brewratio filter
Re: brewratio filter
Berichtdoor namor » do 23 mei 2019, 14:55
Er gaat over smak... smak is heel persoonlijk maar als je toch wilt naar waarden gaan dan het is uiteraard ligt tussen 1:15 en 1:20
Om wat meer technische basis toe te voegen kan 'je koffie meten' met refractometer, bijvoorbeeld met VST Lab. Je meet TDS% - Total Dissolved Solids. Voor filter is er +-1.35% bijvoorbeeld. Dat betekent dat in je 100gr drank 1.35gr van koffie 'dingetjes' zit.
Volgens SCA 1.35% is de juiste TDS voor filter
Daarna met TDS % en hoeveelheid in je bakje en gewicht van bonnen, die je gebruikt hebt, kan je uitrekenen extractie. Extractie is veel belangrijker dan je TDS%. Extractie betekent hoeveel dingetjes heb je van je koffie bonen opgehaald
ideale extractie zit ergens tussen 19.5-21.5%, type koffie (filter, espresso of anders) maakt het niet uit.
dus als je 20gr koffie hebt gebruikt en je berekende extractie is 20% heeft water, die door koffie gegaan is 4 gr koffie dingetjes heeft meegenomen.
Maar 20% extractie kan je door verschillende technieken bereiken: water temperatuur hoog/laag, maling grof/fijn, hoeveelheid van water, bonen (donker/licht, vers/oud) etc etc
Alle die variabelen hebben enorme invloed op de smaak. Dus je hebt wellicht 20% extractie maar in die 20% kunnen 15% 'lekkere' dingetjes zitten en 5% niet lekkere of andersom. Afhankelijk van variabelen worden die 20% op verschillende manieren samengesteld.
dus als je echt streef naar fysieke proces te begrijpen en kunnen beïnvloeden/tunen en met getallen kunnen onderbouwen dan moet refractometer gaan gebruiken en gaan ermee experimenteren.
Of je kan gewoon koffie zetten volgens eigen ervaring en met een beetje variaties proberen de juiste kant opgaan. Vroeg of laat leer je wat is de lekkerste koffie voor jou is maar je hebt geen cijfertjes erbij wat wellicht helemaal niet belangrijk is.
Om te malen: MH EK43, Compak F8, TM Sculptor 064S, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/
Re: brewratio filter
Berichtdoor Fisherman » do 23 mei 2019, 17:28
Dat is zeker waar en het lijkt me ooit nog wel eens leuk om een refractometer aan te schaffen, vind ze alleen erg duur als je een degelijk exemplaar wil hebben.ratio zegt heel weinig
Er gaat over smak... smak is heel persoonlijk maar als je toch wilt naar waarden gaan dan het is uiteraard ligt tussen 1:15 en 1:20
Om wat meer technische basis toe te voegen kan 'je koffie meten' met refractometer, bijvoorbeeld met VST Lab. Je meet TDS% - Total Dissolved Solids. Voor filter is er +-1.35% bijvoorbeeld. Dat betekent dat in je 100gr drank 1.35gr van koffie 'dingetjes' zit.
Volgens SCA 1.35% is de juiste TDS voor filter
Daarna met TDS % en hoeveelheid in je bakje en gewicht van bonnen, die je gebruikt hebt, kan je uitrekenen extractie. Extractie is veel belangrijker dan je TDS%. Extractie betekent hoeveel dingetjes heb je van je koffie bonen opgehaald
ideale extractie zit ergens tussen 19.5-21.5%, type koffie (filter, espresso of anders) maakt het niet uit.
dus als je 20gr koffie hebt gebruikt en je berekende extractie is 20% heeft water, die door koffie gegaan is 4 gr koffie dingetjes heeft meegenomen.
Maar 20% extractie kan je door verschillende technieken bereiken: water temperatuur hoog/laag, maling grof/fijn, hoeveelheid van water, bonen (donker/licht, vers/oud) etc etc
Alle die variabelen hebben enorme invloed op de smaak. Dus je hebt wellicht 20% extractie maar in die 20% kunnen 15% 'lekkere' dingetjes zitten en 5% niet lekkere of andersom. Afhankelijk van variabelen worden die 20% op verschillende manieren samengesteld.
dus als je echt streef naar fysieke proces te begrijpen en kunnen beïnvloeden/tunen en met getallen kunnen onderbouwen dan moet refractometer gaan gebruiken en gaan ermee experimenteren.
Of je kan gewoon koffie zetten volgens eigen ervaring en met een beetje variaties proberen de juiste kant opgaan. Vroeg of laat leer je wat is de lekkerste koffie voor jou is maar je hebt geen cijfertjes erbij wat wellicht helemaal niet belangrijk is.
Voor nu blijf ik lekker op smaak en smaakervaring sturen en daar kunnen ratios bij helpen, naar mijn nederige mening uiteraard.
