Waarom brander kopen..
Re: Waarom brander kopen..
Berichtdoor Spironski » zo 16 jan 2011, 02:27
Wat mij ook heeft geholpen is om eens één branding helemaal door te branden tot French roast helemaal aan het eind van de 2-de krak). Dat is niet lekker meer, maar dan weet je wel precies hoe alle stadia klinken/ruiken/er uit zien.
Verder hielp me ook om de machine eerst 4 minuten op te warmen op 150C, en daarna de bonen 4 minuten te laten drogen op 150C, waarna het eigenlijke roosteren pas begint (op 225-235 C).
Re: Waarom brander kopen..
Berichtdoor kilo » zo 16 jan 2011, 22:21
Ik hou inmiddels ook de gegevens over de verschillende roasts van SO en blends bij. Dat maakt het makkelijk om het later te herhalen of aan te passen. Ik brand met de BEHMOR, daar is zelfs een programma te downloaden (BEHMOR thing) waarin je alle resultaten bij kan houden, inclusief de brandinstellingen.
Overigens heb ik ontdekt dat je ook prima noten kan branden in deze machine's. Als je amandelen brandt, geven die ook een krak. (misschien ook wel een tweede, maar zover ben ik niet gegaan)
- KitchenPilot
- Berichten: 30
- Lid geworden op: di 20 okt 2009, 13:33
Re: Waarom brander kopen..
Berichtdoor KitchenPilot » zo 16 jan 2011, 23:26
Ik ga hem ook eens met voorverwarmen proberen, ik ben nu nog bezig met gewoon basic starten op 0 en branden naar bijv. 230, geen fratsen. Maar alles wordt al keurig weg geschreven in een boek, qua brandprofielen. Ik zal ooit eens noten proberen, leuk dat dat ook kan! De geur van de koffie is toch ook vrij notig op een gegeven moment, dus niet eens een heel slecht idee!
Re: Waarom brander kopen..
Berichtdoor Spironski » za 22 jan 2011, 23:46
- KitchenPilot
- Berichten: 30
- Lid geworden op: di 20 okt 2009, 13:33
Re: Waarom brander kopen..
Berichtdoor KitchenPilot » ma 24 jan 2011, 12:01
Heb er al een hoop brandsessies opzitten, laatste wat een Mexicaanse Maragogype. Hou keurig alles bij qua brandprofielen en probeer zoveel mogelijk te experimenteren, voorverwarmen, niet voorverwarmen. Temperatuur lager tussen 1st en 2de krak. Die je trouwens ontzettend goed hoorde bij de Mexicaan.
Heb nu het proef pakket van Fleur de Cafe, erg leuk om mee te testen, jammer dat ze weinig informatie geven over de bonen zelf. Maar internet geeft veel uitkomst in dat geval.
Het koelen doe ik nu eerst in een metalen koude bak, die ik onderdompel in koud water, daarna gooi ik ze over in een vergiet, die ik buiten heen en weer hussel. Zo krijg ik ze vrij snel koud de bonen, misschien dat ik ook maar eens de emmer zonder bodem, ventilator truc ga maken.
Nog wel een vraag, ik hergebruik nu de zakken van Van Pommeren, die een eenweg ventiel hebben. Maar hebben jullie hier misschien een mooiere oplossing voor. De Tightvac bussen laten volgens mij de gassen helemaal niet ontsnappen ?? Dat blijft toch wel jammer, heb je een mooie branding, totaal enthousiast, moet je alsnog +/-5 dagen wachten tot je er een espresso mee "mag" zetten.
Maar al met al, heeft koffiepraat er een super blije hobby brander erbij!!!
- KitchenPilot
- Berichten: 30
- Lid geworden op: di 20 okt 2009, 13:33
Re: Waarom brander kopen..
Berichtdoor KitchenPilot » ma 24 jan 2011, 12:06
http://www.friiscoffee.com" onclick="window.open(this.href);return false;
*edit
Ooh lees nu dat de Tightvac toch een eenweg ventiel heeft en hier dan ook direct het passende topic over de Friss:
viewtopic.php?f=11&t=954&p=11634&hilit=friis#p11634" onclick="window.open(this.href);return false;
Het blijft maandag ochtend
Re: Waarom brander kopen..
Berichtdoor Spironski » ma 24 jan 2011, 14:36
Re: Waarom brander kopen..
Berichtdoor HolyBean » ma 24 jan 2011, 15:41
Die zakken en potten zijn handig om je koffie langere tijd vers te houden voor als je er langere tijd mee wil doen. Ik brand en drink mijn koffie binnen een dag of 10 a 12, en dan is het op. Een enkele keer heb ik weleens dat ik bonen naar mate de dagen verstrijken eigenlijk steeds lekkerder vind worden en dat ik het jammer vind dat ze op dag 10 op zijn.
Ga je de bonen dan in ventielzakken of potten bewaren waardoor ze langer vers blijven dan ga je die verschillen misschien niet/minder proeven. Wat je wel kan doen is wanneer je de bonen op dag 8 het lekkerst vind deze op dag 7 of 8 in een ventiel zak stoppen om ze dan zo proberen te houden. Persoonlijk vind ik dat allemaal erg ver gaan, gewoon branden wat je binnen een dag of 10 a 12 verbruikt en dan in gewone zakken bewaren is voor mij prima.
- KitchenPilot
- Berichten: 30
- Lid geworden op: di 20 okt 2009, 13:33
Re: Waarom brander kopen..
Berichtdoor KitchenPilot » di 25 jan 2011, 14:47
Maar is het niet slim om ze toch goed te laten ontgassen, gister avond de proef op de som genomen. Vers gebrande Sumatra Mandhelling, eerst 4/5 uur laten rusten en zit nu een deel potdicht opgesloten, dus geen CO2 er in of uit. Ben benieuwt, er zit ook een gedeelte in een eenwegsventilatie zak.
Re: Waarom brander kopen..
Berichtdoor Spironski » di 25 jan 2011, 15:07
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.