Vergelijking Mazzer

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5784
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Vergelijking Mazzer

Berichtdoor Spironski » vr 27 feb 2015, 16:11

Paar dingen die me opvallen:
-De mini met doser heeft toch nog steeds 58mm schijven?
- De Major met 6,5 mm retentie. Lijkt me wat veel. Ik heb het zelf wel eens (onwetenschappelijk) getest en kwam meer in de buurt van 3-4 gram
- De Robur met 12,2 gram retentie :shock: Daar kan je een heel kopje van zetten!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Gebruikersavatar
Nomad
Berichten: 421
Lid geworden op: ma 17 mar 2014, 15:02

Re: Vergelijking Mazzer

Berichtdoor Nomad » vr 27 feb 2015, 16:35

Paar dingen die me opvallen:
-De mini met doser heeft toch nog steeds 58mm schijven?
- De Major met 6,5 mm retentie. Lijkt me wat veel. Ik heb het zelf wel eens (onwetenschappelijk) getest en kwam meer in de buurt van 3-4 gram
- De Robur met 12,2 gram retentie :shock: Daar kan je een heel kopje van zetten!
Ik heb recentelijk mijn Ceado geheel leeg gemaakt, inclusief maalschijven schoon en chute etc. En toen 18 gram bonen erin gegooid. Er kwam 15 gram uit. Dan denk je, simpel, 3 gram retentie. Toen gooide ik er nog eens 18gram in en nu kwam er 16 gram uit. Kortom, het vult zich ook langzaam een beetje. Daarna kwam er nagenoeg 18 gram in en weer uit trouwens. En ik ben eigenlijk wel erg blij met de ceado, al weken geen spray gehad en ik denk dat ik het anti-static-flapje nu goed heb staan om dat geheel te voorkomen :)

Maar ik denk dat met ruim 80mm schijven je toch best wel zo'n 6 gram retentie kan hebben hoor. Zeker als ze de chute enzo meetellen en ze dat niet gaan schoonvegen zou jij en ik dat zouden doen.
Laatst gewijzigd door Nomad op vr 27 feb 2015, 16:36, 1 keer totaal gewijzigd.
-Conscience keeps more people awake than coffee-
-Lelit Bianca - Hario V60 - Eureka Mignon Specialita -

Erik82
Berichten: 2720
Lid geworden op: ma 07 nov 2011, 09:22

Re: Vergelijking Mazzer

Berichtdoor Erik82 » vr 27 feb 2015, 18:34

In principe heeft een doser of een E-versie een gelijke hoeveelheid retentie. De versie met een doser kun je echter de chute leegborstelen en bij een E-versie niet en dat is al 2-3gr. Daar zit het grote verschil. Een Robur E heeft inderdaad wel erg veel retentie tot wel 20gr. Conische malers hebben door het ontwerp sowieso veel meer retentie dan malers met platte schijven.
Strietman CT1, LWW EG-1, Veel slowkoffie spul

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5784
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Vergelijking Mazzer

Berichtdoor Spironski » za 28 feb 2015, 13:49

Ik heb toen, zo goed en zo kwaad als dat ging, de chute uitgeveegd en de doser. Er zal echter nog best wat in de chute hebben gezeten en wellicht ook in de maalkamer, hoewel ik die altijd erg schoon vind als ik die eens een keer schoonmaak. Ik betwijfel evenwel of dat bij elkaar 3 gram zou zijn. Maar goed, wie ben ik...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

bvds
Berichten: 2021
Lid geworden op: do 30 okt 2008, 22:54

Re: Vergelijking Mazzer

Berichtdoor bvds » za 28 feb 2015, 14:21

Voor zo ver ik weet is er geen goede manier om retentie te meten.
Althans niet voor wat betreft de praktische consequenties.
Uitgaande van een helemaal lege en compleet schoongeborstelde maler en dan een verschilmeting zegt niet alles.
Een deel blijft zitten en kieren en de ruimte om de schijven waar het lekker blijft tot een volgende schoonmaak.
En onder normale condities zegt een verschilmeting ook weinig.
Oude koffie in de snuit wordt gewoon doorgeschoven.
Wat je wilt weten is hoeveel er achterblijft in snuit en ruimte tussen uitgang maalkamer en snuit.
Geen idee hoe je dat meet.
Laatst gewijzigd door bvds op za 28 feb 2015, 15:10, 2 keer totaal gewijzigd.
Espresso: Pavoni Professional / Elektra MCAL / Niche Zero / Eureka Specialita / Kinu Traveler
Filter: Hario V60 / Chemex / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5784
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Vergelijking Mazzer

Berichtdoor Spironski » za 28 feb 2015, 14:48

Inderdaad. En ik denk dat het ook uitmaakt wat voor bonen je gebruikt en ik welke omstandigheden je maalt en meet. Misschien zelfs hoeveel bonen in de hopper zitten, wie zal het zeggen?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

R&B
Berichten: 921
Lid geworden op: za 23 aug 2008, 17:48
Locatie: Zwolle

Re: Vergelijking Mazzer

Berichtdoor R&B » zo 01 mar 2015, 01:14

Ik heb recentelijk mijn Ceado geheel leeg gemaakt, inclusief maalschijven schoon en chute etc. En toen 18 gram bonen erin gegooid. Er kwam 15 gram uit. Dan denk je, simpel, 3 gram retentie.
Dat lijkt me idd de meest correcte methode, immers tussen de tanden van de schijven blijft ook maalsel zitten wat je mijns inziens ook moet zien als retentie. In ieder geval is het achtergebleven maalsel wat (potentieel)veroudert.
Toen gooide ik er nog eens 18gram in en nu kwam er 16 gram uit. Kortom, het vult zich ook langzaam een beetje. Daarna kwam er nagenoeg 18 gram in en weer uit trouwens.
Dat klopt bij het vullen van de schijven en (hopelijk) het verdring effect.
Van de 18 die er uit gekomen is, is dus eigenlijk 3G afkomstig van de vorige run. :)
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

cremalover
Berichten: 4643
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Vergelijking Mazzer

Berichtdoor cremalover » zo 01 mar 2015, 12:39

Heb zelf de Major en de 6.4 gram kan nooit.
In de maalmond zit iets van 1.5 gram en in de maalkamer verrekte weinig.
De Kony heeft volgens dit overzicht zoveel als de Major.
Als dit klopt ,wat ik betwijfel heb ik zeer binnenkort een nieuwe Kony op mijn aanrecht staan.
" Malen, harken, beetje tampen en genieten van verrukkelijke espresso ". by F. G.

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 5784
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Vergelijking Mazzer

Berichtdoor Spironski » zo 01 mar 2015, 12:56

Waarom zou je, je houdt toch helemaal niet van "zuur"?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

cremalover
Berichten: 4643
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Vergelijking Mazzer

Berichtdoor cremalover » zo 01 mar 2015, 14:03

Ik haat zuur.
Omhoogschroeven van de keteldruk naar 1.3 bar heeft wat dat betreft wonderen gedaan.
" Malen, harken, beetje tampen en genieten van verrukkelijke espresso ". by F. G.


Terug naar “Koffiemolens & malers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron