar 2011, 19:57

Ja dat las ik net ook. Dat had ik nog niet bij het budget gerekend. Gelukkig is alles tweedehands te vinden maar zoiets blijft zijn waarde natuurlijk redelijk behouden. Ik wilde ook voor de oude X2 gaan (2005). De nieuwere kon alleen met cups had ik ergens gelezen. Bedankt voor je reactie in ieder geval.

Hendrik
Berichten: 21
Lid geworden op: vr 05 aug 2011, 07:05

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor Hendrik » zo 14 aug 2011, 19:03

Bedankt voor de duidelijke beginners handleiding.
Het is voor mij een aanvulling en soms bevestiging.
Is de PID afhankelijk of kan het op elke machine geplaatst worden?
Tot nu toe kan ik hem alleen maar vinden voor de Silvia.

Ik besteed vele uurtjes aan deze koffiepraat-forum en ontdek steeds weer iets nieuws.
Waar mogelijk, breng ik het geleerde dan direct in de praktijk .
Oefening baart koffie :)

Midas
Berichten: 384
Lid geworden op: vr 24 jun 2011, 13:52

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor Midas » wo 17 aug 2011, 21:03

Wat mag het allemaal kosten Koen?
Een leuke machine en maler heb je voor 300,-

Gebruikersavatar
@3aan
Berichten: 3742
Lid geworden op: zo 06 feb 2011, 20:28
Locatie: Westland 2691
Contacteer:

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor @3aan » wo 17 aug 2011, 21:35

Bedankt voor de duidelijke beginners handleiding.
Het is voor mij een aanvulling en soms bevestiging.
Is de PID afhankelijk of kan het op elke machine geplaatst worden?
Tot nu toe kan ik hem alleen maar vinden voor de Silvia.

Ik besteed vele uurtjes aan deze koffiepraat-forum en ontdek steeds weer iets nieuws.
Waar mogelijk, breng ik het geleerde dan direct in de praktijk .
Oefening baart koffie :)
Niet te vergeten een hoop prut ;)
Gaggia Orione - 1973 - Gaggia Orione 1961 - Compak K8 met doseerschuif
Volg Adriaans koffiekar op http://www.facebook.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Midas
Berichten: 384
Lid geworden op: vr 24 jun 2011, 13:52

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor Midas » vr 09 sep 2011, 18:59

Toch nog een vraag.
Als de koffie nu de juiste doorlooptijd heeft en een prachtige crema van top tot teen ben je dan klaar?
Hoe kun je de smaak dan nog verder tweaken?

Gebruikersavatar
@3aan
Berichten: 3742
Lid geworden op: zo 06 feb 2011, 20:28
Locatie: Westland 2691
Contacteer:

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor @3aan » vr 09 sep 2011, 20:45

Vind jij hem lekker?

Nou dan is het goed!

Er is geen betere graadmeter dan je eigen smaak. ;)
Gaggia Orione - 1973 - Gaggia Orione 1961 - Compak K8 met doseerschuif
Volg Adriaans koffiekar op http://www.facebook.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Gebruikersavatar
olekike
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 26 dec 2011, 19:51

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor olekike » ma 26 dec 2011, 19:56

Fijn om een verhaal voor beginners te zien. goh,...ik ben zo groen......

graag zou ik meer de voor en nadelen willen lezen en meer over met de 'hand' zetten van een espresso, zoals in zuid Italië.

groet,

SteefM
Berichten: 977
Lid geworden op: wo 16 sep 2009, 16:00

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor SteefM » ma 26 dec 2011, 20:05

Eh? Met de hand zetten van een espresso, voordelen.. smaak? Nadelen.. moeite en kosten?

Dat had je toch wel kunnen opmaken uit de topicstart, of begrijp ik je vraag niet? En met de hand espresso zetten doen ze niet alleen in het zuiden van Italie, ook in het noorden ;-)

Jaspov
Berichten: 30
Lid geworden op: vr 10 feb 2012, 21:21

Re: Handleiding voor beginners

Berichtdoor Jaspov » vr 24 feb 2012, 23:17

Ik mis deze zin even:

"30 ml water wordt onder een druk van 8 a 9 bar in 25 seconden door 7 gram (eenkops) 14 gram (2 kops) koffie geperst."

bij twee kops is het dan nog steeds maar 30ml water door twee keer zoveel koffie, dan heb je toch een extra sterks eenkops bakkie? Ik dacht dat er door het tweekopsfilter met meer gaatjes dan in 25 seconden ongeveer 60ml doorheen ging?


Terug naar “Koffie technieken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten