Koffiebar maken thuis: advies gevraagd

1
Zoals de titel aangeeft wil ik graag een koffie bar maken thuis.

Ideeen genoeg, dat is niet het punt.
Alleen ben ik wel op zoek naar do’s and don’ts
En nog veel belangrijker de maten. Hoeveel werk oppervlakte heb je nodig.
Welke machines en accessoires heb ik?

Bezzera bb005tm
Bezzera mitica top
Middelgrote klop lade.
Paar melk kannen, tamper.

Wat wil ik er nog graag bij:
Een weegschaaltje en tamp station.

Hier een plaatje van de huidige opstelling die ik wat krap vind.

Afbeelding



Hier een plaatje dat mij interesse heeft

Afbeelding


Afbeelding
Laatst gewijzigd door Daniël op zo 20 sep 2020, 11:35, 1 keer totaal gewijzigd.

Re: Koffiebar maken thuis: advies gevraagd

6
Ik heb een (in line) Everpure Claris ontharder voor de espresso machine gezet.
Ik neem aan dat je de lekbak ook aansluit op een afvoer? Dat vind ik zo mogelijk een nog groter genot dan vast water aanvoer!

Verder zou je kunnen overwegen om alvast een reduceer in de leiding te zetten. Heb je nu niets aan met een Magica (want die doet de pre-infuse met de pomp), maar ik heb een Strega en bij mij gaat de PI op de leidingdruk. Misschien iets voor de toekomst om met je aanvoerdruk (PI) te kunnen spelen/varieren.
dus...

Re: Koffiebar maken thuis: advies gevraagd

7
Reken voor een 1 groeps machine en molen toch lekker een meter breedte.

Ik heb thuis mijn machine en twee molens op een dubbel keukenkastje staan. Een van die molens is relatief klein maar de espressomachine is naar verhouding juist wat groter.

De ruimte die je op 120*60 cm aanrecht hebt is royaal en dat zorgt ervoor dat je altijd schoon en netjes kunt werken.
Naast de machine is echt nog wel ruimte voor een kruidenpotje of fruitschaal maar ik hou van een opgeruimd aanrecht. De uitkloplade heb ik in de binnenlade van het kastje staan, als je keukenkastjes/lades van goede kwaliteit zijn is het uitkloppen daar in geen probleem...

De techniek heb ik zoveel mogelijk verstopt. Met een paar kleine aanpassingen paste de externe pomp achter de plint. De afvoer zit in een koofje rechts naast het kastje en in het kastje zit een aparte 16amp groep waar de machine en een molen uit het zicht op aan kunnen worden gesloten. Daarnaast een waterkraan met reduceertoestel (omdat ik die toch nog had liggen van mijn eerdere hendelmachine).
Een zwarte afwerkdop in het werkblad zorgt ervoor dat de techniek grotendeels uit het zicht verdwijnt.
Ohja en ik heb een waterontharder voor het hele huis, maar doe kleine BWT/Brita filters passen ook prima in het kastje.

IKEA heeft trouwens hele leuke vrijstaande keukenkastjes/blokjes of servicetafels die een mooie basis voor een koffiebar buiten de keuken kunnen dienen.

Koffiebar maken thuis: advies gevraagd

9
Goed 120x60 is wel te maken en een vast water aansluiting kan oor relatief makkelijk, de eetkamer waar de koffie bar zal komen loopt onder door de kruipruimte een waterleiding die ook maar de buitenkraan loopt.
De afvoer wordt iets meer een uitdaging en weet niet zeker of dat überhaupt mogelijk is.
De keuken en bijkeuken hebben wel een afvoer alleen is dat beton op zand. De eetkamer is later aangebouwd en heeft dus wel een kruipruimte maar daar loopt geen afvoer .

De waterontharder komt gelijk in de kelder waar het water binnenkomt.
Dus moet ik ergens op letten? Specs van de ontharder.

Of zou ik ergens vlak voor dat het water in het apparaat gaat nog weer iets toevoegen? ( een bwt filter?) kan die dan in het barretje tussen de waterleiding?

@pti foto’s ter inspiratie zijn altijd welkom.

Reduceer ventiel is voor mij nog niet interessant. De druk in ons dorp is erg erg laag en voldoet net aan de de waarde waar het aan moet voldoen (2.5bar bij binnenkomst in de woning). En ik heb de mitica nog maar een jaartje, die kan nog heel lang mee. En de wensen die ik heb voldoet deze machine prima.
Laatst gewijzigd door Daniël op di 22 sep 2020, 12:01, 1 keer totaal gewijzigd.