Switchen tussen espresso en Lungo
Switchen tussen espresso en Lungo
Berichtdoor tvdh » ma 25 mei 2020, 14:20
Na jaren lang diverse volautomaten gehad te hebben ga ik toch maar eens overstappen naar een halfautomaat.
Heb namelijk nooit een hele goede espresso er uit gekregen en drinken altijd standaard koffie / lungo.
Pas ergens een echt lekkere espresso gehad en dat wil ik nu ook
Als beginner automaat heb ik nu de Solis primaroma 1010 aangeschaft en een Graef CM800 bonenmaler.
Combi zal dus in principe het beste voldoen voor espresso, maar drinken af en toe ook nog graag eens een Lungo, zeker gasten die een gewoon kopje koffie willen. Maar op de bonenmaler ga ik de maalgraad optimaliseren voor de espresso. Ik las als je deze een stuk langer laat lopen dat het een Lungo wordt dat het dan geen succes wordt?
Is er een handige manier om snel te switchen tussen espresso en Lungo zegmaar? Want als je de maalgraad aanpast moet je ook weer wat koffie er doorheen malen en weg gooien?
Hoe doen jullie dit? Of zou je eigenlijk hiervoor 2 malers neer moeten zetten?
Groeten Tim
- martinierius
- Berichten: 306
- Lid geworden op: do 16 okt 2014, 09:41
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
Berichtdoor martinierius » ma 25 mei 2020, 14:57
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
Berichtdoor GuidovW » ma 25 mei 2020, 15:00
Welkom op het forum.
Misschien leuk als je jezelf ook verder voorsteld.
Een Lungo is een espresso die langer door is gelopen.
Dus meer water door dezelfde puck.
Hierdoor is overextractie ontstaan, wat zurig kan smaken.
Maar je hoeft je maler er niet anders voor in te stellen.
Als je geen over extractie wilt, kun je er een Americano van maken.
Dat is espresso met warm water toegevoegd.
Als mijn gasten daarom vragen hanteer ik meestal 1 deel espresso op 2 delen water.
Dat wordt meestal gewaardeerd.
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
Berichtdoor Pti » ma 25 mei 2020, 16:12
- martinierius
- Berichten: 306
- Lid geworden op: do 16 okt 2014, 09:41
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
Berichtdoor martinierius » ma 25 mei 2020, 16:16
Als je advies wil geven: heel tof maar check en dubbelcheck of wat je beweert ook klopt!
Overextractie levert geen zuur maar bittere smaak op.
Ook is het beter eerst warm water in je tas te doen en daarna je espresso en niet andersom anders riskeer je de smaak van je espresso alsnog te verpesten door er water van te hoge temperatuur op te gieten.
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
Berichtdoor GuidovW » di 26 mei 2020, 07:43
Beste guidovw,
Als je advies wil geven: heel tof maar check en dubbelcheck of wat je beweert ook klopt!
Overextractie levert geen zuur maar bittere smaak op.
Ook is het beter eerst warm water in je tas te doen en daarna je espresso en niet andersom anders riskeer je de smaak van je espresso alsnog te verpesten door er water van te hoge temperatuur op te gieten.
Klopt, my bad.
Ik had teveel koffie op, denk ik (of wijn, dat weet ik niet meer)
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
Berichtdoor Lilleeman » di 26 mei 2020, 08:05
Lijkt mij niet heel verstandig (sorry)Beste guidovw,
Ook is het beter eerst warm water in je tas te doen.
Verstuurd vanaf mijn SM-N960F met Tapatalk
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
Berichtdoor Keyser » di 26 mei 2020, 08:26
Ik kon alleen niet ontdekken of ze last had van over- of onderextractie. Op dat moment was zij zowel zuur als bitter.
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
Berichtdoor fransg » di 26 mei 2020, 09:47
Nederland kampt wel met wat beperkingen waardoor een doorsnee Nederlander het vaak niet helemaal begrijpt.
- martinierius
- Berichten: 306
- Lid geworden op: do 16 okt 2014, 09:41
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
Berichtdoor martinierius » di 26 mei 2020, 11:01
Da's toch plezant die verschillen in taalgebruik! Allez, ik heb er goesting van gekregen in nog een goeie jat kaffie!
P.S. Ik stel voor dat we bij deze en om misverstanden te vermijden het woord 'sacoche' gebruiken mochten we het ooit over een dergelijk voorwerp hebben.
Terug naar “Alles voor beginners”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.