44
door fransg
Heden in het toonaangevende dagblad De Volkskrant
is veganistische kaas voedzaam?
LOETHE OLTHUIS
Prijs: 200 g Violife original slices € 3,20
Verkrijgbaar: supermarkt
Als je veganistisch eet, laat je kaas ook staan. Gelukkig is er nu plantaardige 'kaas'.
Vegan kaas? Is dat lekker?
Het merk Violife heeft vegan 'Mozzarella', 'Greek white', Creamy' en 'Original slices'. Die zien eruit als jonge kaas, ruiken naar jonge kaas en smaken naar jonge, goedkope kaas. Met een stroef mondgevoel.
Wat zit er eigenlijk in kaas?
Melkvet en melkeiwit. Die zijn met behulp van melkzuurbacteriën en stremsel afgescheiden van het vloeibare melkdeel en daarna geperst en gezouten. Daardoor bevat volvette jonge kaas tegen de 30 procent vet waarvan ongeveer tweederde verzadigd is, ongeveer een kwart eiwit, geen koolhydraten en 1,5 tot 2 procent zout.
En in Violife?
Violife bevat pakweg evenveel zout en vet (uit kokosolie) als gewone kaas. Daarnaast zitten er zetmeel en aroma's in en 0 procent eiwit. Bovendien is kokosolie verzadigder en ongezonder dan melkvet. Je eet dus verzadigd vet met koolhydraten. Op de Violife slices staat: 'zonder zuivel, soja, gluten, lactose, noten en conserveermiddelen'. Misschien hadden ze moeten toevoegen: 'zonder enige voedingswaarde behalve een homp vet en zetmeel'. Zaten er maar soja of noten in, die bevatten tenminste eiwitten.
Maar we krijgen toch al genoeg eiwit binnen?
De meeste mensen wel, ja. Maar juist voor mensen die plantaardig eten is het lastig om voldoende eiwit binnen te krijgen. Eiwitten zijn opgebouwd uit kleine brokjes, aminozuren. Sommige aminozuren kan je lijf zelf maken, andere moet je binnenkrijgen via voeding: essentiële aminozuren. Zuivel en kaas bevatten voornamelijk essentiële aminozuren en zijn een belangrijke eiwitbron in onze voeding.
En plantaardige eiwitten?
In plantaardige eiwitrijke producten, zoals bonen, soja, volkoren granen en noten, zitten minder essentiële aminozuren of in een verkeerde verhouding. Plantaardige eiwitten zijn soms moeilijker te verteren. Daarom hebben 'vegans' wel 20 tot 30 procent meer (plantaardig) eiwit nodig dan 'alleseters'. Bovendien moeten ze eiwitten uit verschillende bronnen eten, waarvan de aminozuren elkaar kunnen aanvullen. Denk aan bonen en zilvervliesrijst.
Maar als vegans daarop letten, krijgen ze genoeg eiwit binnen?
Als ze opletten wel. Maar de commercie helpt niet echt. Veel plantaardige alternatieven hebben hetzelfde probleem. Kokosyoghurt, amandelmelk: best lekker, maar ze bevatten geen of nauwelijks eiwit.
Maar ze zijn toch beter voor het klimaat?
Plantaardige producten hebben meestal een lagere voedselafdruk. Maar je gezondheid is ook wat waard.
Is er dan niks goed aan Violife?
Jawel. Je kunt het gebruiken als kaas. Er is vitamine B12 aan toegevoegd, dat van nature alleen in dierlijke producten zit. Maar waar blijft een kaasalternatief met (plantaardige) eiwitten?"
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino