Re: Koffie in de krant of op het web

622
Pti schreef: do 28 jul 2022, 13:55 Daar zag ik er laatst nog een paar van liggen, gewoon voor het grijpen op de openbare weg!
Voorheen keek ik op het label van groente en fruit omdat ik bij voorkeur van eigen Hollandse bodem at maar nu wil ik liever niet gezien worden met Hollandse agrarische producten in mijn mandje ;-)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Koffie in de krant of op het web

629
Met deze bizarre mengtechniek roer je je koffie het efficiëntst

Huh?!

door GEORGE VAN HAL

Echt praktisch is het niet. En tóch is melk door je koffie roeren met twee lepeltjes beter dan met een. Lepeltjes die er bovendien voor het perfecte resultaat eigenlijk totaal bizar uit zouden moeten zien: als een soort gekromde zeshoek. Alsof dat nog niet genoeg is, moet je ze vervolgens ook nog eens hortend en stotend tegen elkaar in bewegen.

Maar dan heb je ook wat: het meest efficiënt geroerde kopje koffie dat je ooit hebt gedronken.

Dat blijkt althans uit vloeistofsimulaties die een groep natuurkundigen onlangs beschreven in het vakblad Physical Review Fluids. En nee, voordat je begint te vermoeden dat fysici zich in wel héél opzichtige bochten wringen om maar geen maatschappelijk relevante experimenten te hoeven doen: dat deden ze heus niet om zichzelf bezig te houden met frivole, voor een mens schier onmogelijk uit te voeren technieken om melk door je koffie te roeren.

Nee, zo schrijven ze in de inleiding op hun vakartikel: 'Het mengen van twee vloeistoffen door roerders is een alledaagse procedure in veel industriële en natuurlijke settings. Efficiënter mengen vertaalt zich direct in een meer homogeen eindproduct (...) en levert vaak behoorlijke economische besparingen op qua energie en benodigde ingrediënten.'

In de chemische industrie kun je met slimmer roeren, met andere woorden, een flinke duit besparen.

Maar waarom dan die malle soort-van-zeshoeken en opmerkelijke mengbeweging? Omdat de vloeistof het na zo'n simpele aanzet zelf verder wel regelt, zo blijkt uit de simulaties. In hun berekening gingen de onderzoekers uit van vloeistoffen met grofweg de consistentie van water in een cilindervormig vat. Het kan dus best dat voor meer stroperige stoffen in een vierkant vat een heel andere roerstaafvorm en bijbehorende beweging het meest efficiënt is. In de simulaties gebruikten de onderzoekers twee roerstaven, eentje in het midden van het vat, en eentje meer aan de buitenkant. Die combinatie is volgens de onderzoekers gangbaar in de chemische industrie. Vervolgens bleek dat met hun roermethode het snelst allerlei draaikolken in de vloeistof ontstonden. De boel bleef bovendien kolken nadat de roerstaven hun beweging hadden gestopt. De vloeistof mengt dan dus zichzelf.

Uiteindelijk bleek het eindproduct tot zo'n 2,3 keer beter door elkaar te worden gehusseld dan met roerstaven die een normale cirkelbeweging maakten. Met de almaar oplopende energierekeningen is die efficiëntieslag toch best de moeite waard, in de chemische industrie, dan. Dat iemand uiteindelijk z'n koffie zo zal roeren, ligt immers niet voor de hand. Om nog maar te zwijgen van het feit dat zwarte koffie veel lekkerder is dan wanneer je de complexe smaaktonen van, zeg, een vers gezette espresso verstopt onder een kleffe sloot melk. Al ontbreekt nu juist voor die intuïtief evidente kwestie vooralsnog elk spoortje wetenschappelijk bewijs.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino