ECM Mechanika III project

Heb je een echte schuurvondst gedaan en ga je de door jou gevonden parel opknappen? Laat ons in dit topic met je meekijken!
YouriS
Berichten: 26
Lid geworden op: di 26 mei 2020, 09:54

ECM Mechanika III project

Berichtdoor YouriS » di 02 jun 2020, 20:53

Beste forumleden,

Al een lange tijd lees ik mee maar heb nog nooit een bijdrage geleverd. De reden hiervoor is dat ik meestal al een antwoord op mijn vraag vond in dit forum. Maar nu heb ik toch een vraag die onbeantwoord is gebleven.

Wil je het lange verhaal overslaan zie dan vraag 1 en 2. ☺

Eerst een korte introductie. Ik ben Youri, woon in Rotterdam en hou me behalve het drinken van koffie ook graag bezig met de techniek. Mijn koffiehistorie begint met een Rancilio Silvia, waar ik een PID op heb gezet en de boiler heb geïsoleerd. Als vervanging heb ik ooit een kapotte Nuova Simonelli MAC gekocht en opgeknapt. Deze bleek toch wel te groot voor ons kleine keukentje en heb ik dus nooit in gebruik genomen. Als ik het goed heb, is deze onlangs over gegaan naar forumlid Tekork (die van mijn prutswerk een werkend apparaat heeft gemaakt ☺). Hoewel ik de NS nooit in gebruik heb genomen gaf dit mij wel de ervaring en moed om een ander, meer geschikt apparaat op te gaan knappen.

Zo zijn we aanbeland bij mijn huidige apparaat: een ECM Mechanika III uit 2007(?). Toen ik dit apparaat kocht kwam er geen water uit de zetgroep maar het apparaat werd wel warm. Toen ik de verkoper vroeg of het apparaat ooit ontkalkt was, werd ik raar aangekeken. Toen ik de Krups (messen)bonenmaler erbij zag staan, kreeg ik wel het vermoeden dat dit een complete revisie zou gaan worden.
Zo geschiedde dan ook. Het hele apparaat is uit elkaar gegaan, ontkalkt en opnieuw opgebouwd. Vervangen onderdelen: het verwarmingselement, pomp, veiligheidsventiel, e61 ventielen, rubbers, pressurestat, douchekop, etc.
Het apparaat werkt helemaal naar tevredenheid maar over 2 dingen twijfel ik.

1) Ik twijfel of de zetgroep warm genoeg wordt. Zou heb ik nooit te maken met flash boiling uit de zetgroep ook al staat het apparaat uren aan. Ik heb een groep thermometer geinstalleerd en die bevestigde mijn vermoeden, de zetgroep in rust is rond de 91 graden. Bij het flushen stijgt de temperatuur tot max 98 graden. Een espresso kan ik met een korte flush op 92-94 graden zetten. Wellicht zonder flushen op 96 graden. Oh ja, de boilerdruk heb ik verhoogd naar 1.4 bar (om te kijken of dit tot flash boiling zou leiden). De heetwater tap en stoom doen het perfect. Nu de vraag. Is dit een probleem? Het lijkt mij afwijkend gedrag maar niet problematisch. De ECM III series is in feite een Bezerra met een horizontaal geplaatste warmtewisselaar (zie bijgevoegd schema).
2) Het lukt me niet om de pompdruk (op de manometer) lager dan 10,5/11bar te krijgen. Als ik de druk verder verlaag begint de OPV te lekken. Er lijkt te weinig draad op de OPV te zitten. Dit lijkt vaker te gebeuren bij Bezerra’s uit dezelfde tijd. IS dit een kweste van een andere OPV installeren die meer reikwijdte heeft?

Hierbij nog een aantal foto’s!

Uit elkaar en schoonmaken
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Opnieuw opbouwen
Afbeelding
Afbeelding

Schema
Afbeelding

HanR
Berichten: 1060
Lid geworden op: do 17 apr 2014, 20:39
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: ECM Mechanika III project

Berichtdoor HanR » di 02 jun 2020, 22:51

Er zijn inderdaad andere opv's voor Bezzera. Speciaal voor de toepassing die jij bedoelt.
Volgens mij verkoopt elektro's.it deze.


Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk


Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 7333
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: ECM Mechanika III project

Berichtdoor fransg » di 02 jun 2020, 22:52

Prachtig werk!
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza Forté - COMPAK R120-> GRRR - Mignon XL - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

Gebruikersavatar
Tekork
Berichten: 229
Lid geworden op: di 07 feb 2017, 22:21
Locatie: Emmeloord

Re: ECM Mechanika III project

Berichtdoor Tekork » wo 03 jun 2020, 00:07

Hey Youri, leuk je hier nu ook te treffen! Ik ben eigenlijk best wel onder de indruk van je aanpak, zowel de simonelli als dit project weer. Ontkoppelen, ontkalken, onderdelen vervangen, om raad vragen, je mag het geen geen prutswerk noemen maar een koffie reis. Het zijn nog maar details, die houd je altijd en ga zo door! Punt 1 zou ik mij niet te druk over maken zolang het stabiel en consistent gebeurt. Punt 2 een nieuwe OPV, Han zijn adres of misschien een belletje naar Peter van K@fko, die kan hem ook gelijk op exacte druk voor je afstellen. Laatste punt; vergeet de smaak niet uit het oog te verliezen :-)
“Coffee cannot disappoint, your expectations can”

HanR
Berichten: 1060
Lid geworden op: do 17 apr 2014, 20:39
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: ECM Mechanika III project

Berichtdoor HanR » wo 03 jun 2020, 07:35

Inderdaad erg netjes gedaan.
Je zou even kunnen proberen of je in het bestaande opv-huis een opv van het gewenste bereik kunt draaien. (Dat doe ik vaak bij Vibiemme machines) Wat ik niet meer zeker weet, is of de binnenkant van de Bezzera opv normale draad is. Misschien is het afwijkend. Dus geen standaard 1/8" of 1/4" gasdraad.

Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk


Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 6673
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: ECM Mechanika III project

Berichtdoor bobbee » wo 03 jun 2020, 09:50

Welkom op het forum en mooi opgeknapte machine!

Doet bezzera dit nu nog steeds bij hun machines? Of nu alleen bij de BZ Serie Han?

If you are brewing a very dark roast, it will form a large dome of hell that will summon Ihsahn, who will ensure that your coffee tastes like the devil.

HanR
Berichten: 1060
Lid geworden op: do 17 apr 2014, 20:39
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: ECM Mechanika III project

Berichtdoor HanR » wo 03 jun 2020, 10:50

Bezzera is voor de grotere machines helemaal over naar 9 bar.
Ik weet niet of zij dit ook bij de BZ serie doen.
De manier is heel simpel. Er zit een kortere/slappere veer in, waardoor het bereik verandert.
In plaats van de ombouw kit voor de oudere opv's aan te schaffen kun je natuurlijk ook de veer inkorten. Dit moet je wel met enig beleid doen.

Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk


YouriS
Berichten: 26
Lid geworden op: di 26 mei 2020, 09:54

Re: ECM Mechanika III project

Berichtdoor YouriS » wo 03 jun 2020, 14:41

Dank voor de reacties!

Fijn ook om te lezen dat het drukbereik van de OPV een bekend gegeven is. Ik heb al flink wat tijd besteed aan de afstelling van de OPV en de lekkages die daardoor ontstonden. :) Tijdens een vergelijking leek het alsof de zetdruk van de Silvia overigens nog eens stuk hoger lag dan de ECM (gezien de doorlooptijd).

@HanR: ik neem aan dat je een OPV bedoelt die je op de bestaande kans monteren? Zoals in onderstaand voorbeeld:
https://www.drtradingshop.nl/a-49765004 ... escription

Lijkt mij inderdaad de makkelijkste oplossing.

Het wordt nu inderdaad tijd om te gaan genieten van de smaak en het apparaat leren kennen. Omdat ik weinig referentie heb met een E61 HX machine was ik enigszins onzeker over de werking maar alles lijkt me in orde. Temperatuur is stabiel en heeft genoeg bereik. Ben wel bang dat ik een nieuwe verslaving te pakken heb. Ben momenteel aan het oriënteren op een nieuwe maler die mijn Eureka MDM (63.5mm) met licht versleten maalschijven moet gaan vervangen. Ik neig voor nu naar een Kinu M47.

YouriS
Berichten: 26
Lid geworden op: di 26 mei 2020, 09:54

Re: ECM Mechanika III project

Berichtdoor YouriS » vr 05 jun 2020, 10:08

Naar aanleiding van vreemd gedrag toch nog een korte vraag (sorry). :)

Waar voorheen de zetdruk zonder portafilter rond 2 bar was, merkte ik gisteren dat de druk rond de 6 bar was en dat deze minder mooi opliep dan voorheen (naar ca. 11 bar in mijn geval). Omdat ik nog een nieuwe gliceur/injector had liggen en deze nog niet vervangen had, heb ik dit maar gelijk gedaan. Ook gelijk de trompet eruit gehaald en opnieuw schoongemaakt. De aanvoergaten in de trompet leken iets verstopt te zitten.

Na alles teruggeplaatst te hebben lijkt er echter weinig verandering opgetreden te zijn. De druk zonder PF ligt nu zelfs rond de 8bar. Espresso komt er nog steeds uit overigens en de druk loopt na een aantal seconden gewoon op zoals normaal. Ik heb het idee dat de water flow iets verminderd is maar dat kan ook tussen mijn oren zitten.
Is er in dit geval sprake van een verstopping of een ander probleem of kan ik beter de manometer negeren? Van het weekend ben ik van plan de OPV aan te passen zodat ik de druk verder kan verlagen (en het schriele geluid dat ie voortbrengt) kan vervangen. Wat zijn jullie gedachten?

Ik was overigens verbaasd hoeveel 'aanslag' alweer op de trompet zichtbaar was ondanks dat ik een kalkfilterzak in de tank heb liggen. Viel op dat deze aanslag alleen zat op plekken waar de trompet verweerd was.

HanR
Berichten: 1060
Lid geworden op: do 17 apr 2014, 20:39
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: ECM Mechanika III project

Berichtdoor HanR » vr 05 jun 2020, 10:56

Er zit een klep in de groep niet helemaal lekker, of er zit een veer niet goed.

Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met TapatalkTerug naar “Restaureren/Reviseren Espressomachines”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron