Colombia washed Finca Los Piños aanwezig zuurtje

Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Gebruikersavatar
ronald22
Berichten: 583
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 00:47

Colombia washed Finca Los Piños aanwezig zuurtje

Berichtdoor ronald22 » zo 30 aug 2020, 10:19

Deze boon staat bekend om zijn zoet kruidig aroma, mooie fruittonen en zachte melkchocolade. Deze heb ik nog niet in evenwicht gekregen ivm het iets aanwezig zuurtje.

Tot nu toe heb ik Fijner gemaald maar zonder succes

Nu wil de dosering verminderen, van 17 naar 16 gram of zal ik het meer gaan zoeken in een langere ratio?
Ik ben benieuwd naar jullie adviezen.
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven

Pti
Berichten: 3245
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Colombia washed Finca Los Piños aanwezig zuurtje

Berichtdoor Pti » zo 30 aug 2020, 11:09

Langere doorlooptijd en ratio is waar ik zou beginnen.

Je vermeld alleen niet wat de ratio nu is. Als je de mogelijkheid hebt is de temperatuur iets opschroeven ook altijd een goede temmer v/h zuur.

De koffie begint zeker fruitig maar het kruidige aroma en de diepe chocolade finish moeten zeker in balans zijn met het zuurtje.
Ohja, en de koffie wordt veel zachter met wat rust na het branden!

Ik heb m thuis:

17 in 42 uit
93C
Circa 12 opbouw naar 8,5bar en daaarna een doorlooptijd van 25sec.

Gebruikersavatar
ronald22
Berichten: 583
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 00:47

Re: Colombia washed Finca Los Piños aanwezig zuurtje

Berichtdoor ronald22 » zo 30 aug 2020, 11:22

Langere doorlooptijd en ratio is waar ik zou beginnen.

Je vermeld alleen niet wat de ratio nu is. Als je de mogelijkheid hebt is de temperatuur iets opschroeven ook altijd een goede temmer v/h zuur.

De koffie begint zeker fruitig maar het kruidige aroma en de diepe chocolade finish moeten zeker in balans zijn met het zuurtje.
Ohja, en de koffie wordt veel zachter met wat rust na het branden!

Ik heb m thuis:

17 in 42 uit
93C
Circa 12 opbouw naar 8,5bar en daaarna een doorlooptijd van 25sec.

Bedankt voor je reactie.
Ik zit op 17 gram en uit 36 gram.
Met de Strega kan ik niet de temperatuur beïnvloeden. Wel doe ik een voor flush.
Ik zal de espresso iets langer doorlopen naar 42 grm
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven

Pti
Berichten: 3245
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Colombia washed Finca Los Piños aanwezig zuurtje

Berichtdoor Pti » zo 30 aug 2020, 11:32

Ja of laat de flush een achterwege dat zet je automatisch op een iets hogere temperatuur ;)

Gebruikersavatar
ronald22
Berichten: 583
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 00:47

Re: Colombia washed Finca Los Piños aanwezig zuurtje

Berichtdoor ronald22 » zo 30 aug 2020, 14:57

Ja of laat de flush een achterwege dat zet je automatisch op een iets hogere temperatuur ;)
Flush achterwege gelaten.
Zit nu op 17 in en 43 uit. Zuurtje iets minder maar nog wel aanwezig.
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven

Gebruikersavatar
we tigers
Berichten: 636
Lid geworden op: za 01 sep 2018, 18:07
Locatie: Breda

Re: Colombia washed Finca Los Piños aanwezig zuurtje

Berichtdoor we tigers » zo 30 aug 2020, 17:25

Ik heb hem niet als zuur ervaren, maar wel als fruitig in de start. Maar met de dagen is dat best veranderd en werd hij meer en meer choco.
Misschien even laten rusten en wat zachter laten worden?
Bezzera Strega (PSM) | Cafelat Robot | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Cormorant CR 600

Gebruikersavatar
ronald22
Berichten: 583
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 00:47

Re: Colombia washed Finca Los Piños aanwezig zuurtje

Berichtdoor ronald22 » zo 30 aug 2020, 19:11

Ik heb de ratio op 42 gehouden en nu iets fijner gemaald. Smaak is nu stukken beter. :!:
Volgens mij moet de boon wel uitgerust zijn want die is van 19 augustus, dus bijna 2 weken oud.
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven

yakneev
Berichten: 99
Lid geworden op: vr 17 jan 2020, 07:34

Re: Colombia washed Finca Los Piños aanwezig zuurtje

Berichtdoor yakneev » zo 27 sep 2020, 10:29

Langere doorlooptijd en ratio is waar ik zou beginnen.

Je vermeld alleen niet wat de ratio nu is. Als je de mogelijkheid hebt is de temperatuur iets opschroeven ook altijd een goede temmer v/h zuur.

De koffie begint zeker fruitig maar het kruidige aroma en de diepe chocolade finish moeten zeker in balans zijn met het zuurtje.
Ohja, en de koffie wordt veel zachter met wat rust na het branden!

Ik heb m thuis:

17 in 42 uit
93C
Circa 12 opbouw naar 8,5bar en daaarna een doorlooptijd van 25sec.
93. Klinkt niet echt als hoge temperatuur om het zuurtje te temmen. Bianca zit normaal op 95 en heb ik zelfs naar 98 opgeschroefd. Niet voor deze koffie trouwens maar had ook wel last van zuurtje. (Yellow bourbon)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Pti
Berichten: 3245
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Colombia washed Finca Los Piños aanwezig zuurtje

Berichtdoor Pti » zo 27 sep 2020, 16:18

Dat klopt inderdaad, maar ik ben dan ook niet snel onder de indruk van een zuurtje :lol:

yakneev
Berichten: 99
Lid geworden op: vr 17 jan 2020, 07:34

Re: Colombia washed Finca Los Piños aanwezig zuurtje

Berichtdoor yakneev » di 29 sep 2020, 18:22

Wil het topic niet kapen maar zit wel in hetzelfde schuitje.

Yellow bourbon
Bianca
Eureka manuele
En al
Veel getest maar krijg het zuurtje er niet uit. En nee het is niet een fijn mandarijn zuurtje of appel. Het is gewoon echt ban in your face.

Ben zelfs al
Zo gek gegaan om hem op 99 graden te zetten. 1 graden hoger en hij gaat echt sissen en borrelen. Dus dat is teveel. Werd daardoor wel
Dragelijker.

17,5 in
42 uit
In 30 sec

Dit is tot nu toe het best qua smaak. Maar nog niet top. Ook al keer Iets fijner en dan 35 sec 42 gram maar wordt de body wel erg dun en nog steeds zuurtje.

Help


Sent from my iPhone using Tapatalk


Terug naar “Koffie technieken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten

cron