Melkschuim probleem: Schuim, maar giet alleen maar melk
Geplaatst: zo 29 mar 2020, 10:39
Ben al maanden aan het proberen om een keer een cappuchino / latte te maken, maar ik giet alleen maar warme melk.
Ik heb een Bezzera Unica single boiler machine. Mijn stoomkracht is erg heftig en heb ik al terug gedraaid. Duurt nu zoń 20 seconden voordat de kan te heet wordt om lang aan te raken.
Ik doe de "spruit" net voorbij het midden en iets naar rechts in het kannetje, terwijl de kan iets scheef gehouden wordt. Ik doe de standaard tsk, tsk tot de melk goed gestretcht is en de kan iets meer dan hand warm is. Ik probeer om de hele tijd een whirlpool te creeren. Ik doe de spruit verder in de melk en laat in een whirlpool de melk verwarmen totdat ik de kan niet langer dan een paar seconden kan vasthouden. Het ziet er van bovenaf prachtig / perfect uit als microfoam. misschien iets bubbeliger dan "white paint" maar goed genoeg zou ik zelf zeggen om een redelijke latte/cappuchino te moeten maken. Echter zodra ik giet komt er eerst wat schuim en maakt niet uit wat ik doe, alle melk verdwijnt onder de espresso en niks blijft drijven. De melk die ik giet is ook wat dun (mors langs de rand van het kannetje). Alleen de laatste melk die overblijft in de kan is dus schuim.
Ik heb al tientallen youtube films gekeken, fora afgegaan. Naar mijn idee is er niks mis met mijn techniek. Ik heb een hele middag staan oefenen met zeepsop en daar heb ik uiteindelijk een reproduceerbare methode gevonden waarbij ik alleen schuim giet in een glazen beker (om te kijken of het goed gaat). Ik had dus het idee: Aha! Het ligt aan de melk. Ik gebruik gewoon houdbare melk, huismerk halfvol. Per ongeluk hadden we dit weekend net volle melk gehaald met meer vet, waarvan ik had gelezen dat het beter zou mengen, maar ik heb exact hetzelfde resultaat.
Enig idee waar het probleem kan liggen? Is het misschien toch de houdbare melk? Ik heb ook een keer verse melk gekocht (wel half vol), maar dat lukte toen ook niet, echter was dat voordat ik mijn techniek beter bekeken en verbeterd had...
Ik heb een Bezzera Unica single boiler machine. Mijn stoomkracht is erg heftig en heb ik al terug gedraaid. Duurt nu zoń 20 seconden voordat de kan te heet wordt om lang aan te raken.
Ik doe de "spruit" net voorbij het midden en iets naar rechts in het kannetje, terwijl de kan iets scheef gehouden wordt. Ik doe de standaard tsk, tsk tot de melk goed gestretcht is en de kan iets meer dan hand warm is. Ik probeer om de hele tijd een whirlpool te creeren. Ik doe de spruit verder in de melk en laat in een whirlpool de melk verwarmen totdat ik de kan niet langer dan een paar seconden kan vasthouden. Het ziet er van bovenaf prachtig / perfect uit als microfoam. misschien iets bubbeliger dan "white paint" maar goed genoeg zou ik zelf zeggen om een redelijke latte/cappuchino te moeten maken. Echter zodra ik giet komt er eerst wat schuim en maakt niet uit wat ik doe, alle melk verdwijnt onder de espresso en niks blijft drijven. De melk die ik giet is ook wat dun (mors langs de rand van het kannetje). Alleen de laatste melk die overblijft in de kan is dus schuim.
Ik heb al tientallen youtube films gekeken, fora afgegaan. Naar mijn idee is er niks mis met mijn techniek. Ik heb een hele middag staan oefenen met zeepsop en daar heb ik uiteindelijk een reproduceerbare methode gevonden waarbij ik alleen schuim giet in een glazen beker (om te kijken of het goed gaat). Ik had dus het idee: Aha! Het ligt aan de melk. Ik gebruik gewoon houdbare melk, huismerk halfvol. Per ongeluk hadden we dit weekend net volle melk gehaald met meer vet, waarvan ik had gelezen dat het beter zou mengen, maar ik heb exact hetzelfde resultaat.
Enig idee waar het probleem kan liggen? Is het misschien toch de houdbare melk? Ik heb ook een keer verse melk gekocht (wel half vol), maar dat lukte toen ook niet, echter was dat voordat ik mijn techniek beter bekeken en verbeterd had...