Maar dat had je zelf ook al mooi verwoord zie ik =)
Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
Re: brewratio filter
Berichtdoor Fisherman » vr 24 mei 2019, 07:38
20 gram bonen op 250 gram water maakt 1:12.5. Gemakshalve ben ik er vanuit gegaan dat Crema zijn koffie zet met een V60 (of zijn mooie DE setje). Mijn V60 (1) filters zijn op, dus ik moest aan de Aeropress, daarom een beetje geupdosed voor een vergelijkbare "yield"
- Aeropress inverted met dubbel filter
- 20 gram bonen (Ethiopië Limu Kossa Heirloom) medium grof gemalen
- 225 gram water @90°C
- 30 sec. bloom (60gr water) + roeren
- opgieten tot 225 gram
- "press" van 3:00 - 3:40
Neem nu de laatste afgekoelde slokken. Ietwat vettig, krachtig en zoet. Op dit moment laat het geheel een wat bittere nasmaak achter, waar ik geen onwijs fan van ben.
Kan me voorstellen dat mensen dit lekker vinden, heus! Ook een stevig bakkie om mee wakker te worden. Met een beetje tweaken zou hier iets moois uit kunnen komen, denk aan de winnende Aeropress recepten van laat.
Voor nu pak ik mijn Comandante en V60's + Gabi in om mee te nemen naar Griekenland. Daar ga ik lekker frisse 1:14 - 1:16 bakkies zetten, met mooie nuances van vruchten en bloemen, gecompleteerd door de prachtige omgeving en zilte lucht van de zee aldaar.
Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
Re: brewratio filter
Berichtdoor bvds » vr 24 mei 2019, 09:09
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: brewratio filter
Berichtdoor cremalover » vr 24 mei 2019, 10:02
Ik gebruik een DE filterhouder en melitta ongebleekte filters.Erg old style dus.ratio zegt heel weinig
Er gaat over smak... smak is heel persoonlijk maar als je toch wilt naar waarden gaan dan het is uiteraard ligt tussen 1:15 en 1:20
Om wat meer technische basis toe te voegen kan 'je koffie meten' met refractometer, bijvoorbeeld met VST Lab. Je meet TDS% - Total Dissolved Solids. Voor filter is er +-1.35% bijvoorbeeld. Dat betekent dat in je 100gr drank 1.35gr van koffie 'dingetjes' zit.
Volgens SCA 1.35% is de juiste TDS voor filter
Daarna met TDS % en hoeveelheid in je bakje en gewicht van bonnen, die je gebruikt hebt, kan je uitrekenen extractie. Extractie is veel belangrijker dan je TDS%. Extractie betekent hoeveel dingetjes heb je van je koffie bonen opgehaald
ideale extractie zit ergens tussen 19.5-21.5%, type koffie (filter, espresso of anders) maakt het niet uit.
dus als je 20gr koffie hebt gebruikt en je berekende extractie is 20% heeft water, die door koffie gegaan is 4 gr koffie dingetjes heeft meegenomen.
Maar 20% extractie kan je door verschillende technieken bereiken: water temperatuur hoog/laag, maling grof/fijn, hoeveelheid van water, bonen (donker/licht, vers/oud) etc etc
Alle die variabelen hebben enorme invloed op de smaak. Dus je hebt wellicht 20% extractie maar in die 20% kunnen 15% 'lekkere' dingetjes zitten en 5% niet lekkere of andersom. Afhankelijk van variabelen worden die 20% op verschillende manieren samengesteld.
dus als je echt streef naar fysieke proces te begrijpen en kunnen beïnvloeden/tunen en met getallen kunnen onderbouwen dan moet refractometer gaan gebruiken en gaan ermee experimenteren.
Of je kan gewoon koffie zetten volgens eigen ervaring en met een beetje variaties proberen de juiste kant opgaan. Vroeg of laat leer je wat is de lekkerste koffie voor jou is maar je hebt geen cijfertjes erbij wat wellicht helemaal niet belangrijk is.
Re: brewratio filter
Berichtdoor Youssef » wo 04 mar 2020, 09:54
hoeveel gram koffie/en gram koffie eruit
is zeg maar 1 ''kop'' of portie of hoe je het noemt filter.
ben best een newby voor filter. maar aantal keer gedronken nu en zoo lekker
Re: brewratio filter
Berichtdoor Keyser » wo 04 mar 2020, 23:12
Toch is dit meer een uitgangspunt. Uiteindelijk komt het neer op smaak.
Re: brewratio filter
Berichtdoor Pti » do 05 mar 2020, 11:50
Dat is wsl een wat zwakke ratio als ik 75gr per liter zie Maar het is denk ik ook maar net wat je gewend bent.
Re: brewratio filter
Berichtdoor Keyser » do 05 mar 2020, 12:39
Re: brewratio filter
Berichtdoor bobbee » do 05 mar 2020, 12:54
Terug naar “Filter, French press, Mokkapot etc.”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.