Verschil messing en brons

Heb je een echte schuurvondst gedaan en ga je de door jou gevonden parel opknappen? Laat ons in dit topic met je meekijken!
Gebruikersavatar
turboyeast
Berichten: 697
Lid geworden op: do 03 jan 2013, 21:58
Locatie: Havanna aan de Waal

Verschil messing en brons

Berichtdoor turboyeast » ma 25 jan 2021, 14:54

LS.,
Er is nogal eens spraakverwarring tussen messing en brons.
Op onderstaande site wordt dat eens mooi uitgelegd:
https://wetenschap.infonu.nl/techniek/1 ... brons.html

In mijn beleving zitten in espressomachine geen bronzen onderdelen. Vaak zie je messing rood opkleuren na een citroenzuur-badje. Heb me al eens vaker afgevraagd hoe dat chemisch te verklaren is. Hierbij dus ook opgehelderd.
Cheers, TY


Brons
Als een koperlegering meer dan 60% koper bevat en zink is geen hoofdlegeringselement dan noemt men die legering brons. Typisch brons zijn de legeringen op koper-tin basis. Kenmerkend voor brons is de slijtvastheid, de glijeigenschappen en zijn weerstand tegen corrosie, het heeft de grootste corrosiebestendigheid van de koperlegeringen. Brons heeft afhankelijk van de samenstelling een iets roodachtige goudkleur. Aan het koper-tin standaardbrons worden elementen toegevoegd. O.a. zink, lood, nikkel, aluminium, ijzer, mangaan, silicium, magnesium, cadmium en zelfs zink om bepaalde mechanische, fysische en chemische eigenschappen te realiseren.

Messing
Messing heeft een goudgele kleur. Een standaardmessing is Ms63 (CuZn37), d.i. 63% koper en 37% Zink. Aan standaard messing worden eveneens elementen toegevoegd.

De druppel identificatie uitgaande van messing
We laten een druppel verdund zwavelzuur (H2SO4) op messing vallen. Messing wordt plaatselijk rood, omdat het element zink minder edel is dan koper en dus het zink in messing snel oplost, en het rode koper achterblijft. Dit proces is mogelijk omdat messing een mengsel is van koper en zink en geen chemische verbinding tussen Cu en Zn. Onder de druppel verdwijnt het zink en blijft het (rode) koper over. Er ontstaat een rode vlek onder de druppel. We hebben daarmee aangetoond dat het te identificeren metaal messing is.Zwavelzuur is online te kopen.
-------------------------------------------------------
Let's gobblefunk

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15058
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Verschil messing en brons

Berichtdoor fransg » ma 25 jan 2021, 16:25

Goeie informatie!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Gebruikersavatar
gilleko B.
Berichten: 5630
Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42

Re: Verschil messing en brons

Berichtdoor gilleko B. » ma 25 jan 2021, 17:52

Mooie toelichting, ik ben ook gedoken in staalsoorten van koksmessen, daar geldt dat nog meer. Samenstelling en verhoudingen. Ben alleen geen bèta-mannetje, desalniettemin mag dat de pret niet drukken.





Terug naar “Restaureren/Reviseren Espressomachines”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 15 gasten

cron