Niche
Niche
Berichtdoor mmjb » zo 29 dec 2019, 10:40
Hallo, ik ben sinds dit weekend ook de trotse eigenaar van een niche. Werkt allemaal fijn en precies waarvoor ik hem graag wilde. Ofwel single dosing, gemakkelijk maalgraad aanpassen e.d.
Maar wat me een beetje tegenvalt is de beloofde (bijna) zero retentie. Ik kom eigenlijk na malen een paar tienden tekort. Een klap op de molen geeft nog wel een extra hoopje maalsel.
Omdat mijn Silvia ff niet meewerkt gebruik ik de molen nu voor filter. Bonen zijn de yellow bourbon van het hk.
Enig idee of dit normaal is? Heeft de molen meer tijd nodig om in te lopen?
De koffie smaakt overigens prima en dat is natuurlijk het belangrijkste. Als dit punt al in het niche topic besproken is excuus. Die is inmiddels zo uitgebreid, ik kon er zo snel niets over vinden.
M.vr.gr.
Marcel
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Maar wat me een beetje tegenvalt is de beloofde (bijna) zero retentie. Ik kom eigenlijk na malen een paar tienden tekort. Een klap op de molen geeft nog wel een extra hoopje maalsel.
Omdat mijn Silvia ff niet meewerkt gebruik ik de molen nu voor filter. Bonen zijn de yellow bourbon van het hk.
Enig idee of dit normaal is? Heeft de molen meer tijd nodig om in te lopen?
De koffie smaakt overigens prima en dat is natuurlijk het belangrijkste. Als dit punt al in het niche topic besproken is excuus. Die is inmiddels zo uitgebreid, ik kon er zo snel niets over vinden.
M.vr.gr.
Marcel
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: Niche
Berichtdoor bobbee » zo 29 dec 2019, 10:57
Hallo Marcel,
je doet de bonen erin en maalt ze. De eerste keer kan het zijn dat maalsel even moet settelen ofzo. Ik heb er in ieder geval nooit problemen mee gehad. Zou het even aankijken komende tijd en geen tik meer geven op de maler.
je doet de bonen erin en maalt ze. De eerste keer kan het zijn dat maalsel even moet settelen ofzo. Ik heb er in ieder geval nooit problemen mee gehad. Zou het even aankijken komende tijd en geen tik meer geven op de maler.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Niche
Berichtdoor Keyser » zo 29 dec 2019, 13:35
Mijn eerste maling en misschien mijn tweede maling nam hij nog iets van 0.5 gram retentie. De molen heeft dan wat ruimte in de maalkamer die gevuld wordt. Alle maling daarna heb ik geen retentie kunnen waarnemen. Hij schijnt iets te verliezen, maar dat is minimaal.
Re: Niche
Berichtdoor fransg » zo 29 dec 2019, 13:49
een boon weegt ongeveer 0,14g dus je bent in het begin even anderhalve boon kwijt misschien. Ik moet de sterveling nog ontmoeten die het verschil kan proeven, als er vervolgens 18g in gaat en 18g uit komt terwijl ergens nog 0.2g maalsel buiten de boekhouding blijft
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Niche
Berichtdoor mmjb » zo 29 dec 2019, 13:58
Ik proef het ook zeker niet. Koffie is prima. Het viel me alleen op dat 20,0 gram bonen op de acaia vervolgens er als 19,8 gemalen in de niche uitkwam. Het filmpje van niche zelf (wat reclame is snap ik uiteraard) geeft kleinere marges. Als dit de marge is van de niche helemaal goed. Dank voor de antwoorden.
- cremalover
- Berichten: 6374
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Niche
Berichtdoor cremalover » zo 29 dec 2019, 15:14
Ik daag je uit om op een basket van 18 gram 3 volle grammen ouder maalsel te proeven.een boon weegt ongeveer 0,14g dus je bent in het begin even anderhalve boon kwijt misschien. Ik moet de sterveling nog ontmoeten die het verschil kan proeven, als er vervolgens 18g in gaat en 18g uit komt terwijl ergens nog 0.2g maalsel buiten de boekhouding blijft
In een echte blindtest wordt alles opeens een beetje anders.
Retentie is een van de grootste mythes in de koffiewereld.
Re: Niche
Berichtdoor mmjb » zo 29 dec 2019, 15:23
Mijn smaak beleving eindigt sowieso bij een lekker bakkie of niet. De soms poëtische beschrijving die gedaan wordt over koffie als tinten van dit en een hint van dat gaan een beetje aan mij voorbij. Wellicht is mijn smaak niet zo verfijnd ontwikkeld .
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: Niche
Berichtdoor bvds » ma 30 dec 2019, 07:53
Maakt ook uit hoe fijn je maalt, welke koffie en hoe statisch. Ik verlies op 16.0 gram doorgaans tussen de 0.0 en 0.2 gram. Dat is pakweg 1% verlies en beschouw ik als zero retention. Ter referentie: de afwijking in het gehalte werkzame stof in geneesmiddelen mag in mijn vak als apotheker groter zijn!Ik proef het ook zeker niet. Koffie is prima. Het viel me alleen op dat 20,0 gram bonen op de acaia vervolgens er als 19,8 gemalen in de niche uitkwam. Het filmpje van niche zelf (wat reclame is snap ik uiteraard) geeft kleinere marges. Als dit de marge is van de niche helemaal goed. Dank voor de antwoorden.
Ik ken geen maler die dit beter doet. Ook met mijn handmalers blijft er wel eens 0.1 gram steken...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Terug naar “Koffiemolens & malers”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign