Handleiding voor de beginner in espresso

R&B
Berichten: 921
Lid geworden op: za 23 aug 2008, 17:48
Locatie: Zwolle

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

Berichtdoor R&B » zo 22 apr 2012, 18:56

Bedankt voor het stukje over superautomaten!
Een mooie aanvulling idd.
Ik was ook (positief) verrast door de volgende zin:
Met een volautomaat is het in principe mogelijk een erg goede espresso te zetten.
En ben het daar ook mee eens. :)

Wat misschien nog een aanvulling kan zijn is de tip om een volautomaat te kiezen die door jezelf te onderhouden is.
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

Globalist
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 09 mei 2012, 17:53

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

Berichtdoor Globalist » zo 13 mei 2012, 16:19

FIjn zo'n alles voor beginners post! Is het een idee om de opmerkingen over schoonmaken misscien een linkje te plaatsen naar een topic daarover? De beginner (ik) heeft nog geen idee wat de juiste middelen zijn om alles schoon te maken (keukenrol, vaatdoek etc.). Maar dank voor dit topic!

De tijdsindicatie (25 sec) geldt voor een kopje toch? betekent 2 kopjes dan 50 seconden?

Gebruikersavatar
Thomaserati
Berichten: 244
Lid geworden op: ma 17 okt 2011, 20:18

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

Berichtdoor Thomaserati » zo 13 mei 2012, 17:43

Nee, nog steeds 25 sec, maar dan met 14-18 gram koffie ipv 7-9 gram.
Expobar Brewtus III- Ponte Vecchio Lusso - Ponte Vecchio Export - Mahlkoning Vario - Demoka M203 - Six Cup Classic Series Chemex - Bialetti Moka Express 3 en 1-kops - Hario V60 Dripper - Hario Skerton

Midas
Berichten: 384
Lid geworden op: vr 24 jun 2011, 13:52

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

Berichtdoor Midas » zo 13 mei 2012, 21:46

Veel mensen maken altijd alleen maar dubbele espresso's. Die kun je in een kopje doen maar ook in 2.

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5781
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

Berichtdoor Spironski » zo 13 mei 2012, 23:15

FIjn zo'n alles voor beginners post! Is het een idee om de opmerkingen over schoonmaken misscien een linkje te plaatsen naar een topic daarover? De beginner (ik) heeft nog geen idee wat de juiste middelen zijn om alles schoon te maken (keukenrol, vaatdoek etc.). Maar dank voor dit topic!

De tijdsindicatie (25 sec) geldt voor een kopje toch? betekent 2 kopjes dan 50 seconden?
Ik heb wat aanpassingen in het topic gedaan.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Remys
Berichten: 1
Lid geworden op: zo 27 mei 2012, 13:27

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

Berichtdoor Remys » zo 27 mei 2012, 13:29

Hi! Ben druk bezig me aan het oriënteren op goede spullen om nu eens echt aan de slag te gaan met koffie thuis ipv nespresso.

Goede leerzame intro! Thx!

Atomic2005
Berichten: 8
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 15:51

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

Berichtdoor Atomic2005 » do 21 jun 2012, 15:56

Helemaal nieuw hier.

Heb me maar aangemeld, zodat ik kan reageren. Heel mooi helder stuk inleiding!
Waarvoor dank.

Ik ga me eerst inlezen hier, en daarna vragen stellen en hopelijk tot een (gedegen) aanschaf over gaan..

peerke63
Berichten: 11
Lid geworden op: di 15 jun 2010, 20:00
Locatie: Heteren

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

Berichtdoor peerke63 » di 31 jul 2012, 10:04

Geweldig goed geschreven inleiding zeg... TOP.

Ik gebruik al jaren een FF X1, maar heb die toen in een opwelling gekocht. Misschien zou ik dat ná het lezen vand e inleiding weer doen. Misschien niet.
Zó veel meer te koop dan ik ooit gedacht had.
Heb me nooit breed georienteerd maar was geleid door de ervaringen van een collega :). Ook niet verkeerd overigens.
Maar voor mij dus ook erg informatief, die inleiding... Harteliojke dank daar voor!!!

Gebruikersavatar
KurtAugust
Berichten: 25
Lid geworden op: za 16 apr 2011, 09:45
Locatie: Antwerpen

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

Berichtdoor KurtAugust » ma 15 okt 2012, 09:18

Omdat er toch elke keer weer geouwehoerd moet worden over maler/machine: wat eerst? Iedereen doet wat hij wil en ik snap heel goed dat het leuker is om veel geld aan een mooie espressomachine te geven, dan een behapbare som aan een molen. Maar als het om de smaak van de koffie gaat...

Afbeelding

de best case scenarios:
{Versgemalen & goede koffie} + rommelmachine = redelijke koffie
Oude koffie + topmachine = rommelkoffie


en ter volledigheid:
{Versgemalen & goede koffie} + topmachine = topkoffie

De formule voor versgemalen/goedgemalen/verse koffie/goed koffie wordt me dan weer iets te complex, maar je snapt het punt wel.

Gebruikersavatar
KurtAugust
Berichten: 25
Lid geworden op: za 16 apr 2011, 09:45
Locatie: Antwerpen

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

Berichtdoor KurtAugust » ma 15 okt 2012, 09:41

De 4 M-en:
-Miscela (koffiemelange)
-Macchinadosere (maler)
-Mano (de barista) en
-Macchina (het espresso apparaat).
En ik vind dat we het over de vijf M-en moeten hebben:
-Miscela (koffiemelange)
-Macchinadosere (maler)
-Mano (de barista) en
-Macchina (het espresso apparaat)
-Manutenzione (maintenance, onderhoud)

Als je onderhoud maar niets vindt, koop je beter geen espressomachine.


Terug naar “Alles voor beginners”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten

cron