Balans in airflow en hitte

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 6492
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Balans in airflow en hitte

Berichtdoor fransg » wo 23 okt 2019, 11:18

https://kostverlorenvaart.blogspot.com/ ... -fz94.html

Dee ik voorheen vooral de controle van de branding door middel van de zeer effectieve luchtstroom, na een suggestie van Marko Luther gebruik ik nu een samenspel van de (traag reagerende) warmte-elementen en de (snel te wijzigen) luchtstroom.
01-delicias.png
02-segovia.png
03alarms.png
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

Pti
Berichten: 1921
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Balans in airflow en hitte

Berichtdoor Pti » wo 23 okt 2019, 15:06

Toeval bestaat niet Frans, toevallig ben ik sinds twee weken met soortgelijke experimenten bezig. De achterliggende gedachte hier is niet persé meer controle, waar ik van oudsher graag roast op statische airflow, maar meer een voorbereiding op het straks koudere weer. Het idee is om met minder airflow wat meer thermische energie in/om de massa en trommel te brengen om daarmee straks de veel koudere ingaande temperatuur te compenseren. De eerste proefbatch van afgelopen week cupte al oké maar nog iets onder de ontwikkeling die ik eigenlijk zoek. Deze week ben ik wat heter gaan chargen* en komen de bonen er in kortere tijd met goede kleur uit de brander dus dit is zeker veel belovend.
VEMstatic.jpg
Statische airflow

alarms.jpg
Aangepast alarmfile

VEMdyna.jpg
Dynamische airflow

*Ik heb een offset aangebracht in Artisan om de FC temperatuur te corrigeren tot een normale waarde en de RoR axis aangepast. Hierdoor zijn de grafieken helaas iets lastig te vergelijken. Wat opvalt is dat er eerder afgebouwd kan worden in de gastoevoer zonder de totale brandtijd en ontwikkeling te beïnvloeden, dat lijkt er dus op dat er vroeg in de roast op deze wijze meer energie wordt toegevoegd.

Gebruikersavatar
namor
Berichten: 282
Lid geworden op: wo 15 nov 2017, 21:27

Re: Balans in airflow en hitte

Berichtdoor namor » wo 23 okt 2019, 15:28

Uiteraard, mannen... een heel mooie maner en ik vind (iig voor mijn roaster) makkelijker controle te houden dan met airflow!
Frans, als altijd, prima uitleg.

Ik doe zo ook en best lang. Ik begin met air op 60% en na 1min ga ik naar 75%, de rest doe ik met gas. Pas als het echt snel gaat en als rook (vooral voor filter) weg moet ga ik air verhogen
gas
0 -1 minuut meestal 10% van max gas
1minuut-tot bijna DE 80-90% gas
daarna snel omlaag en daarna met redelijke stappen verlagen.
Bijlagen
B002 Colombia Trujillo Valle Finca La Julia Fully washed - Geisha_19-08-18_1241.alog.pdf
(47.7 KiB) 44 keer gedownload
Om te drinken: LM GS3 MP, LaPav, Chemex,.... EK43, Compak F8, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/

Gebruikersavatar
Marcje
Berichten: 799
Lid geworden op: wo 17 aug 2016, 20:42
Locatie: Waalre

Re: Balans in airflow en hitte

Berichtdoor Marcje » wo 23 okt 2019, 15:56

Inspirerend om te lezen weer!
Mijn Toper Cafemino heeft vrij beperkte knoppen vind ik. De klep in de uitlaat doet bijvoorbeeld niet zo heel veel, en de heaters zijn echt aan- en uit. Mijn RoR is eigenlijk altijd vrij vlak. Desondanks smaakt de koffie prima ;)
Heb toevallig vandaag wel een extra thermokoppel 'in het systeem aangebracht' zodat ik wat extra meet data krijg over het temperatuurverloop door de brander. Zometeen de schuur in!
dus...

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 6492
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Balans in airflow en hitte

Berichtdoor fransg » wo 23 okt 2019, 17:06

Toeval bestaat niet Frans, toevallig ben ik sinds twee weken met soortgelijke experimenten bezig.
Wat leuk!

Je plaatjes zijn wat klein zodat ik 't niet helemaal kan volgen, maar erg leuk dat we met verelijkbare ontwikkelingen bezig zijn.

Voor mij is het ook extra fijn dat de brandingen, die intussen nogal exact te plannen en te voorspellen waren, nu weer wat spannender worden omdat ik die balans tussen airflow en element-gloei nog aan het tweaken ben.

Een achtergrond idee is dat een al te uitbundige FC misschien helemaal niet nodig of gewenst is, maar dat de druk in de cellen van de bonen mogelijk zo lang mogelijk hoog gehouden kan worden, en daarmee de ontwikkeling van de smaak en aroma's kan plaatsvinden zonder dat de bonen hard krakken en de stoomdruk wegknalt.
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 6492
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Balans in airflow en hitte

Berichtdoor fransg » wo 23 okt 2019, 17:08

Uiteraard, mannen... een heel mooie maner en ik vind (iig voor mijn roaster) makkelijker controle te houden dan met airflow!
Frans, als altijd, prima uitleg.

Ik doe zo ook en best lang. Ik begin met air op 60% en na 1min ga ik naar 75%, de rest doe ik met gas. Pas als het echt snel gaat en als rook (vooral voor filter) weg moet ga ik air verhogen
gas
0 -1 minuut meestal 10% van max gas
1minuut-tot bijna DE 80-90% gas
daarna snel omlaag en daarna met redelijke stappen verlagen.
Schermafbeelding 2019-10-23 om 17.07.06.png
Fijn om elkaars vorderingen te kunnen volgen!
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S


Terug naar “Branders”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron