Ik heb een vraag over de houdbaarheid van melk, iets wat ik niet begrijp. Ik heb een volautomaat van Miele, waar een glazen kan bij wordt gebruikt waar de melk in gaat.
Ik gebruik van die lang houdbare melk. Ik maak een pak open, doe de helft in de glazen kan, maak een latte en zet in de koelkast:
1) de glazen kan met deksel dicht en 2) het halve pak melk met hoekje afgeknipt (open)
Wat ik nu zie is dat na 2-3 dagen de melk in de kan al zuur is, terwijl de melk in het pak nog prima is. Iedere keer weer. Ik snap dat niet. Herkent iemand dit en/of is dit verklaarbaar?
Hartelijk dank!
Vraag over houdbaarheid melk
Alles over melk, melksoorten en melktechnieken.
- DeepnGroond
- Berichten: 86
- Lid geworden op: do 13 sep 2018, 18:14
Re: Vraag over houdbaarheid melk
Berichtdoor DeepnGroond » za 16 mar 2019, 11:16
Verzuring komt doordat melkzuur bacteriën de lactose in de melk omzetten in melkzuren. In houdbare melk zijn deze bacteriën niet of nauwelijks aanwezig. Een open pak houdbare melk on de koelkast zal daardoor langzaam verzuren.
Als beiden in de koelkast staan en de melk in de kan verzuurd sneller, kan dat misschien komen doordat 1. de kan niet goed schoon is en bacteriën bevat en/of 2. de kan regelmatig uit de koeling wordt gehaald, waardoor de temperatuur (en daarmee bacterie groei) toeneemt en bacteriën makkelijker in aanraking met de kan kunnen komen.
Los van nog schoner werken (vgl kaasmaken) is daar verder niet heel veel aan te doen.
Als beiden in de koelkast staan en de melk in de kan verzuurd sneller, kan dat misschien komen doordat 1. de kan niet goed schoon is en bacteriën bevat en/of 2. de kan regelmatig uit de koeling wordt gehaald, waardoor de temperatuur (en daarmee bacterie groei) toeneemt en bacteriën makkelijker in aanraking met de kan kunnen komen.
Los van nog schoner werken (vgl kaasmaken) is daar verder niet heel veel aan te doen.
Re: Vraag over houdbaarheid melk
Berichtdoor MichielH » za 16 mar 2019, 19:36
Naast bovengenoemde oorzaken kan de oorzaak ook in het slangetje zitten wat wellicht wordt gebruikt. Dat is een bron van bacteriën waarmee je de melk in de kan besmet. De ruwe binnenwand is een makkelijke hechtplaats voor de melk(-vetten en - eiwitten) en de bacteriën.
Ek43s SSP
V60 / Gabi / Chemex / Bairro alto
BZ Duo - Lelit paddle mod
V60 / Gabi / Chemex / Bairro alto
BZ Duo - Lelit paddle mod
Re: Vraag over houdbaarheid melk
Berichtdoor @3aan » zo 17 mar 2019, 09:10
Klinkt alsof dat geen regelmatige routine is, wat tot de standaard schoonmaak zou moeten horen, een stoompijpje van een espressomachine met melkschuimfunctie, dient elke keer na het schuimen afgenomen te worden met een vochtige doek (welke regelmatig goed uitgespoeld dient te worden onder de hete kraan) na dat goed afvegen dient de stoompijp doorgeblazen te worden met een fikse stoomstoot om de laatste evt. melkresten en of andersoortige verontreiniging weg te blazen, daar melk de neiging heeft na stomen door afkoeling zich in het stoompijpje te nestelen (vacuumwerking)OK, dank voor de hulp. Zal het slangetje ook weer eens ontsmetten.
Het elke keer opnieuw reinigen van alle contactoppervlakken met het te bereiden product is (moet) een vanzelfsprekendheid (zijn)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 11 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign