Klinkt goed.'s-morgens 2 tosti's van boerenbruin met een flinke schep sambal (zelfgemaakt) en daar geraspte belegen Goudse kaas op dan op de tegenoverliggende boterham shirache saus met citroengras, dat geheel pangebakken zonder boter
Hoe "reset" je de smaak papillen?
Re: Hoe "reset" je de smaak papillen?
Berichtdoor bobbee » vr 28 sep 2018, 18:36
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Hoe
Berichtdoor Pti » vr 28 sep 2018, 20:51
Als ik koffiesamples moet proeven en beoordelen mijdt ik een dag van te voren al scherp gekruid eten en vooral alles met MSG (ve-tsin). Daarom gaan we op vrijdag pas een loempia eten
Banaan is, naar mijn weten, niet persé een reset, maar meer iets dat snel van je smaakpallet verdwenen is. Je kunt het dus best goed eten als je je smaak niet wilt verpesten.
Ik heb wel whiskey proeverijen gedaan en daar zie je vrijwel altijd toast of droog stokbrood als pallet-cleanser.
Banaan is, naar mijn weten, niet persé een reset, maar meer iets dat snel van je smaakpallet verdwenen is. Je kunt het dus best goed eten als je je smaak niet wilt verpesten.
Ik heb wel whiskey proeverijen gedaan en daar zie je vrijwel altijd toast of droog stokbrood als pallet-cleanser.
Re: Hoe
Berichtdoor GuidovW » vr 28 sep 2018, 21:01
Ik hoop eigenlijk op een gouden tip. Ik heb suiker geprobeerd op je tong. Dat neemt ook olie en specerijen op. Werkt op zich wel maar nog niet goed genoeg, brood ook niet echt.
Misschien helpt een tongschraper?
Ik heb er zelf nog nooit een gebruikt, maar wie weet.....
Ik ken verder ook alleen de truc met witbrood of crackers.
Leuk topic btw.
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Hoe
Berichtdoor bobbee » vr 28 sep 2018, 21:25
Die heb ik!Misschien helpt een tongschraper?
Ik heb er zelf nog nooit een gebruikt, maar wie weet.....
Ik ken verder ook alleen de truc met witbrood of crackers.
Leuk topic btw.
Helpt zeker om je tong weer "open en fris" te krijgen. Maar sterke sappige smaken als sambal of sterke kruiden verdwijnen niet.
Blijft dus bij stukje brood of toast en wat ik zelf wel vind werken, een beetje suiker op je tong.
De nootjes ga ik zeker nog proberen. Er staat hier nu een zak mixed nuts ongezouten klaar.
Bedankt Pti. Denk dat als er echt iets was voor het probleem smaak, jij het wel had geweten.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Hoe
Berichtdoor pichichi » vr 28 sep 2018, 21:46
Ja en.... nee Ik leef doordeweeks als een monnik. Ben sowieso niet echt een Oosterse eter en heb nog te kleine kinderen om een groene Thaise curry voor te zetten. Op z'n tijd vind ik het wel erg lekker overigens, maar dan dus... alleen op vrijdag of zaterdag. Zondag weer in het gelid! Mijn vrouw wordt er bij tijd en wijlen gek van, geen knoflook vooral. En dan doet ze het er wel eens doorheen, gelukkig in plakjes, en die vis ik er dan uit. Maar voor kort voor het koffie drinken helpt maar één ding. Heel simpel en binnen handbereik van ons allemaal.... Ik houd het nog even spannend en ga eerst nog even op wat quotes reageren:Hoe doen anderen dat? Of stel, het is je beroep om koffie te proeven pichichi, loop je hier dan ook tegenaan?
Klopt Frans! Dan is het nóg monnikachtiger, om zelf leip van te worden hoor. Ik zie mezelf nog ronddolen door een donker en koud Edinburgh december 2016 op zoek naar een 'geschikte' eettent in de buurt van hotel. Je staat al redelijk stijf van de stress én de koffie en wil elke avond nog wat lezen en oefenen, maar dan dus toch iets eten... Eindigt meestal met de meest saaie pasta van de minst originel Italiaan. Overigens heb ik op beide eerste dagen van beide Q cursussen wel ´heet´ gegeten: in Parijs Aziatisch wokvoer als maandagmiddaglunch en in Edinburgh Indiaas op eerste avond. Maar dan stiekem toch het minst scherpe uitzoeken he!Maar ik meen dat mensen die hun Q grader cupping proef gaan afleggen dagen tevoren reeds scherpe kruiden, knoflook en dergelijke vermijden. Dus het beste is al die dingen laten staan.
Brood en cracker werkt ook wel hoor inderdaad, vooral cracker, en dan de meeste saaie, minst aan je tanden plakkerige; zgn. ´cream crackers´ vind ik wel aardig, alhoewel wat plakkerig, maar supersaai qua smaak. Melba toast zou ik niet doen, is al wat meer getoast en heeft iets licht zurigs. Maar handigste (letterlijk) zijn nog wel die kleine vierkante breekcrackertjes, ben even de naam kwijt..Inderdaad neutrale dingen zoals een stukje brood of cracker. Water is om te spoelen maar doet verder niks. Brood kan ook echt de smaak neutraliseren. Brood neemt veel meer op dan water waardoor het ook veel effectiever is.
Tot mijn verbazing stonden er in Edinburgh en dit jaar bij calibratie in Zwitserland ook ongebrande noten. Vind ik toch wel tricky, zeker als je Indonesische koffies gaat keurenIk eet ‘s ochtends vaak een handje ongebrande noten,
Ook vaak fruit. Druiven zijn wel te doen. En appels zijn ook wel populair maar ik vertrouw de bovenmatige hoeveelheid malic acid die je dan al tot je neemt niet voor resultaat daarna. Het is ook iets wat ze in Brazilië doen dacht ik... duh, bijna alleen maar unwashed low acidity koffies!
Goed bezig Arnoud! En banaan, inderdaad geen reset, maar vult én verdwijnt snel. Tijdens alle proefcursusstress hap je die nog wel zo tussendoor weg!Als ik koffiesamples moet proeven en beoordelen mijdt ik een dag van te voren al scherp gekruid eten en vooral alles met MSG (ve-tsin). Daarom gaan we op vrijdag pas een loempia eten
Banaan is, naar mijn weten, niet persé een reset, maar meer iets dat snel van je smaakpallet verdwenen is. Je kunt het dus best goed eten als je je smaak niet wilt verpesten.
Zijn jullie er klaar voorrrrrr......????Bedankt Pti. Denk dat als er echt iets was voor het probleem smaak, jij het wel had geweten.
Een. Gebrande. Koffieboon.
Gewoon, lekker opkauwen, twee of drie mag ook.
(Ook handig als je niet per se koffie wilt gaan drinken of keuren maar die penetrante uien en knoflooksmaak kwijt wilt, voor als je wil gaan tongzoenen of zo )
p.s.
Ik draai het gewoon om: eerst koffie, daarna eten!Weet iemand dat? Als je koffie gaat drinken en je hebt net een broodje pindakaas, sambal, komkommer op dan is je smaak zo anders door dat eten dat koffie niet meer neutraal smaakt.
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!
The Coffee Cantata - J.S.Bach
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!
The Coffee Cantata - J.S.Bach
Re: Hoe
Berichtdoor Erik82 » vr 28 sep 2018, 22:29
Bedankt voor de info. Ik haalde mijn kennis uit de proeverijen voor speciaal bier (ga nogal eens naar beirfestivals) en wijn. Het lijkt er vooral op dat hetzelfde voor alle takken van sport geldt. Ve-tsin is inderdaad echt een killer, die kende ik al. Vooral de scherpe soorten eten krijg je gewoon niet op tijd weg omdat dat een te grote aanslag is op je systeem en die heeft tijd nodig om te herstellen.
De tip van de koffiebonen ga ik zeker onthouden.
De tip van de koffiebonen ga ik zeker onthouden.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Veel slowkoffie spul
Re: Hoe
Berichtdoor Capulus » za 29 sep 2018, 00:50
De koffiebonen staan inderdaad vaak bij proeverijen van olijfolie en wijn. Met name de geur wordt hiermee geneutraliseerd, als ik mij niet vergis.Bedankt voor de info. Ik haalde mijn kennis uit de proeverijen voor speciaal bier (ga nogal eens naar beirfestivals) en wijn. Het lijkt er vooral op dat hetzelfde voor alle takken van sport geldt. Ve-tsin is inderdaad echt een killer, die kende ik al. Vooral de scherpe soorten eten krijg je gewoon niet op tijd weg omdat dat een te grote aanslag is op je systeem en die heeft tijd nodig om te herstellen.
De tip van de koffiebonen ga ik zeker onthouden.
Om minder sensitief te zijn voor pittig eten helpt melk vaak goed. Zou dit niet wat zijn?
Espresso; Bezzera Strega; Niche zero.
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 14 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign