
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
11Ik woon in Rotterdam, het staat je vrij jouw bonen in mijn machines te smijten. Daarbij uitsprekend dat Bobbee en Frans flink deskundiger zijn dan ik.
️

Nou, ik denk dat je niet zo bescheiden moet doen hoor! Ik maak echt niet alleen maar goede espresso.gilleko B. schreef:Ik woon in Rotterdam, het staat je vrij jouw bonen in mijn machines te smijten. Daarbij uitsprekend dat Bobbee en Frans flink deskundiger zijn dan ik.
️
Ik denk nu uiteindelijk ook wel dat het te fijn gemalen is. De doorlooptijd blijft eigenlijk ook te hoog, rond de 40 seconden. Daarnaast zie ik ook dat hij niet consistent loopt. Dus tandje grover en zo weer eens een shot zetten! Naked is ook weer een leuke tip waar ik al langer aan zat te denken ook.hllndsnw schreef: vr 07 feb 2025, 19:46 Ik herken de “opstartproblemen”. Wat je ook probeert, het lukt maar niet om een consistente espresso te zetten.
Het lijkt in mijn ogen dat je te fijn maalt. (Maar dat is en blijft lastig vanaf het scherm beoordelen) Daarnaast is de 18/36 ook maar een startpunt en zeker niet voor elke boon de juiste. Ik hanteer vaak 17,5/40 wat me meestal meer succes geeft bij een eerste keer met een nieuwe boon. Doorlooptijd zou dan ergens tussen de 25 en 35 moeten uitkomen, vanaf het moment dat je de hendel opent.
Een naked portafilter kan je helpen inzicht te krijgen bij het probleem.
Ik ben benieuwd of dit betere resultaten geeft.
Dat is nu momenteel wel de doorlooptijd maar dat komt wel omdat het vrij lang duurt voordat hij netjes consistent aan het doorlopen is. Dus dat moet ik eerst eens beter hebben.Dirk Jan schreef: vr 07 feb 2025, 20:16 Je zou eens kunnen proberen om de koffie langer te laten doorlopen, echt langer, bijvoorbeeld:
18 gram gemalen bonen in,
50 seconden doorlooptijd en
36 á 40 gram espresso uit.
Dank ook voor deze tip. Trainingen zat ik zelf ook al aan te denken ja, maar zou het ook leuk vinden om er na wat trail and error zelf zou komenvincentverhaar schreef: vr 07 feb 2025, 20:51 wat je ook zou kunnen doen is een specialist inhuren voor een workshop bij je thuis. Ik heb een tijdje geleden op een beurs samengewerkt met een barista die leuke trainingen geeft. Als je zoekt op geertjandebaristaman dan vind je m wel. Geert Jan zit al lang in het vak en heeft veel ervaring met verschillende koffie machines en molens.
(ik plaats dit bericht overigens zonder verder eigen belang, dus is welgemeend advies en geen reclame)
Hoi! Ik woon in Oisterwijk, Noord-Brabant dus een eindje van Emmen! Ik flush misschien wat lang dan met 5 seconden zo ongeveer, zal eens niet of kort proberen, fijne tip!bobbee schreef: vr 07 feb 2025, 21:53Waar woon je? Ik doe het uitleggen voor niks als je in de buurt, ben professioneel thuis barista, thuis koffiebrander met zonder SCA diploma en sinds 2012 hiermee bezig en niemand hoeft mij te vertellen hoe vet lekker mijn koffie is of hoe gek experimenteel de smaak van koffie kan zijn!EstherM schreef:Hoe frustrerend kan het zijn!?
Kunnen we hier al ergens iets uit opmaken? Overzie ik hier iets?Eigenijk zijn er op ons forum heel veel specialisten die je graag helpen want wij zijn hier om onze hobby te delen.
Oh ja, ik doe ook een beetje erbij een forum over koffie modereren!
Zuur duidt op teveel koffie en/te grove maling of een te lage temperatuur voor deze koffie, dat kan zijn dat de pressostaat of pid wat hoger gezet moet worden als dat zo is maar het kan ook komen omdat je te lang flushed voor je shot. Je geeft aan dat je flushed, om erachter te komen of je dat te lang doet kun je een keer een bakkie zetten zonder te flushen of heel kort. Zeg een seconde of 2 max gewoon even voor de test. De rocket heeft wel de capaciteit voor een goede stabiele temperatuur dus de machine moet het kunnen!
Flushen doe je tot de zgn flash boil weg is, het sputterende kokende water wat als eerste uit de groep komt.
Terug naar “Alles voor beginners”