Pagina 1 van 1

Gene Cafe, dopje chafe snijder

Geplaatst: wo 17 sep 2014, 19:44
door Rene12
Hallo, ik heb de Gene nu ruim twee weken. Na 8 batches, en veel proberen, proeven en vooral genieten, is het eerste zwarte dopje in de gene al stuk. Is dit normaal ? Lijkt mij erg snel. Hoe is jullie ervaring daarmee ? Gelukkig zaten er twee reserve dopjes bij, maar als dit normaal is, dan kan ik ze per dozijn bestellen...... :lol:
Ik merk dat ik nog veel moet leren. Vandaag lekker buiten gebrand, zonder vliezenfilter. Nu hoor ik de 1 crack heel duidelijk. Van de tweede ben ik niet zeker, maar dat zal dan ook nog wel komen.
Nog een vraagje, iedereen heeft het over Erics brandprofiel. Ik heb al veel onderwerpen gelezen, maar ik kan zijn beroemde profiel ,door de vele posts, niet vinden. Zou iemand zo vriendelijk willen zijn, om dat hier nog eens te willen plaatsen. ... :roll: . Natuurlijk ga ik later ook nog zelf alles bijhouden en uitproberen. Maar het lijkt me een prima houvast om te starten.... Alvast bedankt!
Super blij dat ik de stap heb genomen, om de Gene aan te schaffen en zelf te branden. :lol:

Re: Gene Cafe, dopje chafe snijder

Geplaatst: wo 17 sep 2014, 19:57
door bobbee
Die stootrubbertjes gaan lang mee maar een paar op voorraad kan geen kwaad. Ik heb ook weleens gehad dat er een keer 1 heel snel kapot ging. Je kunt er geen pijl op trekken. Hieronder eriK zijn profiel:
Al mijn profielen en bevindingen zijn gebaseerdop de bevindingen van de grote professionele speciality koffiebranders van over de wereld. Die weten het vaak het best. Zo is ook ooit mijn profiel ontstaan omdat naar mijn mening het oude profiel wat iedereen gebruikte (drogen 5 min op 150C) een compleet verkeerde vertaling is geweest van een professioneel profiel. Dat is namelijk een droogfase van 5 minuten waarna de bonen 150C zijn en dat is iets compleet anders. Na 5 minuten op 150C in de gene zijn de bonen waarschijnlijk maar 80-100C.

Als je te lang erover doet om op eerste krak te komen heb je teveel vocht uit de boon verwijderd en nog te weinig vocht over voor een goede ontwikkeling vanaf eerste krak. Als je tijd tussen de start van eerste krak en het einde van de branding te lang is ben je alle goede chemische processen om zeep aan het helpen wat ook niet bevorderlijk is voor de smaak.

Mijn profiel geeft de gele kleur op ongeveer 5 minuten, caramel rond de 45 seconden later, eerste krak start rond de 9:30-10:00 en EOR (end of roast) rond de 13:00. Voorverwarmen van de drum doe ik dan ook rond de 220-230C om zodoende de nodige thermische massa te creƫren om de droogfase op 5 minuten te krijgen. De eerste 2-3 minuten staat de temperatuur op 210C na het vullen met bonen. Idealiter wil je snel de droogfase door en dan wat afvlakken richting eerste krak. Daarna is het of harder of zachter gaan afhankelijk van of je een lichte of donkere branding wilt hebben maar de ontwikkeltijd van beide is wel nagenoeg gelijk.

Re: Gene Cafe, dopje chafe snijder

Geplaatst: wo 17 sep 2014, 20:02
door Erik82
Globale profiel wat ik gebruik is het volgende:

Gene 5 min voorverwarmen op 220C
Bonen erin en 2 min op 210C
Vervolgens 3 min op 225C
Bonen zouden tussen 4:50 en 5:45 de gele kleur moeten krijgen
Vervolgens 2-3 op 230-235C afhankelijk van de boon tot eerste krak (eerste krak rond 9:30-10:30 min totaal)
Bij stat eerste krak terug richting de 225C en richting het einde van eerste krak 228-235C afhankelijk van gewenste resultaat.
Duur van eerste krak rond de 1,5 min en 2:30-3:30 min na begin eerste krak stoppen.
Koelen buiten de gene met gaasvergiet en ventilator

Totale brandtijd rond de 13-14:30 min.

Edit: zag dat Bob me net voor was.

Re: Gene Cafe, dopje chafe snijder

Geplaatst: wo 17 sep 2014, 20:04
door Erik82
Over de stootrubbers heeft bobbee gelijk. Mocht het nu weer gebeuren binnen kortetijd heb je hetzelfde probleem als dat ik had. Er kunnen scherpe randjes op het metaal zitten waardor ze scheuren. Normaal horen ze zeker 100-200 brandingen mee te gaan.

Re: Gene Cafe, dopje chafe snijder

Geplaatst: wo 17 sep 2014, 20:06
door bobbee
Het is jouw profiel! Alle eer aan wie het toekomt :wink:
Jij kunt het beste je profiel hier verwoorden!

Re: Gene Cafe, dopje chafe snijder

Geplaatst: wo 17 sep 2014, 21:20
door Spironski
Over die rubbertjes: ikzelf heb ze nog maar 1x hoeven vervangen. Kan me inderdaad voorstellen dat er een braampje op het metaal zit dat het rubber beschadigd. Je zou wellicht de randjes wat kunnen afronden/afslijpen.

Re: Gene Cafe, dopje chafe snijder

Geplaatst: wo 17 sep 2014, 21:41
door Wedj
mijn gene cafe sinds juli 2014.
Al vrij snel moest ik de rubbertjes vernieuwen, maar je krijgt wel gelijk 2 sets mee bij de aankoop.
Nu 7 kilo verder zitten ze nog steeds goed.

wim

Re: Gene Cafe, dopje chafe snijder

Geplaatst: vr 19 sep 2014, 09:24
door Rene12
Bedankt voor de reacties. Ben gerustgesteld. Nu weer volop experimenteren..... :ugeek: