Deze ga ik van de week bestellen, op meanbeans (gebrand dus). Ben benieuwd (:Afwisselend de Espresso Grande Alta van Fascino, Costa Rica Puente de Tarrazu Yellow Honey microlot en de Ethiopia Operation Cherry Red! Washed Woltuma Sidamo 2 van De Groene Boon.
Alle 3 heerlijke bonen maar vooral de Costa Rica is erg lekker en vol van smaak. Blijft toch één van mijn favorieten.
Wat drink je nu?
Re: Wat drink je nu?
Berichtdoor eleonardo » zo 24 mar 2013, 14:14
-
- Berichten: 93
- Lid geworden op: do 24 nov 2011, 09:38
Re: Wat drink je nu?
Berichtdoor lekkerbakkiekoffie » di 02 apr 2013, 17:50
Re: Wat drink je nu?
Berichtdoor @3aan » di 02 apr 2013, 20:34
Die lui hebben het niet zo op particulieren, hebben het een tikkie hoog in de bol, stonden ook op de laatste koffiebeurs beleef koffie samen met enkele andere leveranciers, kreeg een cappu door een van de heren van s.e.c. voorgeschoteld en dan aangestampt met de elektrische studenten tamper, dat was echt kundig eh nee onkundig eh klungelig en die bakte er niets van, koffie maken ging niet lukken.Vandaag een guatamala San Rafael urias van single estate coffee.nl uit de chemex gedronken. Heerlijk, weer eens heel iets anders in de positieve zin van het woord, fris en vol van smaak. Helaas wel wat oudere bonen, moet even kijken of ik ze zelf rechtstreeks bij hun kan bestellen, zie nu de optie niet op hun website.
uploadfromtaptalk1364917805202.jpg
De beste man probeerde een koffie te malen en tampte toen met bovengenoemd apparaat draaide toen de PF ondersteboven om te laten zien hoe mooi die tamp gezet was, je snapt het wel de inhoud belande op de vloer, 2e poging dito, 3e tja vreemd genoeg die ook, eerst kreeg de pf de schuld die was te warm toen was de pf te droog en die daarna met een vochtige doek uitgedroogd, tja toen was de afstelling van de tamper de schuld, er kon het bij hem niet in dat de afstelling van de molen de schuldige was, dat is onze eigen koffie en die gaat mee naar elke beurs, mijn vraag wanneer die molen afgesteld was? werd beantwoord met als die eenmaal goed staat hoef je er nooit meer wat aan te doen, bij de vierde poging getampt en toen niet omgedraaid en koffie van gezet met een doorloop van hooguit 12 seconden, en die gasten geven Barista trainingen.?
PS ik wilde dit voorval eigenlijk helemaal nooit vertellen uit respect aan de oprichters van dit forum, helaas werd het me nu een beetje teveel en moest het even kwijt !!
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Wat drink je nu?
Berichtdoor pichichi » di 02 apr 2013, 22:40
fris en vol van smaak
Helaas wel wat oudere bonen
M.i. juist ´wat´ overdreven en krom hoor.
Ik zie roast dates van 26 en 27 feb staan. da´s krap 5 weken geleden.
Ik weet hoe nauw sommigen het nemen, maar deze termijn is prima (mits luchtdicht, gekoeld bewaard etc)
Heb zelf nog geen koffie van SEC genoten, vind het er wel aantrekkelijk uitzien verder.
Maar ja,... het gaat om de binnenkant hè
@@3aan: toch wel categorie ´goed verhaal´ hoor, je ziet het voor je..
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!
The Coffee Cantata - J.S.Bach
Re: Wat drink je nu?
Berichtdoor Erik82 » wo 03 apr 2013, 07:37
5 weken geleden is zelfs voor filter al wat oud. Voor espresso is 2,5-3 weken toch echt de max. Luchtdicht en gekoeld bewaard is in zekere zin waar dat ze niet binnen 2 weken onbruikbaar zijn maar na 2,5-3 weken is het toch echt over. De bonen zijn dan volledig ontgast en dus onbruikbaar geworden voor espresso. Bij espresso wil je namelijk de reactie hebben van de CO2 uit de boon met de mineralen in het water die voor een chemische reactie zorgen en hiermee espresso de fijne smaak geven. Na de genoemde termijn zijn de bonen volledig ontgast en is deze chemische reactie nauwelijks meer aanwezig. Luchtdicht en gekoeld is in dat opzicht dus onzin.Ik zie roast dates van 26 en 27 feb staan. da´s krap 5 weken geleden.
Ik weet hoe nauw sommigen het nemen, maar deze termijn is prima (mits luchtdicht, gekoeld bewaard etc)
De vriezer zou wel kunnen omdat lagere temperaturen de chemische reacties van het ontgassen vertragen of zelfs stoppen bij hele lage temperaturen (-30C). Zodra je ze uit de vriezer haalt wordt het echter versneld, ten opzicht van nooit ingevroren en vers, en is het na een paar dagen ook klaar. Vandaar dat we zeggen altijd in kleine porties invriezen.
Drink nu zelf afwisselend de Brasil Fazenda do Serrado en de Ethiopië Woltuma Sidama Operation Cherry Red. Vooral de laatste is erg lekker.
-
- Berichten: 93
- Lid geworden op: do 24 nov 2011, 09:38
Re: Wat drink je nu?
Berichtdoor lekkerbakkiekoffie » wo 03 apr 2013, 08:46
Re: Wat drink je nu?
Berichtdoor NielsB » wo 03 apr 2013, 20:08
....maar na 2,5-3 weken is het toch echt over. De bonen zijn dan volledig ontgast en dus onbruikbaar geworden voor espresso. Bij espresso wil je namelijk de reactie hebben van de CO2 uit de boon met de mineralen in het water die voor een chemische reactie zorgen en hiermee espresso de fijne smaak geven...
Huh? Is dat zo? Ik heb geleerd dat ik de bonen minstens een week moet laten liggen om te kunnen ontgassen. En dat er daarom ook een ventiel in het zakje zit....
Jonger dan een week is bij mij eigenlijk nooit een succes....
-
- Berichten: 93
- Lid geworden op: do 24 nov 2011, 09:38
Re: Wat drink je nu?
Berichtdoor lekkerbakkiekoffie » za 13 apr 2013, 21:59
hey wat leuk, toevallig zag mijn vrouw dit logo staan (MBD) en vertelde ze me dat ze dit bij de intratuin had gedronken.Momenteel drink ik de Mocca Turc van Blanche Dael.
vandaag bij de intratuin ook deze koffie gedronken. moet eerlijk bekennen dat ik hem wat vlak vond. NU kwam hij dus van de intratuin vandaan uit een wmf bistro machine... geen idee hoe oud de de bonen waren. Dus genoeg onbekende factoren om een goede boon ook vlakker te laten smaken, dus dit is geen kritiek richting brander oid.
In mijn enthousiasme om deze bonen te kopen, ben ik naar de betreffende afdeling gegaan (ja dus ook bij de intratuin). Helaas, geen branddatum vermeld en tevens niet luchtdicht verpakt. Ik heb ze laten liggen. Op zich wel een leuk initiatief van mbd/Intratuin om te proberen om kwaliteit te bieden. Nu nog de echte barista daar en wat andere dingen oppeppen of gaat dat toch wat ver voor een intratuin..
- paulkoffie
- Berichten: 208
- Lid geworden op: zo 02 okt 2011, 16:13
Re: Wat drink je nu?
Berichtdoor paulkoffie » zo 12 mei 2013, 16:15
En waar haal ik dan die Ethiopië Woltuma Sidama Operation Cherry Red? Kan op Google niets vinden... Wat voor smaak omschrijving zou je deze boon geven?Drink nu zelf afwisselend de Brasil Fazenda do Serrado en de Ethiopië Woltuma Sidama Operation Cherry Red. Vooral de laatste is erg lekker.
Re: Wat drink je nu?
Berichtdoor Erik82 » zo 12 mei 2013, 18:58
Vond hem erg lekker. Echte melkchocolade met toch wat fruitigs. Ook wel afhankelijk van het brandprofiel. Dat is het mooie van zelf branden.
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.