Malabar
Malabar
Berichtdoor ronald22 » vr 14 nov 2014, 17:57
Een van mijn favoriete koffieboon is wel de Malabar en wel gebrand door de kleine koffiebranderij in Den Haag.
Het is een vette boon met een volle romige smaak.
Deze boon koop ik niet maandelijks maar de laatste tijd merk ik dat er verandering in de boon is gekomen.
Voorheen kwam de koffie met een dikke langzame vette golvende straal uit de piston. De laatste tijd is dit niet meer het geval ondanks het fine tunen van de molen. Ik heb zelfs de molen gekalibreerd en deze maalt weer als nieuw maar ondanks alle instellingen lukt het mij niet meer om deze boon als voorheen te laten stromen.
Zou het dan liggen aan het brandingsproces dat deze anders is geworden. Kwa smaak valt het mij niet op.
Zijn er meer die deze ervaring hebben?
Het is een vette boon met een volle romige smaak.
Deze boon koop ik niet maandelijks maar de laatste tijd merk ik dat er verandering in de boon is gekomen.
Voorheen kwam de koffie met een dikke langzame vette golvende straal uit de piston. De laatste tijd is dit niet meer het geval ondanks het fine tunen van de molen. Ik heb zelfs de molen gekalibreerd en deze maalt weer als nieuw maar ondanks alle instellingen lukt het mij niet meer om deze boon als voorheen te laten stromen.
Zou het dan liggen aan het brandingsproces dat deze anders is geworden. Kwa smaak valt het mij niet op.
Zijn er meer die deze ervaring hebben?
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven
Re: Malabar
Berichtdoor @3aan » vr 14 nov 2014, 19:10
Je zou natuurlijk als eerste de K.K.B. er op aan kunnen spreken, maar als jij het een vettige boon noemt is er toch al wat fout, waarschijnlijk veel te donker gebrand, je hebt het over een Piston?
Dit is een door mij gebrande batch Malabar;

Dit is een door mij gebrande batch Malabar;

Gaggia Orione - 1973 - Gaggia Orione 1961 - Compak K8 met doseerschuif
Volg Adriaans koffiekar op http://www.facebook.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op http://www.facebook.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
- CarpSafari
- Berichten: 425
- Lid geworden op: do 12 aug 2010, 00:53
- Locatie: Nieuwegein
- Contacteer:
Re: Malabar
Berichtdoor CarpSafari » vr 14 nov 2014, 20:32
Voorheen kwam de koffie met een dikke langzame vette golvende straal uit de piston.

Echt waar joh!?
Re: Malabar
Berichtdoor Nomad » vr 14 nov 2014, 21:40
We kunnen vallen over het gebruik van Piston (wat heel veel mensen fout gebruiken, los van ons die-hard forummers), of die arme ziel helpen aan dikke golvende espresso 
Het zou maar zo kunnen dat deze batch die zij gekocht hebben qua bonen, dat die ouder is geweest of minder goed bewaard etc. Je zou de brander zelf in ieder geval je observatie kunnen vertellen en hen vragen of zij zelf een verklaring hebben zoals @3aan ook voorstelt

Het zou maar zo kunnen dat deze batch die zij gekocht hebben qua bonen, dat die ouder is geweest of minder goed bewaard etc. Je zou de brander zelf in ieder geval je observatie kunnen vertellen en hen vragen of zij zelf een verklaring hebben zoals @3aan ook voorstelt

-Conscience keeps more people awake than coffee-
-Lelit Bianca - Hario V60 - Eureka Mignon Specialita -
-Lelit Bianca - Hario V60 - Eureka Mignon Specialita -
Re: Malabar
Berichtdoor ronald22 » vr 14 nov 2014, 22:45
Bonen zijn veel donkerder en glimmen meer dan op de foto, maar goed ik kan het ook mis hebben en stel hier gewoon een vraag op het forum waar dit soort vragen gesteld mogen worden. Zeker met het idee dat ik hier te maken heb met "kenners"....
Voortaan zal ik "filterhouder" schrijven. Bedankt voor de wijze les
Voortaan zal ik "filterhouder" schrijven. Bedankt voor de wijze les

Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven
Re: Malabar
Berichtdoor Spironski » vr 14 nov 2014, 23:03
Maar toen je nog wèl die "vette golvende espresso" kreeg, waren de bonen toen ook al zo donker gebrand en olie-ig?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Malabar
Berichtdoor ronald22 » vr 14 nov 2014, 23:11
De bonen zijn altijd donker en glimmend. De manier hoe de koffie uit de "filterhouder" kwam was voor mij altijd een bijzondere beleving. Dit had ik altijd bij de Malabar. Kan zijn dat ze ouder zijn dan voorheen. Dit kan niet gecheckt worden omdat helaas geen datum van branding op de verpakking staat.Maar toen je nog wèl die "vette golvende espresso" kreeg, waren de bonen toen ook al zo donker gebrand en olie-ig?
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven
Re: Malabar
Berichtdoor Spironski » vr 14 nov 2014, 23:18
Komt me toch een beetje over als simpelweg oude bonen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
- CarpSafari
- Berichten: 425
- Lid geworden op: do 12 aug 2010, 00:53
- Locatie: Nieuwegein
- Contacteer:
Re: Malabar
Berichtdoor CarpSafari » za 15 nov 2014, 03:02
Filterhouder/portafilter, graag!!!Voortaan zal ik "filterhouder" schrijven. Bedankt voor de wijze les
Is niet pedant bedoeld, maar die pis ton slaat echt nergens op, dat (h)erkennen gaat mij al te ver.
Laat 'men' het overal verkeerd doen, dat maakt het extra lastig iemand met 85 forum posts serieus te nemen.
Ik heb 'KoffieDiscounter', op hun FB pagina, dit ook verweten. "We gooien het in de groep"....nou ja, ze kunnen nu in ieder geval niet met droge ogen beweren, dat ze het niet wisten.....dat heb ik dan maar niet vertaald,..het is al erg genoeg.
Pis ton... zucht, hele diepe zucht,....

Re: Malabar
Berichtdoor Spironski » za 15 nov 2014, 03:06
Zullen we het on topic houden jongens?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik hier >
Powered by: Webdesign Den Bosch



















Partner worden? Klik hier >
Powered by: Webdesign Den Bosch
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl is een concept van Cookin' B.V.
Deze website is een onderdeel van Cookin’ Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign