Vandaag maar 2 shots gedaan en opgedronken. Het eerste dat bij deze "Sovda" koffie opvalt is dat het spanningsveld tussen enerzijds aciditeit (welke vruchten fruit groenten etc ik daaraan zou kunnen hangen, daar denk ik nog over na) en anderzijds het chocola c.a. mooi in balans is en daardoor spannend blijft. Heb nog alleen zitten aanklooien met maalgraad bij een gelijkhoudend gewicht van 12,5 gr koffie. Dosering en temperatuur zal ik nog bekijken. Doorloopsnelheid is nog te hoog, pas.dat nog aan dmv aanpassing maalgraad. Maar krijg dat nog wel goed. Smaken kunnen nog intenser eruit gehaald worden Maar nu al conclusie: kapot lekkere en goede koffie. Zal ook vanaf nu elke dag een espresso maken, ben benieuwd wat "het laten liggen" met de koffie doet.
Wee je licht geboonte
Alles wat je wilt weten of vertellen over het zelf branden van koffie. Tips & tricks zijn van harte welkom!
- gilleko B.
- Berichten: 5585
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: Wee je licht geboonte
Berichtdoor bobbee » za 15 mei 2021, 17:59
Ziet er fenomenaal uit! 12,5 gram, is dat niet wat weinig? Moet je best fijn malen denk ik en proef je geen over extractie?Vandaag maar 2 shots gedaan en opgedronken. Het eerste dat bij deze "Sovda" koffie opvalt is dat het spanningsveld tussen enerzijds aciditeit (welke vruchten fruit groenten etc ik daaraan zou kunnen hangen, daar denk ik nog over na) en anderzijds het chocola c.a. mooi in balans is en daardoor spannend blijft. Heb nog alleen zitten aanklooien met maalgraad bij een gelijkhoudend gewicht van 12,5 gr koffie. Dosering en temperatuur zal ik nog bekijken. Doorloopsnelheid is nog te hoog, pas.dat nog aan dmv aanpassing maalgraad. Maar krijg dat nog wel goed. Smaken kunnen nog intenser eruit gehaald worden Maar nu al conclusie: kapot lekkere en goede koffie. Zal ook vanaf nu elke dag een espresso maken, ben benieuwd wat "het laten liggen" met de koffie doet.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
- turboyeast
- Berichten: 696
- Lid geworden op: do 03 jan 2013, 21:58
- Locatie: Havanna aan de Waal
Re: Wee je licht geboonte
Berichtdoor turboyeast » za 15 mei 2021, 20:19
Schitterend, ik moet dat kapot-leuke bijvoeglijke naamwoord ook wat meer gebruiken.Maar nu al conclusie: kapot lekkere en goede koffie.
Ik ga er op letten.
Cheers, TY
-------------------------------------------------------
Let's gobblefunk
Let's gobblefunk
- gilleko B.
- Berichten: 5585
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: Wee je licht geboonte
Berichtdoor gilleko B. » za 15 mei 2021, 21:14
Het IMS mandje, daar kan tussen de 12 en 14 gram in. Zal morgen eens verhogen bij gelijke maling tot 13 gram. Daarna wat grover. Zal foto plaatsen. Maar kapot mooie koffie was bij 12 ook goed te banken
Re: Wee je licht geboonte
Berichtdoor fransg » do 20 mei 2021, 21:32
Ik telde er zojuist 48, die wegen 5,3gIk kan nog eens wegen wat het verschil is in gewicht tussen 25 quakers en 25 goeie bonen na branding. Als het gewicht significant verschilt zou een destoner er misschien nog wat aan kunnen doen?
48 'gewone' boontjes van dezelfde branding wegen 5,5g
Dus dat is te weinig verschil denk ik, zouden een volgende keer evenveel kunnen wegen of de bruine boontjes zijn dan toevallig lichter.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
- gilleko B.
- Berichten: 5585
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: Wee je licht geboonte
Berichtdoor gilleko B. » zo 30 mei 2021, 14:05
Re: Wee je licht geboonte
Berichtdoor bobbee » zo 30 mei 2021, 20:00
Technisch hoogstandje!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Wee je licht geboonte
Berichtdoor fransg » zo 13 jun 2021, 18:36
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign