Peru Microlot

Alles wat je wilt weten of vertellen over het zelf branden van koffie. Tips & tricks zijn van harte welkom!
Gebruikersavatar
FrancisPavoni
Berichten: 149
Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23

Peru Microlot

Berichtdoor FrancisPavoni » za 24 mar 2018, 19:26

Gister ontvangen en vandaag de eerste testbranding met de zelfbouw-fluid-bed-brander.. Iets te lang doorgebrand volgens mij maar ik ben benieuwd.
Bijlagen
Peru_18-03-24_1851.png

Gebruikersavatar
FrancisPavoni
Berichten: 149
Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23

Re: Peru Microlot

Berichtdoor FrancisPavoni » za 24 mar 2018, 19:35

Nog wat statistieken:

In: 250 gr
Uit: 213 gr (verlies 14.8%)

Dichtheid: 717 gr/l

Omgevingstemperatuur: 20.4C

Hardware: zelfbouw fluid-bed roaster met TC4 aansturing

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 5252
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Peru Microlot

Berichtdoor fransg » za 24 mar 2018, 21:11

ziet er grotendeels netjes uit, in de laatste fase is de ontwikkeling wel af en toe stilgevallen -- ik houd graag minimaal 3ºC/min stijging aan, dus niet de 0 raken maar in het ergste geval de 3 aantikken in de RoR.

Je hebt de smoothing (denk ik) wel overdreven hoog gezet waardoor je een sterk geflatteerd beeld krijgt, dat ziet er wel smeuïg uit maar er is aan te zien dat je veel schommelingen hebt 'verstopt' en daar heb je voor jezelf niet veel aan.

de cijfers die je noemt kun je 'vanzelf' rechts in beeld krijgen, dat is duidelijker

plaats eens foto's van je brander?

support je Artisan ook met een donatie?
Brazil-Prima-B11-T96-24mrt2018.png
LONDINIUM L1 & L-R - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV

Gebruikersavatar
FrancisPavoni
Berichten: 149
Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23

Re: Peru Microlot

Berichtdoor FrancisPavoni » za 24 mar 2018, 22:37

Ik heb vaker dat de ror inzakt. Vaak zit de heater dan al op 99% dus het enige wat ik kan aanpassen is de ventilator/airflow. Het moet echter wel fluid blijven...

Het zou natuurlijk kunnen dat de sensor wat minder goed werkt omdat de bonen lichter worden en langs de sensor vliegen.

Ik zal morgen wat foto's maken en posten in een nieuw topic opdat deze ruisvrij blijft.


Gebruikersavatar
FrancisPavoni
Berichten: 149
Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23

Re: Peru Microlot

Berichtdoor FrancisPavoni » do 29 mar 2018, 22:50

Deze inmiddels geproefd en vooral de aangename zuren vallen op.
Ik dacht dat ik te ver door was gegaan met branden maar van enige bitterheid was niks te merken. Integendeel zelfs: de afdronk was erg zacht en fruitig.
Ik heb hem trouwens getest als espresso,.

Pti
Berichten: 1541
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Peru Microlot

Berichtdoor Pti » vr 30 mar 2018, 08:30

Dit zijn mooie eerste berichten, heb je ook die mooie zwarte thee (bergamot) achtige geur al geroken?

Gebruikersavatar
FrancisPavoni
Berichten: 149
Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23

Re: Peru Microlot

Berichtdoor FrancisPavoni » vr 30 mar 2018, 10:59

Ja klopt. Ik heb de koffie met meerdere mensen geproefd en we zeiden inderdaad dat hij "iets theeachtigs" had.
Branding kan ongetwijfeld nog beter en ook de zetwijze is voor verbetering/experimentatie vatbaar, maar nu al erg aangenaam.

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 5252
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Peru Microlot

Berichtdoor fransg » zo 01 apr 2018, 16:55

Vandaag heb ik m'n eerste batch ervan gebrand.

De bonen hadden volgens mijn Wile metertje een vochtigheid van 8.2% en ik heb opgezocht welke recent gebrande voorraad daar in de buurt zat. De Ethiopië Kochere hadden 8.5% dus de laatste volledige batch daarvan heb ik als achtergrond gelaaien.

De bonen warmden een fractie langzamer op, wat ook aan (koude paasdag) omgevingstemp kan liggen natuurlijk en DE werd 20s later bereikt.

Ik hield de airflow wat langer rond de 35% en begon pas na 5 minuten deze steeds wat (automatisch) te verhogen, in de aanloop naar FC liet ik de energie naar de verwarmingselementen (automatisch) iets verlagen en FC begon wat eerder dan verwacht met een flink hoorbare storm van gekraak in de bonenmassa.

Extra airflow om de 'piek' eraf te fluiten maar wel kort genoeg om niet de hele ontwikkelings-energie weg te toeteren en pas tegen de eerste tekenen van SC weer max airflow en energie op nul zodat de laatste halve minuut op restwarmte werd afgestookt.

De eind-temp die in de achtergrond stond was nog niet bereikt maar de ontwikkelfase was al voorbij 3 minuten wat bij de profielen hier doorgaans voldoende is en al was de AUC iets lager dan de voorziene 400, de geur was er wel degelijk dus heb ik de branding beëindigd op 14:16 min

Vochtigheid in de gebrande bonen 2.8%, gewichtsverlies 14.4%, en met kleur Tonino #92 vrijwel 'on target' waar ik mik op #95 en alles goed is van 90 en 100 waarbij 85 vaak ook best mooi kan zijn en 105 doorgaans ook diegene blij maakt die van de lichtere brandingen houdt.

Vol vertrouwen dus!
Peru-Pasco-B01-T92-1apr2018.png
LONDINIUM L1 & L-R - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV

Pti
Berichten: 1541
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Peru Microlot

Berichtdoor Pti » zo 01 apr 2018, 17:37

En tevens een mooie Artisan v1.1 teaser!

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 5252
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Peru Microlot

Berichtdoor fransg » zo 01 apr 2018, 19:00

zeg maar gerust 1.3 ;-)
LONDINIUM L1 & L-R - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV


Terug naar “Koffie branden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten