Aeropress 2018 WAC recept

Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Gebruikersavatar
Fisherman
Berichten: 353
Lid geworden op: di 18 aug 2015, 19:57
Locatie: Groningen

Aeropress 2018 WAC recept

Berichtdoor Fisherman » do 04 apr 2019, 07:59

Was weer eens nieuwsgierig geworden naar de Aeropress, vooral benieuwd naar de nieuwe technieken die getoond worden tijdens de World AeroPress Championship.

De tweede prijs ging naar het volgende recept:

Xiaobo Zhang, China
2nd Place: 2018 World AeroPress Championship
Brewer Position: Inverted
Filter: Kalita 95mm paper filter
Preparation: Rinsed with cold water
Coffee weight: 31g
Grinder: DM Grind 2 Hand Coffee Grinder
Grind size: [fine] 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [coarse]
Water weight: 220g
Type of water: Filtered water by Brita
Temperature: 80 degrees Celsius
Step 1: Add 30g of coffee into chamber.
Step 2: Add 100g of water in 15 sec.
Step 3: Stir for 15 sec.
Step 4: Add 70g of water.
Step 5: Add 1g of very finely ground coffee (like espresso).
Step 6: Attach filter cap, flip the AeroPress and press for 45 sec.
Step 7: Top up brew with 50g of water.
Step 8: Enjoy.

Paar dingen die opvallen zijn uiteraard het gebruikte filter (Kalita filter? Is dat die van de wave dan? En waarom die?). De grootste vraagtekens komen toch wel tevoorschijn bij het gebruik van twee (tegenstrijdige) malingen. Het grootste gedeelte is hartstikke grof gemalen en halverwege het proces wordt er nog een deel espressomaling bij geknikkerd.

Ik zal het binnenkort eens proberen, gewoon uit nieuwsgierigheid.

Wat denken jullie van bovenstaande techniek? Wat voor effect heeft het gebruik van twee malingen? Kennen jullie nog andere "nieuwe" truukjes die gebruikt worden met de Aeropress? Misschien de bedenker van het recept maar eens opzoeken.

Het blijft een grappig ding!

https://www.baristamagazine.com/recipes-2018-wac/

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

Aeropress & filter - Mahlkönig Vario Steel Burrs & Hario Skerton - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen zoet bakkie pleuâh

Gebruikersavatar
m1k4
Berichten: 21
Lid geworden op: ma 22 apr 2019, 19:45

Re: Aeropress 2018 WAC recept

Berichtdoor m1k4 » wo 01 mei 2019, 16:24

Ik wil er een gaan aanschaffen dus ik ben benieuwd.

Moet in ieder geval nog opzoek gaan hoe tegebruiken

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 4993
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: Aeropress 2018 WAC recept

Berichtdoor bobbee » wo 01 mei 2019, 18:09

Volgens mijn ervaring is de aeropress zo relaxed en basic dat de deelnemers voor de uitgemolken wedstrijden van alles verzinnen om aandacht te krijgen in hun methode.

Wat mijn aandacht wel ving afgelopen jaren was de overdosis koffie die vervolgens wordt verdund met water. Zogenaamde bypass.

Een recept om het wat duidelijker te maken is bijvoorbeeld deze :

Inverted AP
- 30g coarse grind
- Add 150g 88C until 0:15
- Stir and keep stirring until 0:35
- Filter cap on
- Steep until 1:05 and flip AP onto server, press 30s
- Finish by 1:35
- Add bypass hot water 130-150g

Ik heb het nog nooit geprobeerd omdat de dure koffie wel erg hard gaat ivm de normale dosering van 14 gram.
Filter gear: || HARIO V60 || Aeropress || DELTER || GABI dripmaster A || Kinu M47 || Kinu M47Traveler || Comandante C40 MK3 || STAGG ekg
Espresso gear: || LaPavoni prof || Niche Zero ||
Roasting gear: || Behmor 1600+

Gebruikersavatar
Fisherman
Berichten: 353
Lid geworden op: di 18 aug 2015, 19:57
Locatie: Groningen

Re: Aeropress 2018 WAC recept

Berichtdoor Fisherman » wo 01 mei 2019, 19:43

Volgens mijn ervaring is de aeropress zo relaxed en basic dat de deelnemers voor de uitgemolken wedstrijden van alles verzinnen om aandacht te krijgen in hun methode.

Wat mijn aandacht wel ving afgelopen jaren was de overdosis koffie die vervolgens wordt verdund met water. Zogenaamde bypass.

Een recept om het wat duidelijker te maken is bijvoorbeeld deze :

Inverted AP
- 30g coarse grind
- Add 150g 88C until 0:15
- Stir and keep stirring until 0:35
- Filter cap on
- Steep until 1:05 and flip AP onto server, press 30s
- Finish by 1:35
- Add bypass hot water 130-150g

Ik heb het nog nooit geprobeerd omdat de dure koffie wel erg hard gaat ivm de normale dosering van 14 gram.
Ja die by-pass was me al eerder opgevallen en heb het ook wel een enkele keer geprobeerd. Met de juiste bonen (rood besje, aardbeitje) komen deze nuances erg sterk naar voren, uiteraard met flinke body. Niet verkeerd op zich maar inderdaad kan dat wel een dure bezigheid worden.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

Aeropress & filter - Mahlkönig Vario Steel Burrs & Hario Skerton - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen zoet bakkie pleuâh


Terug naar “Koffie technieken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron