Re: Chemex advies gevraagd

11
Ik ga meestal voor 16/250 gram in 2.30 min. Bloom 30 a 40 sec met 50 gram. Niet roeren maat beetje schudden. Dan opschenken tot 175 gram, iets laten lopen en dan tot 250 gram. Een keer randje mee spoelen of voorzichtige swirl.

Filter vooraf goed spoelen. En koffie zetten met water net van de kook af dus zeg 99 graden. Dat lijkt hoog maar werkt op smaak een stuk beter dan bijv 90 graden.

Bij mij stagneert de flow niet meer of minder dan met V60. Behalve als ik te veel ga zwenken. Hogere temp geeft trouwens betere flow. Ook bij V60. Was laatste blog over van de bekende man met hippe bril.

Heel soms trekt systeem beetje vacuüm. Even filter aan bovenste randje pakken en iets optrekken. Maar is zelden nodig.

Ik vind de Chemex top.

Ach ja, dit werkt bij mij. Vooral uitvinden wat je zelf bevalt :D
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: Chemex advies gevraagd

12
Ik ga het meemaken.
Helemaal vergeten te bestellen, dat krijg je als heel veel koffie gear thuis heb staan... en onwijs mooie vrouw rond loopt.
Gaat focus op belangrijke dingen helemaal verloren

Verstuurd vanaf mijn SM-G960F met Tapatalk

Om te drinken: LM GS3 MP, Cremina 67, LP Pre ... /
Om te malen: MH EK43, Compak F8, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/

Re: Chemex advies gevraagd

13
Vandaag kreeg Chemex binnen. Uiteraard meteen geprobeerd...
Eigenlijk niet meteen meteen
Afbeelding
... moest eerst op YouTube opzoeken hoe je filter in elkaar moet vouwen, een technische uitdaging. Ik zag 4 filmpjes met 4 verschillende filters: vierkant, rond, moelijke en nog een
Afbeelding

Vraag: welke is de beste? Ik heb een moelijke, zie foto.

Daarna koffie gezet, het ging meteen goed en koffie was lekker (met Tim Wendelboe bonen is niet zo moeilijk)
Tot nu toe blei![IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201910 ... 09b264.jpg[/IMG]

Verstuurd vanaf mijn SM-G960F met Tapatalk

Om te drinken: LM GS3 MP, Cremina 67, LP Pre ... /
Om te malen: MH EK43, Compak F8, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/

Re: Chemex advies gevraagd

15
Vanochtend ging het ook prima. Ik heb naast elkaar chemex en v60 gezet.
Dezelfde bonen maar verschillende koffie.

Welke filters zijn het beste voor chemex?

Verstuurd vanaf mijn SM-G960F met Tapatalk

Om te drinken: LM GS3 MP, Cremina 67, LP Pre ... /
Om te malen: MH EK43, Compak F8, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/

Re: Chemex advies gevraagd

17
Bedankt! Lekker makelijk.
Ik heb op YouTube gisteren 3 of 4 verschillende gezien.
Die halve met dingetje, vierkant, rond ....en volgens mij nog een andere vierkant
Maar dar waren uiteraard grote chemex.


Verstuurd vanaf mijn SM-G960F met Tapatalk

Om te drinken: LM GS3 MP, Cremina 67, LP Pre ... /
Om te malen: MH EK43, Compak F8, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/

Re: Chemex advies gevraagd

19
Ik ga even verder in deze topic om niet weer een nieiwe te moeten starten.

Ik vind het best bijzonder dat al deze manieren verschillende smaken geven aan de koffie.

Ik merk dat dit de keuze voor een specifieke zetmethode erg lastig maakt. Maakt iemand structureel gebruik van een vacuüm apparaat?

Ik lees ook dat veel mensen de voorkeur hebben voor bijvoorbeeld de Hario V60 t.o.v. de Chemex.
Zo lees ik in deze topic dat er zelfs verschil zit tussen de Chemex 3 cup en de grootste Chemex.

Re: Chemex advies gevraagd

20
Waarom de keus voor dechemex?

De 3 kops is eigenijk de enige die echt een goede extractie geeft.
Uitleg hier :
http://caffenation.blogspot.com/2015/06 ... m.html?m=1

Ik zou deze pakken voor jouw eisen ;

https://www.baristasite.com/en/hario-v6 ... dd02b.html

De brewer zelf is goedkoper, de filters zijn veel goedkoper. Makkelijker vouwen en na goed oefenen beter op smaak.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!